Zpátky na blog

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi – velikonoční recepty

Jednoduchý a nadýchaný velikonoční mazanec s pistáciemi a datlemi. Zkuste trochu něco jiného, než každé Velikonoce. Nebudete litovat!
Course: Dezert
Cuisine: Česká, dubajská
Keyword: mazanec, velikonoční mazanec
Servings: 0

Ingredients

  • 500 g hladké mouky množství dle vlhkosti datlí
  • 200 ml mléka
  • 200 g nakrájených vypeckovaných datlí
  • 80 g másla
  • 20 g pistáciového krému
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g nasekaných pistácií část do těsta a část na ozdobu
  • 20 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
  • 5 g soli
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 1/2 ČL mletého kardamomu

Instructions

  • Všechny ingredience včas vyndejte na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Poté se pustíme do přípravy kynutého těsta.
  • Do velké mísy dejte mouku, nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Poté přidejte pistáciový krém, máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, datle, pistácie, vejce a koření. Uhněťte dohladka ručně nebo v robotu. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.
  • Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo 1-2 hodiny kynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
  • Vytvarujte těsto do bochánku, nechte 20 minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte pistáciemi. Nezapomeňte nahoře do těsta vyříznout tradiční křížek.
  • Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut do zlatohněda.