Zpátky na blog

Luxusní indické curry z červené čočky a kokosového mléka

První sousto vás přesvědčí, že i z obyčejné červené čočky a tofu může vzniknout cosi naprosto perfektní recept – krémové, voňavé a překvapivě jednoduché jídlo, které zvládnete uvařit i ve středu večer po náročném dni v práci.
Doba přípravy10 minutes
Course: Hlavní chod
Cuisine: Indian, Indická
Servings: 0 porce

Ingredients

  • 1 PL kokosového oleje nebo jiného neutrálního
  • 4 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 5 cm zázvoru oloupaný a nastrouhaný
  • 1 PL čerstvé kurkumy najemno nakrájené (nebo 1 lžička sušené)
  • 1-2 chilli papričky volitelné
  • 1 ČL mletého římského kmínu
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • 1/2 ČL chilli prášku nebo více, pokud máte odvahu
  • 2 ČL kari koření
  • 1 ČL garam masala
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • 1 hrnek červené čočky, propláchnuté 180-190 g
  • 2 hrnky zeleninového vývaru 480 ml
  • 1 plechovka krájených rajčat 400 g
  • 1 balení 200-250 g naturálního tofu nakrájeného na kostky
  • 3 PL naturálního mandlového másla
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 1/2 hrnek čerstvého koriandru
  • rýže basmati nebo indický chléb K odávání

Instructions

  • V hlubokém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu a chilli. Restujte 2 minuty a míchejte, ať to nespálíte.
  • Přesypte koření a restujte 30-60 vteřin.
  • Přilijte tekutiny a přidejte čočku - zalijte vývarem, přidejte čočku a rajčata. Důkladně promíchejte.
  • Vařte čočku doměkka - ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a nechte probublávat 20-25 minut. Čočka by měla být měkká a částečně se rozpadat.
  • Přidejte tofu - vmíchejte kostky tofu a vařte dalších 5 minut.
  • Přidejte kokosové mléko, vmíchejte mandlové máslo a podle chuti dosolte. Vařte bez pokličky 5-8 minut.
  • Dochuťte citronovou šťávou a koriandrem.
  • Podávejte s s rýží nebo indickým chlebem a ozdobte koriandrem.