Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)
Dokonalý recept na jihočeskou kulajdu, která je bezlaktózová, bezlepková, a když nepřidáte vejce, je i veganská. Tato koprová polévka je klenotem jihočeské kuchyně a rozhodně byste ji měli vyzkoušet.
orestované houby - množství dle preferencehříbky nebo žampiony (lze vynechat)
vejce na tvrdo na podávání (lze vynechat)
Postup
Oloupejte a nakrájejte cibuli i brambory. Oddělte větvičky kopru od stonků. Větvičky nasekejte, stonky rozpulte a dejte je stranou.
V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte brambory, osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte.
Přidejte vývar, bobkový list, nové koření a stonky kopru. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
Mezitím si orestujte na oleji houby a připravte vejce k servírování. Můžete je uvařit na tvrdo, na měkko, dle vaší preference.
Odstraňte z polévky bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru, polévku rozmixujte (pokud chcete kousky brambor v polévce, část polévky s bamborami dejte stranou a po rozmixování ji tam opět vmíchtejte)
Na závěr přidejte smetanu, dochuťte umeoctem nebo octem a vmíchtejte nasekaný kopr.
Podávejte s vajíčkem a houbami, které jste si orestovali.