Mezi oblíbené vánoční cukroví patří nadýchané babiččiny zázvorky, které mají jemnou pikantní chuť. Pečeme je ze špaldové mouky a třtinového cukru a aby měly šmrnc, přidáváme také sušené kousky zázvoru.
Utřete společně vajíčka, žloutky, cukr a citrónovou kůru do husté pěny (pokud chcete použít čerstvý nastrouhaný zázvor, zapracujte ho do pěny).
Smíchejte dohromady mouku, kypřící prášek a mletý zázvor.
Připravenou směs mouky prosejte přes sítko do pěny a společně zapracujte do vláčného těsta.
Téměř tekuté těsto přikryjte a nechte odstát 1 hodinu při pokojové teplotě (pokud máte možnost, tak přes noc v lednici).
Pokud je těsto po odpočinku stále příliš tekuté a nedá se vyválet, přidejte do něj ještě trochu mouky.
Těsto rozdělte na několik menších částí. Z každé části vyválejte plát těsta o tloušťce půl centimetru. Nezapomeňte hodně podsypávat.
Vykrojte jednotlivé zázvorky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Připravené závorky nechejte na plechu oschnout při pokojové teplotě na 3 hodiny (nebo přes noc v chladu).
Poté pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 8 minut, dokud se zázvorky nenafouknou a nezačnou růžovět.
Upečené a vychladlé zázvorky naskládejte do papírové krabice a nechte odležet dokud nezměknou.