Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína
Zkuste si letos na Velikonoce připravit fitness variantu klasického mazance. Velikonoční mazanec lze totiž připravit zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky.
Tvaroh a vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a stačí jen pár lžic oblíbeného sirupu či sladidla a uvidíte, jak si pochutnáte. Na výrobu velikonočního mazance používáme kokosovou mouku a mandlovou mouku, mazanec je proto přirozeně bezlepkový.
Můžu připravit tvarohový mazanec bez kynutí?
Naše těsto na velikonoční mazanec není nutné nechat kynout. Stačí smíchat sypké ingredience dohromady, poté přimíchat tekuté a vypracovat těsto. To necháte chvíli v lednici odpočinout, dáte na plech a můžete péct. I bez kynutí je mazanec luxusně nadýchaný.
Bezlepkový velikonoční mazanec z ořechové mouky
Náš mazanec je ze zdravé mandlové a kokosové mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Je proto vhodný i pro bezlepkovou dietu. Úžasná věc na mandlové mouce je to, že jsou to pouze rozmixované mandle.
Mandle jsou také vynikajícím zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci zpomalovat proces stárnutí a mohou snižovat riziko různých onemocnění, včetně rakoviny.
Kokosová mouka se vyrábí pečením a sušením suché části dužiny kokosového ořechu. Stejně jako mandlová mouka obsahuje velké množství zdravých nasycených mastných kyselin a živin. Kokos je bohatý na minerály, stopové prvky a na vlákninu.
Výhodou kokosové mouky je to, že se vyznačuje nízkým glykemickým indexem, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi a doporučuje se i pro diabetiky a na hubnutí.
Tip: Hledáte alternativu ke klasické mouce? Odpovědí jsou právě mouky z ořechů. ??
Jak na zdravý a vláčný tvarohový mazanec
Připravte si dvě mísy, v jedné smíchejte suché ingredience (mandlovou a kokosovou moučku, xantalovou gumu, prášek do pečiva, sůl, kůru z bio citronu), v druhé si smíchejte měkký tvaroh, sladidlo (my použili javorový sirup), vanilkový extrakt a vejce. Poté je obsahy obou mís smíchejte dohromady a přidejte máslo nebo přepuštěné máslo Ghee.
Vypracujte těsto. Nechte těsto uležet v ledničce alespoň hodinu, a poté ho přendejte na plech vyloženým pečícím papírem. Vytvarujte požadovaný tvar mazance a pomažte mazanec vajíčkem. Poté ho posypte mandlovými lupínky nebo mandlovými hranolky. Mazanec pečeme na 170 stupňů po dobu 50 minut.
Tip: Chcete upéct na oslavu Velikonoc dezerty, na kterých si pochutná celá rodina? Inspiraci najdete u nás na blogu.
Jak na low-carb variantu mazance
Ačkoliv jsme použili v receptu cca 4 polévkové lžíce javorového sirupu, díky přirozené sladkosti mandlové a kokosové moučky je mazanec vynikající i bez sladidla. Můžete ho proto zcela vynechat nebo použít nízkosacharidové sladidlo.
TIP: Další low carb recepty si můžete přečíst ZDE.
Jak na variantu se sníženým obsahem tuků
Mazanec jsme zkoušeli připravit i bez másla (omylem ?) a byl i tak překvapivě vynikající i nebyl ani vysušený. S máslem je určitě vláčnější, ale pokud máslo vynecháte, nemusíte se bát, že bude mazanec vysušený. Ve variantě bez másla ale doporučujeme použít čerstvou mandlovou a kokosovou moučku.
Tipy na další zdravé velikonoční pečení
Chcete upéct na oslavu velikonočních svátků tradiční dezerty, na kterých si pochutná celá rodina? Inspiraci najdete u nás na blogu, kde jsou výborné a zdravé velikonoční recepty.
Zelený čtvrtek, den před Velkým pátkem, je dnem odpuštění a obnovení. Na tento den si upečte jidáše, které se podávají ke snídani. Jidáše mají přinášet zdraví a chránit před nemocemi, uštknutím hada či bodnutím vosy.
