Naposledy aktualizováno 23. 7. 2024 autorem Monika
Quinoa je superpotravina, která má své nezastupitelné místo ve zdravém stravování. Tato pseudoobilovina je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což z ní dělá ideální součást vyvážené stravy. Pokud hledáte inspiraci, jak zařadit quinou do svého jídelníčku, pokračujte ve čtení. Představíme vám celkem 6 tipů na zdravé recepty z quinoy, a to jak na slano, tak na sladko.
Která quinoa je nejlepší?
Nemáme jednoznačnou odpověď na to, která quinoa je nejlepší, záleží, co se z ní chystáte udělat i na vašich chuťových preferencích. Existují tři hlavní druhy quinoy, každá má své specifické vlastnosti:
- Bílá quinoa – Nejběžnější a nejuniverzálnější. Má jemnou, neutrální chuť a po vaření lehkou, nadýchanou texturu. Hodí se místo rýže nebo jako základ do salátů.
- Červená quinoa – Má výraznější chuť a pevnější texturu než bílá quinoa. Lépe drží tvar, díky čemuž je ideální do studených salátů a míchaných pokrmů. Obsahuje více antioxidantů než bílá quinoa.
- Černá quinoa – Má nejvýraznější chuť a pevnou, křupavou texturu. Potřebuje trochu delší dobu na vaření. Má vyšší obsah vlákniny a antioxidantů.
Nejjednodušší je vyzkoušet všechny druhy a zjistit, která vám v daném receptu nejvíce chutná. Další informace quinoe najdete tady.
Co udělat z quinoy?
Quinoa je velmi všestranná surovina, kterou lze využít v mnoha slaných i sladkých receptech. Můžete ji přidat do salátů. Skvěle chutná v kombinaci s čerstvou zeleninou a bylinkami, avokádem, fazolemi nebo kukuřicí. Quinou můžete nahradit i bulgur, například při přípravě oblíbeného salátu Tabouleh – libanonského národního jídla.
Kromě salátů udělá quinoa parádu také v hlavních jídlech. Je skvělá jako náplň do plněných paprik nebo rajčat, kde se může kombinovat s masem nebo zeleninou. Quinoa také skvěle funguje v zapečených pokrmech, například s brokolicí a sýrem.
Jako příloha může quinoa nahradit rýži nebo kuskus. Lze ji podávat s pečenou zeleninou nebo připravit jako pilaf. V polévkách a dušených pokrmech se quinoa osvědčila jako skvělý zdroj bílkovin a vlákniny. Můžete ji hodit do zeleninových nebo čočkových polévek i do dušených masových pokrmů.
Quinoa je součástí spousty receptů na zdravé snídaně. Lze z ní udělat sladkou kaši s ovocem a ořechy, nebo přidat do jogurtu spolu s medem a skořicí. V neposlední řadě musíme zmínit, že quinou využijete i při pečení.
Jak vidíte, s quinou vykouzlíte díky její univerzálnosti opravdu nepřetržitou škálu receptů nejen pro vegany, ale i lidi trpící intolerancí na lepek, protože quinoa je přirozeně bezlepková.
6 tipů na zdravé recepty z quinoy
Abyste nemuseli nikde nic dlouho hledat nebo vymýšlet, vybrali jsme ty nejlepší zdravé recepty z quinoy za vás. Zahrnuli jsme do výběru jak salát, tak polévku a nechybí samozřejmě hlavní chod ani moučník. Ať už připravíte jednu věc nebo naopak úplně všechny, vždycky bude daný pokrm top, to nám věřte.
Všechny naše recepty s quinou jsou vhodné i pro děti. Sami jsme si vyzkoušeli, že jim moc chutnají. Jen jim asi úplně neříkejte, že jste třeba palačinky dělali z quinoy. Znáte, jak jsou děti (vlastně i někteří dospělí 😁) k novému jídlu často nedůvěřivé.
1) Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
Lidé se často quinoy bojí, což je velká chyba, protože například kaše z quinoy je krásně lahodná. Doporučujeme si udělat quinoa kaši na dva dny. První den ji zbaštíte teplou a druhý den studenou. Zajímalo by nás, jaká vám bude chutnat víc. Snídaňovou quinoa kaši si připravujeme z kokosového mléka, sladíme javorovým sirupem a ladíme skořicí s vanilkou. Doufáme, že si tenhle recept na quinou na sladko oblíbíte minimálně tak, jako my.
