Zázvor není jen surovinou z regálu v supermarketu, je to opravdový poklad přírody. Tento kořen si svou oblibu získal nejen v kulinářství, ale i v medicíně, a to díky mnoha zdravotním benefitům. Jeho prohřívací účinky z něj navíc dělají dokonalého společníka během zimních měsíců.
Pojďme se společně podívat na to, co dokáže, jaké má účinky na vaše zdraví, nebo jak ho zařadit do jídelníčku.
Co je zázvor a jak ho vypěstovat doma?
Zázvor lékařský je rostlina, která se řadí mezi koření. Pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Číny a Indie. V přírodě se často vyskytuje na vlhkých a teplých místech, kde má ideální prostředí k růstu. Jeho oddenek je to, co nás zajímá – má silné aroma a jemně pikantní chuť. Mnoho lidí si plete oddenek s kořenem a nesprávně ho řadí mezi zeleninu.
Původ zázvoru
Tato superpotravina není v kuchyni žádnou novinkou. Jeho původ sahá až do starověké Číny a Indie, kde se využíval hojně v tradiční medicíně. Římané a Řekové jej ale začali využívat jako koření. Tento oddenek byl v minulosti považován za luxusní zboží, které si mohli dovolit pouze bohatí. Dnes je naopak dostupný každému a jeho blahodárných účinků si lidé cení po celém světě.
Jak vypěstovat zázvor?
Pochází sice z jihovýchodní Asie, ale během let se rozšířil do celého světa. Není také problém si jej vypěstovat i doma. Stačí vzít kousek, který má na sobě malé pupeny, namočit jej a zasadit do květináče s hlinitou půdou, a to asi 5 až 7 centimetrů pod povrch. Udržujte půdu vlhkou a umístěte květináč na slunné místo. Za zhruba 8 měsíců si můžete pochutnat na zázvoru vypěstovaném vlastníma rukama.
Zázvor jako společník v kuchyni
Jak už jsme si řekli, zázvor se hojně používá v kuchyni. Pojďme se tedy společně podívat, jak ho využít naplno. Je výbornou přísadou do různých pokrmů, které dostanou jemně štiplavý nádech. Například asijská kuchyně by bez něj nebyla tím, čím je. Jeho pikantní, lehce citronová příchuť se báječně hodí k masu, rybám, zvěřině a do omáček. Také v orientálním koření kari nesmí kvalitní sušený zázvor chybět.
V jakých formách zázvor najdete?
Zázvor můžete najít v různých podobách a je na vás, jakou formu si vyberete. Každá má své vlastní výhody a je důležité vybrat si tu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám:
- Čerstvý zázvor: Čerstvý oddenek je oblíbený pro svou jemně pikantní chuť. Využívá se převážně v asijské kuchyni.
- Sušený zázvor: Takto zpracovaný má intenzivní a pikantnější chuť než čerstvý. Využívá se hlavně při přípravě kořeněných sirupů do horkých nápojů nebo v pečení.
- Mletý zázvor: Rozemletý sušený zázvor se využívá při přípravě sladkých i slaných pokrmů, jako jsou sušenky, pečivo nebo omáčky.
- Nakládaný zázvor: Marinovaný oddenek, gari, v rýžovém octu, cukru a soli napomáhá neutralizovat chutě mezi jednotlivými pokrmy. Často se podává k sushi.
- Zázvorový olej: Zázvorový olej se vyrábí mletím. Je skvělý pro přípravu asijských jídel a dochucení polévek, mořských plodů, grilovaného masa, buchet nebo dezertů.
- Kandovaný zázvor: Vařený oddenek v cukrovém sirupu a následně usušený. Lze konzumovat přímo ze sáčku po nákupu nebo ho můžete přidat do dezertů.
TIP: U nás najdete kandovaný zázvor sířený i nesířený. Pro milovníky čokolády máme i zázvor v čokoládě.
Zázvor a účinky na zdraví
Teď, když už víte, jak zázvor využít v kuchyni, podívejme se i na jeho zdravotní benefity. Zázvor není jen obyčejné koření, ale také mocný spojenec našeho zdraví. Jaké pozitivní účinky na lidský organismus tedy nabízí?
Podpora imunitního systému
Hlavní účinnou složkou zázvoru je gingerol, který má protizánětlivé vlastnosti. Díky tomu se doporučuje jako přírodní prostředek při nachlazení nebo chřipce. Pokud se cítíte unavení a že na vás něco leze, dopřejte si například zázvorový čaj – ten vás jednoduše postaví zpět na nohy.
Zázvor je také bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před škodlivými bakteriemi a viry a posilují náš imunitní systém. Kdo by nechtěl mít silnější imunitu, aby se lépe bránil nemocem?
