Zpátky na blog
+ servings

Batátová polévka s mrkví, kari a zázvorem

Bezlaktózová, bezlepková a zdravá batátová polévka s mrkví, kari a zázvorem. Hotová je za 45 minut, ale většinu času se vaří, takže u přípravy strávíte max 10 minut. Vhodná pro vegetariány, vegany a každého, kdo miluje dobré polévky.
Doba přípravy10 minutes
Chod: Polévka
Kuchyně: Americká, Česká
Klíčové slovo: batátová polévka, polévka, veganská polévka, vegetariánská polévka
Dávka: 4 porce

Ingredience

  • 3 PL olivového oleje nebo másla
  • 1 velká cibule oloupaná a jemně nakrájená
  • 500 g batátů nakrájené na kostičky
  • 300 g mrkve nakrájená na kostičky
  • 1 hrneček kešu ořechů (namočených v horké vodě alespoň na 5 minut) 150 gramů
  • 1 stroužek česneku nakrájený na malé plátky
  • 5 hrnečků zeleninového vývaru
  • 2 PL čerstvého zázvoru nastrouhaný
  • 2 ČL lmletého římského kmínu
  • 2 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL lžička mleté kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • šťáva z limetky

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibulku.
  • Přidejte česnek a restujte asi 30 vteřin. Potom přidejte nakrájenou mrkev, batáty, vývar, zázvor, kmín, koriandr, kari a kurkumu a dobře promíchejte.
  • Snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte polévku, dokud nebudou batáty měkké, cca 20-25 minut.
  • Mezitím si rozmixujte kešu ořechy s jedním šálkem vody do hladké konzistence kešu smetany.
  • Poté rozmixujte polévku ponorným mixérem a zahustěte kešu smetanou.
  • Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky a můžete podávat.