2) Quinoa salát s cizrnou
Quinoa je díky svým vynikajícím výživovým hodnotám a jemné oříškové chuti ideální ingrediencí do salátů. Máme pro vás recept na dokonalý quinoa salát s cizrnou, který je nejen zdravý, ale i velmi chutný, takže na léto naprosto ideální. Inspirovali jsme se středomořskou kuchyní a použili letní citronovou zálivku s kvalitním olivovým olejem, citronem, vinným octem a česnekem. Tento quinoa recept si jakožto vegani děláme jen se zeleninou bez masa, to ale neznamená, že si ho tam vy nemůžete přidat.
3) Zeleninová polévka s quinou
Jak jsme už nejen v tomto článku zmínili, quinoa je superpotravina bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což z ní dělá skvělé dietní jídlo. Uvařte si tukožroutskou polévku. Obsahuje nízkokalorickou zeleninu plnou vlákniny, která podporuje zdravé trávení a dlouhotrvající pocit sytosti. Polévka je veganská, ale můžete ji ozvláštnit parmazánem a dát ji tak italský šmrnc.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší dieta na hubnutí
4) Zdravá bezlepková tortilla z quinoy
Mezi nejlepší zdravé recepty z quinoy jsme museli zařadit i bezlepkovou tortillu, která je výživnější alternativou k pšeničným nebo kukuřičným tortillám. Až si ji uděláte, pochopíte, proč je tak boží. Překvapí vás svou snadnou přípravou a výbornou chutí. Můžete ji využít jako snídaňové burrito, hlavní jídlo v podobě enchiladas, zapéct na mexický způsob nebo připravit na sladko jako palačinku.
TIP: Pravé a rychlé francouzské palačinky bez vajec
5) Zapečená quinoa se sýrem a fazolemi
Dalším tipem na recept je zapečená quinoa se sýrem a fazolemi. Zapečená quinoa se sýrem je velmi zdravá, rychlá, ale i neuvěřitelně chutná. Tento recept je inspirovaný mexickou kuchyní, tudíž potěší všechny milovníky trochu pálivého. Ale nebojte, lze si udělat i nepálivou verzi.
6) Proteinové brownies z quinoy a banánu
A na závěr je třeba sladká tečka. I zdravé recepty z quinoy mohou být pěkně sladké a chutné. Příkladem jsou naše proteinové brownies vhodné i pro vegany. Základ tvoří quinoa, přezrálý banán slouží jako přírodní sladidlo, lněná semínka nahrazují vajíčko a arašídové máslo dodává bohatou chuť. Kakao a kvalitní čokoláda bez cukru vyšperkují dezert intenzivní čokoládovým nádechem, bez kterého by brownies nebyly brownies.
Milujete brownies? Zkuste také fazolové brownies bez mouky.
Často kladené dotazy
Jak se jí quinoa?
Quinoa se může jíst na slano i na sladko. Můžete ji použít jako základ pro saláty, přidat do polévek, nebo ji podávat jako přílohu k hlavním jídlům místo rýže nebo těstovin. Quinoa je také skvělá na přípravu snídaňových kaší s ovocem a ořechy.
Co se zbytkem quinoy?
Zbytky quinoy skladujte v lednici a použijte na přípravu různých zdravých pokrmů. Mezi nejlepší zdravé recepty z quinoy patří saláty se zeleninou.
Jak dlouho vydrží quinoa v lednici?
Uvařená quinoa vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě přibližně 5 až 7 dní. Pokud jste jí uvařili hodně a máte pocit, že byste ji nespotřebovali, můžete ji zamrazit. Nějaké zdravé recepty z quinoy ale jistě najdete a quinou spotřebujete.
Jak správně uvařit quinou?
Quinou důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. V hrnci přiveďte vodu k varu (poměr vody ke quinoe je obvykle 2:1). Přidejte quinou do vroucí vody. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte vařit 15 minut. Po uvaření nechte quinou 5 minut odstát. Nakonec quinou načechrejte vidličkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?