Zpátky na blog
+ servings

Nadýchané domácí kynuté buchty s mákem a povidly

Tyhle buchty jsou přesně takové, jaké si pamatujete od babičky - voňavé, nadýchané a plněné tradiční makovo-povidlovou náplní. Příprava sice zabere nějaký čas, ale věřte mi, že to čekání stojí za to!
Doba přípravy40 minutes
Doba vaření30 minutes
Celková doba4 hours 10 minutes
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: buchty, kynuté buchty, makové buchty
Dávka: 20 ks

Ingredience

Těsto

  • 400 g hladké mouky použijte kvalitní
  • 250 ml vlažného mléka teplota jako dětská koupel
  • 50 ml oleje slunečnicový nebo řepkový
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vejce velikosti M pokojové teploty
  • 5 g soli
  • 2 g muškátového oříšku to je to tajemství vůně!
  • kůra z poloviny citrónu nejlépe bio
  • 80 g másla na dokončení rozpuštěného

Náplň

  • 200 g čerstvě mletého máku
  • 200 g hustých švestkových povidel
  • 100 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce rumu dodá úžasné aroma

Postup

  • Nejdřív si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme vanilkový cukr a zalijeme vlažným mlékem. Lehce promícháme jen po povrchu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 35-40 minut v teple odpočívat.
  • Do vykynutého kvásku přidáme všechny zbylé suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Znovu přikryjeme a necháme kynout, dokud těsto krásně nenaroste – asi hodinu.
  • Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme mletý mák s povidly, přilijeme vlažné mléko a rum.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 20 stejných dílů. Každý kousek rozplácneme do placičky, doprostřed dáme lžíci náplně a pečlivě uzavřeme.
  • Na dno pekáčku (20x30 cm) nalijeme část rozpuštěného másla. Každou buchtu v něm zlehka vykoupeme a skládáme vedle sebe tak, aby se buchty lehce dotýkaly.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme naposledy kynout, dokud buchty krásně nenabudou - asi 1,5 hodiny.
  • Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté buchty pečeme 25-30 minut dozlatova. Před vyndáním proveďte test špejlí.
  • Ještě horké buchty potřeme zbylým máslem, do kterého můžeme přidat lžíci rumu.