Zpátky na blog

Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)

Dokonalý recept na jihočeskou kulajdu, která je bezlaktózová, bezlepková, a když nepřidáte vejce, je i veganská. Tato koprová polévka je klenotem jihočeské kuchyně a rozhodně byste ji měli vyzkoušet.
Doba přípravy20 minutes
Doba vaření20 minutes
Celková doba40 minutes
Klíčové slovo: jihočeská kulajda, koprová polévka, kulajda
Dávka: 0

Ingredience

  • 2 ks cibule
  • 5 ks brambor
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 l vývaru zeleninový nebo kuřecí
  • 200 ml kešu smetany cca 1 hrst kešu ořechů rozmixovaná ve vařící vodě
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 ČL kmínu používáme mletý
  • Umeocet nebo vinný ocet dle chuti
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

K podávání

  • orestované houby - množství dle preference hříbky nebo žampiony (lze vynechat)
  • vejce na tvrdo na podávání (lze vynechat)

Postup

  • Oloupejte a nakrájejte cibuli i brambory. Oddělte větvičky kopru od stonků. Větvičky nasekejte, stonky rozpulte a dejte je stranou.
  • V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte brambory, osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte.
  • Přidejte vývar, bobkový list, nové koření a stonky kopru. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Mezitím si orestujte na oleji houby a připravte vejce k servírování. Můžete je uvařit na tvrdo, na měkko, dle vaší preference.
  • Odstraňte z polévky bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru, polévku rozmixujte (pokud chcete kousky brambor v polévce, část polévky s bamborami dejte stranou a po rozmixování ji tam opět vmíchtejte)
  • Na závěr přidejte smetanu, dochuťte umeoctem nebo octem a vmíchtejte nasekaný kopr.
  • Podávejte s vajíčkem a houbami, které jste si orestovali.