Zdravá zapečená quinoa se sýrem a fazolemi

Naposledy aktualizováno 6. 8. 2024 autorem Pavlína

Mexickou kuchyni naprosto miluji, už hrozně dlouho si připravuji podobný recept ale s rýží. Jenže rýže má poměrně vysoký glykemický index a není proto ideální jí vařit tak často. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet variantu s quinou. Naprosto mě to překvapilo! Tato zapečená quinoa se sýrem nejenže je zdravá, rychlá, ale i neuvěřitelně chutná.

Oblíbený recept na zapečenou quinou inspirovanou chutěmi Mexika
Oblíbený recept na zapečenou quinou inspirovanou chutěmi Mexika

Co je typické pro mexickou kuchyni?

Žila jsem několik měsíců v Mexiku a tamní kuchyni jsem si naprosto zamilovala. Mexická kuchyně je známá svými výraznými a pestrými (a občas dost ostrými) chutěmi. Pro Mexiko je typický koriandr, limetka, černé fazole a chilli. Často jsou doplněny avokádem, rajčaty a kukuřicí. Některé z těchto chutí najdete i v našem receptu.

Proč je quinoa zdravá?

Quinoa je opravdová superpotravina, i proto je čím dál populárnější v Česku. Je bohatá na bílkoviny, obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin a je skvělým zdrojem vlákniny. Výzkumy ukazují, že quinoa může pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění díky svému obsahu antioxidantů a zdravých tuků. Také obsahuje vysoké množství železa, hořčíku a vitamínu E, které podporují celkové zdraví a imunitní systém .

Jakou zvolit quinou?

Možná jste si všimli, že existuje více druhů quinoy. Je to tak, můžete si pořídit červenou, černou a bílou quinou. Pro tento recept používám bílou quinou.

Bílá quinoa má jemnou chuť a lehkou texturu a je asi nejpodobnější rýži. Jelikož jsem vycházela z receptu, ve kterém jsem dříve vždy používala rýži, tak jsem zvolila bílou quinou. Také se vaří ze všech nejkratší dobu, což ocení každý, kdo nemá na vaření tolik času.

Skladem 39 Kč
„Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje dokonce 2x více vlákniny než ostatní běžné obiloviny. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?“
Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 299 Kč
Římský kmín je typický velmi pronikavou a lehce nahořklou chutí. Mletý římský kmín je velmi oblíbený především v asijské a arabské kuchyni, kde pokrmům dodává velmi specifickou a výraznou chuť. Často se kombinuje například s koriandrem a najdeme ho také například v tradičním kari nebo chilli con carne. Používá se ke kořenění jak masových, tak i vegetariánských pokrmů. Římský kmín ovšem můžete přidat i do nakládané zeleniny.

Jaké papričky použít podle pálivosti?

Máte to rádi ostré? Nejste sami, já pálivé jídlo naprosto miluji, ale mám ráda, když to není ani moc ani málo. Jalapeno papričky, použité v tomto receptu, mají střední pálivost a dodávají receptu docela říz.

100 Kč sleva na první objednávku

Pokud máte rádi opravdu pálivé jídla jako můj tatínek, můžete použít serrano papričky, které jsou ještě o něco ostřejší. Pro mírnější variantu můžete zvolit poblano nebo Anaheim papričky, které jsou mnohem jemnější. Papričky můžete také zcela vynechat.

Proč jsou černé fazole tak zdravé?

Černé fazole naprosto miluji, protože jsou výborným zdrojem bílkovin a vlákniny, takže je často najdete ve vegetariánských a veganských pokrmech jako zdroj proteinů.

Obsahují také významné množství železa, fosforu, vápníku, hořčíku, manganu, mědi a zinku. Tyto minerály přispívají ke zdraví kostí a podporují celkové zdraví. Černé fazole mají také nízký glykemický index, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

TIP: Vyzkoušejte také vynikající salát z černé čočky s balkánským sýrem a sušenými rajčaty.

Mexická quinoa zapečená se sýrem
Mexická quinoa zapečená se sýrem

Jak dlouho se zapečená quinoa peče?

Vždycky záleží na tom, jakou máte zapékací mísu a troubu, ale obecně se quinoa zapéká v předehřáté troubě na 220 stupňů Celsia po dobu 20 minut, dokud není sýr zlatavý a bublající.

TIP: Ochutnejte naše božské ovocné šťávy. Nám moc chutná hrušková, ananasová nebo šťáva z černé moruše či papáji.

Tipy na další recepty z quinoy

Zaujala vás quinoa, ale nevíte, co z ní vařit? Zkuste naše oblíbené quinoa recepty, které najdete také na našem blogu.

  1. Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
    • Quinoa kaše připravená z kokosového mléka, sladěná javorovým sirupem, skořicí a vanilkou. Podávat lze teplou i studenou.
  2. Quinoa salát s cizrnou
    • Salát s quinoou a cizrnou inspirovaný středomořskou kuchyní. Používáme na něj dokonalou letní citronovou zálivku z olivového oleje, citronu, vinného octa a česneku. Může být podáván se zeleninou nebo doplněn masem.
  3. Zeleninová polévka s quinou
    • Dietní polévka s nízkokalorickou zeleninou plnou vlákniny a quinoou. Polévka je veganská, ale lze ji ozvláštnit parmazánem pro italský šmrnc.
  4. Zdravá bezlepková tortilla z quinoy
    • Bezlepková tortilla z quinoy, kterou lze použít jako snídaňové burrito, hlavní jídlo v podobě enchiladas, zapečenou na mexický způsob nebo připravenou na sladko jako palačinku.
  5. Proteinové brownies z quinoy a banánu
    • Veganská proteinová brownies s quinoou, přezrálým banánem, lněnými semínky, arašídovým máslem, kakaem a kvalitní čokoládou bez cukru.

Jak dlouho vydrží zapečená quinoa v ledničce? 

V ledničce vydrží až 3 dny, ideálně uchovávaná ve vzduchotěsné nádobě.

Zapečená quinoa se sýrem a fazolemi

Zdravá zapečená quinoa se sýrem a fazolemi

Vynikající recept na zapečenou quinou se sýrem a fazolemi inspirovány naším cestováním po Mexiku. Zdravé a nízkosacharidové jídlo, které potěší i ty, kteří zdravým receptům nefandí.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 40 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Mexican, mexická kuchyně

Ingredience
  

  • 1 PL lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku mleté
  • 1 jalapeno (volitelné)
  • 1 hrnek bílá quinoa
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 plechovka černých fazolí scezených a propláchnutých
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 hrnek kukuřičných zrn mražených, konzervovaných nebo pečených
  • ½ ČL římského kmínu
  • 200 g sýru cheddar nebo gouda, strouhaného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů.
  • Na větší pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte česnek a jalapeno a restujte asi 1 minutu.
  • Přidejte quinou, zeleninový vývar, fazole, rajčata, kukuřici a římský kmín. Ochuťte solí a pepřem dle chuti. Přiveďte k varu, poté zakryjte, snižte teplotu a nechte dusit, dokud není quinoa uvařená, asi 20 minut.
  • Směs přendejte do zapékací mísy, posypte strouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě 20 minut, dokud není quinoa zapečená.
Klíčové slovo quinoa recept, recept s quinou, zapečená quinoa
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6