Zpátky na blog
+ servings

Recept: Nadýchané babiččiny zázvorky

Mezi oblíbené vánoční cukroví patří nadýchané babiččiny zázvorky, které mají jemnou pikantní chuť. Pečeme je ze špaldové mouky a třtinového cukru a aby měly šmrnc, přidáváme také sušené kousky zázvoru.
Doba přípravy15 minutes
Doba vaření8 minutes
Celková doba23 minutes
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: babiččiny zázvorky, nadýchané zázvorky
Dávka: 2 plechy

Ingredience

  • 250 g  třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 20 g mletého sušeného zázvoru nebo čerstvého zázvoru
  • 1 ČL citrónové kůry
  • 300 g špaldové mouky půl na půl s celozrnnou
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na přípravu

  • 100 g špaldové mouky na podsypávání

Postup

  • Utřete společně vajíčka, žloutky, cukr a citrónovou kůru do husté pěny (pokud chcete použít čerstvý nastrouhaný zázvor, zapracujte ho do pěny).
  • Smíchejte dohromady mouku, kypřící prášek a mletý zázvor.
  • Připravenou směs mouky prosejte přes sítko do pěny a společně zapracujte do vláčného těsta.
  • Téměř tekuté těsto přikryjte a nechte odstát 1 hodinu při pokojové teplotě (pokud máte možnost, tak přes noc v lednici).
  • Pokud je těsto po odpočinku stále příliš tekuté a nedá se vyválet, přidejte do něj ještě trochu mouky.
  • Těsto rozdělte na několik menších částí. Z každé části vyválejte plát těsta o tloušťce půl centimetru. Nezapomeňte hodně podsypávat.
  • Vykrojte jednotlivé zázvorky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Připravené závorky nechejte na plechu oschnout při pokojové teplotě na 3 hodiny (nebo přes noc v chladu).
  • Poté pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 8 minut, dokud se zázvorky nenafouknou a nezačnou růžovět.
  • Upečené a vychladlé zázvorky naskládejte do papírové krabice a nechte odležet dokud nezměknou.