Velikonoční beránek je ve většině domácností symbolem Velikonoc, loni jsme připravovali low-carb variantu beránka, letos jsme se rozhodli pro těsto z mrkve, vlašských ořechů a kokosového mléka. Dopadl výborně. Pokud tedy milujete mrkvové dezerty, určitě si ho zamilujete.
Velikonoční kuchařka ke stáhnutí zdarma
Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování. Za recepty stojí roky zkoušení a testování různých kombinací poměrů a ingrediencí.
V kuchařce najdete naše oblíbené velikonoční a jarní recepty, které jsou založené na kvalitních a zdravých ingrediencích, ale slibujeme vám, že budou chutnat i těm, kteří zdravému životnímu stylu zatím nepropadli.
TIP: Už jste zkoušeli arašídový krém? Ti, co ho ochutnali, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?
FAQ – Nejčastější dotazy
Musím nechat vykynout mazanec před pečením?
U klasického kynutého mazance musíte vždy před pečením nechat těsto vykynout. Ovšem náš recept na mazanec je bez kynutí, tudíž si ušetříte při pečení jeden krok.
Jakou rostlinnou mouku mohu do mazance přidat?
Do těsta na zdravý mazanec přidejte mandlovou mouku a kokosovou mouku.
Tip: Chcete si ořechové mouky vyrobit doma? Podívejte se na recepty ZDE.
Čím v receptu na mazanec nahradit máslo?
Máslo v receptu na mazanec můžete nahradit několika alternativami. My jsme se rozhodli pro přepuštěné máslo Ghí.
Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť.
Čím osladit velikonoční mazanec bez cukru?
Můžete těsto na mazanec osladit několika alternativními sladidly místo cukru. My máme v oblibě javorový sirup.
Z jakého tvarohu se dělá tvarohový mazanec?
Tvarohový mazanec se dělá z měkkého tvarohu.
Je velikonoční mazanec zdravý?
Ano, velikonoční mazanec může být zdravý, pokud je připravován s kvalitními surovinami a správnými postupy. Doporučuje se volit méně tučné varianty, například s použitím nízkotučného tvarohu a oříšků místo sladkých náplní.
Je velikonoční mazanec bezlepkový?
Ano, tento recept na mazanec je bezlepkový.
Jaké koření můžu do těsta na mazanec přidat?
Můžete do těsta na velikonoční mazanec přidat koření jako skořici, vanilkový extrakt, muškátový oříšek a hřebíček.
Na jaké stupně péct mazanec?
Mazanec se obvykle peče na teplotách mezi 160 °C a 180 °C. My pečeme velikonoční mazanec na 170 stupňů. Doba pečení je cca 50 minut.
Proč se peče velikonoční mazanec?
Velikonoční mazanec se peče jako tradiční velikonoční pokrm symbolizující vzkříšení Ježíše Krista.
Inspirujte se dalšími recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na dokonalou veganskou kormu (indické kari)
- Recept: Jednoduchý slaný dýňový koláč
- Recept na veganskou hráškovou polévku s kešu
- Nejlepší recept na rychlé banánové muffiny s čokoládou či ořechy
- Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru
?Recept: Zdravý tvarohový mazanec?
Ingredience
- 1 měkký tvaroh
- 2 vejce
- 125 g másla nebo ghee
- 170 g mandlové mouky
- 70 g kokosové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3/4 lžičky xantalové gumy
- 1 lžičku kůry z bio citronu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- sladidlo dle chuti
- špetka soli
Na ozdobení
- 1 vejce
- hrst mandlových plátků
Postup
- Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience a poté přimíchejte tekuté.
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout alespoň hodinu.
- Poté těsto dáte na plech a vytvarujete tvar mazance. Nakonec potřete mazanec vejcem a posypete mandlemi.
- Pečete na 170 stupňů cca 50 minut.?
Další velikonoční recepty:
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Zijeme v Australii. Potraviny jsou zde trochu jine a i presto se mazanec povedl. Vsem moc chutnal, i Australanum. Diky.