Luxusní indické curry z červené čočky a kokosového mléka
První sousto vás přesvědčí, že i z obyčejné červené čočky a tofu může vzniknout cosi naprosto perfektní recept – krémové, voňavé a překvapivě jednoduché jídlo, které zvládnete uvařit i ve středu večer po náročném dni v práci.
Doba přípravy 10 minutes minut
Course: Hlavní chod
Cuisine: Indian, Indická
Servings: 0 porce
1 PL kokosového oleje nebo jiného neutrálního 4 stroužky česneku nakrájené najemno 5 cm zázvoru oloupaný a nastrouhaný 1 PL čerstvé kurkumy najemno nakrájené (nebo 1 lžička sušené) 1-2 chilli papričky volitelné 1 ČL mletého římského kmínu 1/2 ČL mletého koriandru 1/2 ČL chilli prášku nebo více, pokud máte odvahu 2 ČL kari koření 1 ČL garam masala Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 1 hrnek červené čočky, propláchnuté 180-190 g 2 hrnky zeleninového vývaru 480 ml 1 plechovka krájených rajčat 400 g 1 balení 200-250 g naturálního tofu nakrájeného na kostky 3 PL naturálního mandlového másla Šťáva z poloviny citronu 1/2 hrnek čerstvého koriandru rýže basmati nebo indický chléb K odávání
V hlubokém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu a chilli. Restujte 2 minuty a míchejte, ať to nespálíte.
Přesypte koření a restujte 30-60 vteřin.
Přilijte tekutiny a přidejte čočku - zalijte vývarem, přidejte čočku a rajčata. Důkladně promíchejte.
Vařte čočku doměkka - ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a nechte probublávat 20-25 minut. Čočka by měla být měkká a částečně se rozpadat.
Přidejte tofu - vmíchejte kostky tofu a vařte dalších 5 minut.
Přidejte kokosové mléko, vmíchejte mandlové máslo a podle chuti dosolte. Vařte bez pokličky 5-8 minut.
Dochuťte citronovou šťávou a koriandrem.
Podávejte s s rýží nebo indickým chlebem a ozdobte koriandrem.