Zlepšování trávení
Zázvor nám může pomoci uklidnit zažívací trakt a podpořit tak zdravé trávení. Pokud se cítíte po jídle nafouknutí jako balón nebo vás pálí žáha, přenechte mu své starosti. Pomáhá stimulovat produkci slin a trávicích enzymů, což usnadňuje trávení a zpracování jídla.
Snížení vysokého tlaku
V tradiční čínské medicíně je dobře známé, že zázvor přispívá ke snížení krevního tlaku. Zlepšuje prokrvení a pomáhá udržovat zdravou hladinu tlaku. Podle odborníků přináší nejlepší účinek zejména extrakt ze zázvoru.
Protizánětlivé účinky
Zázvor obsahuje látky (například gingerol), které snižují zánětlivé reakce v těle a mohou tak zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění (bolesti kloubů, ztuhlost apod.).
Prokrvení svalů
Mnoho vrcholových sportovců používá právě zázvor jako přírodní prostředek pro regeneraci svalů po náročném tréninku. Takže pokud jste si dali do těla, neváhejte a dejte si zázvor – pomůže s prokrvením svalů, čímž uvolní namožení a ztuhlost. Pomoci vám s tím mohou například zázvorové zábaly a koupele.
TIP: Pokud si chcete dopřát nápoj plný vitamínů a dodat tělu pořádnou dávku vitality, podívejte se na naši BIO zázvorovou šťávu. Pít ji můžete samotnou nebo si ji přidat do vody, čaje nebo smoothie.
Zázvor v těhotenství a během kojení
Zázvor je mezi těhotnými ženami velmi populární, a to zejména díky své schopnosti zmírnit ranní nevolnosti. Tento oddenek má dlouhou historii používání v tradiční čínské medicíně, kde se osvědčil jako účinný přírodní prostředek proti nevolnosti a zvracení během těhotenství. Jeho konzumace v rozumné míře je v těhotenství bezpečná, ale doporučujeme se vždy poradit s lékařem.
Zázvor při kojení
Pokud jde o kojení, je považován za bezpečný. Dokonce může pomoci zvýšit produkci mateřského mléka. Ženám po porodu také může pomoci k rychlejšímu zotavení. Díky tomu, že podporuje imunitní systém, je velmi oblíbený pro toto náročné období.
Nežádoucí účinky zázvoru
Zázvor je koření s velkým potenciálem. Jeho účinky a přínos pro zdraví jsou nepopiratelné – od podpory imunity po pomoc při trávení. I když vypadá jako nenahraditelný kuchyňský pomocník a osobní superhrdina, může v některých případech způsobit i nepříjemné vedlejší účinky. Je proto důležité znát situace, kdy bychom se mu měli vyhnout.
Kdy se vyhnout zázvoru?
Zázvor byste měli užívat s opatrností nebo se poradit se svým lékařem, pokud máte problémy se žaludkem (např. vředy) nebo užíváte léky na ředění krve. V těchto případech by nadměrná konzumace zázvoru mohla zvýšit riziko komplikací a zhoršit váš zdravotní stav.
Recepty se zázvorem
- Dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem
- Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou
- Quinoa se sušeným ovocem
Nejčastěji kladené dotazy
Může zázvor pomoci při hubnutí?
Je všeobecně známo, že pikantní potraviny zrychlují metabolismus a tím pomáhají při hubnutí. Stejného efektu dosáhnete i při konzumaci zázvoru.
Můžu konzumovat zázvor v těhotenství?
Malé množství se může jíst i v těhotenství, ale je dobré se poradit s lékařem.
Jaké další zdravotní benefity zázvor nabízí?
Kromě výše uvedených účinků může pomoci například při nevolnostech. Mezi jeho přednosti patří i to, že má velmi pozitivní účinky na pleť.
Jak dlouho louhovat zázvor při přípravě čaje?
Při přípravě zázvorového čaje oddenek oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zalijte horkou vodou a nechte louhovat po dobu 10 minut. Až čaj vychladne, můžete jej dochutit medem a citrónem.
Jak uchovávat čerstvý zázvor?
Čerstvý je nejlepší skladovat v lednici, ideálně v papírovém sáčku, aby se minimalizovala vlhkost. Nebojte se ho také zamrazit – bude tak mít dlouhou životnost!
Můžu zázvor konzumovat každý den?
Ano, je vhodný pro každodenní konzumaci. Mějte ale na paměti, že i superpotraviny byste měli konzumovat s mírou. Pokud máte jakékoliv zdravotní obtíže nebo užíváte léky, je vhodné se vždy poradit s lékařem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?