Tyhle buchty jsou přesně takové, jaké si pamatujete od babičky - voňavé, nadýchané a plněné tradiční makovo-povidlovou náplní. Příprava sice zabere nějaký čas, ale věřte mi, že to čekání stojí za to!
Nejdřív si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme vanilkový cukr a zalijeme vlažným mlékem. Lehce promícháme jen po povrchu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 35-40 minut v teple odpočívat.
Do vykynutého kvásku přidáme všechny zbylé suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Znovu přikryjeme a necháme kynout, dokud těsto krásně nenaroste – asi hodinu.
Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme mletý mák s povidly, přilijeme vlažné mléko a rum.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 20 stejných dílů. Každý kousek rozplácneme do placičky, doprostřed dáme lžíci náplně a pečlivě uzavřeme.
Na dno pekáčku (20x30 cm) nalijeme část rozpuštěného másla. Každou buchtu v něm zlehka vykoupeme a skládáme vedle sebe tak, aby se buchty lehce dotýkaly.
Přikryjeme utěrkou a necháme naposledy kynout, dokud buchty krásně nenabudou - asi 1,5 hodiny.
Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté buchty pečeme 25-30 minut dozlatova. Před vyndáním proveďte test špejlí.
Ještě horké buchty potřeme zbylým máslem, do kterého můžeme přidat lžíci rumu.