Všechny ingredience včas vyndejte na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Poté se pustíme do přípravy kynutého těsta.
Do velké mísy dejte mouku, nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Poté přidejte pistáciový krém, máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, datle, pistácie, vejce a koření. Uhněťte dohladka ručně nebo v robotu. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.
Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo 1-2 hodiny kynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
Vytvarujte těsto do bochánku, nechte 20 minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte pistáciemi. Nezapomeňte nahoře do těsta vyříznout tradiční křížek.
Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut do zlatohněda.