Zpátky na blog

Neuvěřitelně dobrá hrášková pomazánka s mátou (vegan)

Hrášková pomazánka s mátou: Když se sladký hrášek zamiluje do divoké máty. Krémová, svěží a tak návyková, že ji budete tajně ujídat přímo z lednice. Sbohem, paštiky - tohle je pomazánková revoluce!
Doba přípravy15 minutes
Chod: Pomazánka
Kuchyně: Česká, řecká
Klíčové slovo: hrášková pomazánka, kešunéza, pomazánka, pomazánka z kešu
Dávka: 0

Ingredience

Na pomazánku

  • 2 šálky mraženého hrášku
  • 1 hrst hrst čerstvé máty
  • řecké bylinky množství dle chuti
  • limetka dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 1/4 šálku šálku piniových oříšků na ozdobu (lze vynechat)

Kešunézu

  • 1/2 šálku šálku vody
  • 1 PL lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek kešu ořechů namočených v horké vodě
  • 1 ČL lžička sušeného česneku
  • 1 ČL hořčice
  • 1 PL lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Nejprve si vyrobíme kešunézu. Namočte kešu ořechy do horké vody minimálně na 5 minut.
  • Slijte a propláchněte namočené kešu ořechy.
  • V mixéru nebo food procesoru rozmixujte kešu ořechy s vodou, citronovou šťávou, hořčicí, octem, sušeným česnekem do hladka. Tím máte hotovou kešunézu.
  • Přidejte hrášek (může být i rozmražený) a trochu promixujte do konzistence dle preference. My máme rádi, když jsou tam kousky. Můžete také jen rozmačkat vidličkou.
  • Dochuťte nasekanou mátou, řeckými bylinkami, limetkou a solí.
  • Na suché pánvi opražte piniové oříšky do zlatova.
  • Hotovou pomazánku ozdobte opraženými piniovými oříšky.