Zpátky na blog
+ servings

Nejlepší tukožroutská polévka: Zeleninová polévka s quinou

Nejlepší tukožroutská polévka, která zasytí na dlouhou dobu. Tato zeleninová polévka je ideální na hubnutí, protože obsahuje jen zdravé ingredience ale zároveň zasytí, takže nebudete hned hladoví, což je často problém klasických tukožroutských polévek
Doba přípravy25 minutes
Doba vaření45 minutes
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská, středomořská
Klíčové slovo: polévka na hubnutí, quinoa polévka, recept z quiony, tukožroutská polévka
Dávka: 6 porcí

Ingredience

  • 3 PL extra panenského olivového oleje
  • 1 střední žlutá nebo bílá cibule nakrájená
  • 3 mrkve oloupané a nakrájené
  • 2 stonky celeru nakrájené
  • 1–2 hrnky nakrájené sezónní zeleniny cuketa, žlutá dýně, paprika, sladké brambory nebo máslová dýně
  • 6 stroužků česneku lisované nebo nasekané
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 3/4-1 hrnek hrnek quinoy dobře propláchnutá v jemném sítu
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 hrnky vody
  • 1 ČL soli či více dle chuti
  • 2 bobkové listy
  • Špetka červených paprikových vloček
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • 1 konzerva bílých fazolí nebo cizrny, opláchnutá a okapaná
  • 1 hrnek nasekané čerstvé kapusty nebo mangoldu odstraněná tvrdá žebra
  • 1-2 ČL citronové šťávy či dle chuti
  • parmazán dle chuti, na ozdobu

Postup

  • Orestujte cibuli, pak přidejte mrkev, celer, sezónní zeleninu a špetku soli. Restujte 6 až 8 minut.
  • Přidejte česnek a tymián restujte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte nakrájená rajčata se šťávou a vařte ještě několik minut, často míchejte.
  • Přidejte quinou, vývar a vodu. Přidejte lžičku soli, bobkové listy a špetku papriky. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, potom částečně přikryjte hrnec pokličkou a snižte teplotu.
  • Vařte 25 minut, poté sejměte pokličku, přidejte fazole, mangold či kapustu a vařte dalších 5 minut.
  • Sundejte hrnec z plotny a vyjměte bobkové listy, ochutnejte a dochuťte šťávou z citronu a solí.