Naposledy aktualizováno 23. 4. 2025 autorem Tereza Vlčková
Pokud jste se rozhodli omezit maso a nevíte, co si dát dobrého, zkuste pohankovou sekanou. Stačí vám k tomu pár základních ingrediencí a výborný oběd nebo večeře je na světě. Pohanková sekaná je navíc zdravější varianta, která potěší nejen vegany, ale i milovníky klasické domácí sekané.
Pohanka je základ
Základem celé sekané je pohanka. Jde o velmi zdravou pseudoobilninu, kterou dříve nechyběla snad v žádné domácnosti. Dnes se zase vrací do popředí, ale málokdo ji přišel na chuť. Proč lidi nemají rádi pohanku? Mnohdy je to špatně zvolenou úpravou nebo druhem pohanky.
Proč je pohanka zdravá
Dejte pohance šanci – je levná, snadná na přípravu a plná výživných látek. Proč jíst pohanku?
- Pohanka je plná bílkovin, takže je skvělou náhražkou masa.
- Je zdrojem spousty vitamínů a minerálů včetně vitamínů B.
- Obsahuje rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C a podporuje kardiovaskulární systém.
- V pohance je také cholin, který pomáhá regeneraci jaterních buněk.
- Pokud trpíte na opary, pomůže vám v pohance obsažená aminokyselina lysin.
TIP: Pokud byste se chtěli dozvědět o pohance více, koukněte na náš článek.
Jak se připravuje veganská pohanková sekaná bez masa
Pojďme se nyní podívat, jak se připravuje pohanková sekaná a co všechno je k tomu potřeba, abyste si na ní také pochutnali.
Jak připravit pohanku na sekanou
Pohanky najdete na trhu více typů. Nejlepší pohanka na sekanou je pohanka kroupa. Tu lze pořídit buď světlou nebo tmavou. Světlá pohanka je sice zdravější, ale má výraznější šlemovitost.
Ať zvolíte pohanku světlou, nebo tmavou, na sekanou je potřeba, aby pohanka byla měkká a nabobtnalá. Pohanka změkne buď vařením (což je nejrychlejší varianta), nebo namáčením přes noc. Aby si pohanka zachovala co nejvíce prospěšných látek, stačí pohanku dobře propláchnout a nechat namočenou v 1,5 násobku vody přes noc.
A pokud jste se rozhodli udělat si sekanou právě teď, nebojte se propláchnutou pohanku povařit. Čím kratší dobu vaříte, tím lépe. Aby pohanka změkla, stačí většinou 10 minut.
TIP: Podívejte se také na recept na nejlepší pohankovou polévku se zeleninou.
Co z pohanky udělá sekanou
Samotná pohanka však sekanou neudělá. K vařené pohance je třeba přidat ještě pár ingrediencí. Základ je vajíčko, ovesné vločky, cibule, česnek a koření. Kromě těchto základních ingrediencí však můžete přidat i další podle chuti. Například nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou nať, pažitku nebo různá semínka a oříšky.
Jak připravit ořechy a semínka
Pokud zvolíte semínka a ořechy, je dobré je nasucho trochu orestovat, dokud se nerozvoní, a větší oříšky pak nasekat najemno. Ze semínek doporučujeme semínko lněné, které můžete před použitím rozmixovat, a tím z něj vytěžit maximum, nebo chia semínka, které je zase dobré nechat chvíli nabobtnat. Z ořechů vám sekanou doladí tučnější oříšky, jako jsou třeba kešu.
Jaké ovesné vločky se hodí do sekané
Stejně jako existuje spousta druhů ořechů a semínek, můžete vybírat i z různých druhů vloček. Velký rozdíl je i v tom, jestli použijete vločky jemné nebo celé. Jemné vločky vám udělají sekanou více vláčnější, celé naopak přidají na struktuře. Pokud chcete svoji sekanou ještě více obohatit o vitamíny, můžete použít vločky s klíčky nebo třeba klíčky samotné.
TIP: Rychlé večeře: 10 tipů na rychlé, zdravé a luxusní recepty
Jak se dělá pohanková sekaná bez masa
Rozšlehejte vajíčko a do něj nasypte vločky a nechte je trochu nabobtnat. Mezitím na kapce oleje orestujte cibuli a prolisovaný česnek. Poté ve velké míse smíchejte nabobtnalou pohanku, vajíčko s vločkami, orestovanou cibulku a můžete přidat další ingredience podle chuti.
Pokud vám směs přijde hodně suchá, přidejte další vajíčko. Pokud je naopak příliš mokrá, přidejte ještě trochu vloček. Celou směs dochuťte solí, pepřem, majoránkou a trochou kmínu. S kořením nešetřete.
Jak dlouho se peče sekaná z pohanky
Připravenou směs, která by měla být trochu lepivá a mokrá, aby se vám v troubě příliš nevysušila a pak se nedrolila, dejte do zapékací misky a pečte na 180 °C po dobu 25 minut. Použili jsme zapékací misku o velikosti 17x11x5 cm (4 porce/ 8 plátků). Pokud máte horkovzdušnou fritézu, můžete si pohankovou sekanou upéct i v ní. Doba pečení se může mírně lišit podle vaší fritézy.
S čím pohanková sekaná bez masa chutná nejlépe
Pohanková sekaná nejlépe chutná s bramborem a zelím. Brambor můžete použít vařený, šťouchaný nebo kaši. Pokud vám zelí nesedí, zkuste jeho lehčí variantu a připravte si zelí z cukety. Moc dobrá příloha k sekané jsou i restované fazolové lusky nebo jiná zelenina. Nebo si ji dejte s chlebem a čerstvým salátkem.
TIP: Jednoduché a dokonalé vegan tiramisu bez vajec a bez mascarpone
Co dalšího připravit z pohanky
Pohanka je poslední dobou v našem jídelníčku čím dál tím častěji a připravili jsme pro vás celou sadu našich oblíbených receptů z pohanky. Co uvařit z pohanky a co fakt chutná dobře?
- Sladká pohanková kaše k snídani
- Zapečená pohanka na sladko s jablky
- Nejlepší pohankové rizoto
- Francouzské pohankové palačinky
- Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Recept: Vegetariánská pohanková sekaná bez masa
Ingredience
- 130 g pohanky
- 60 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 30 g nastrouhané mrkve
- 1 hrst nasekané petrželové natě
- 1 ks cibule
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- majoránka podle chuti
- kmín podle chuti
- olivový olej
Postup
- Uvařte propláchnutou pohanku do změknutí.
- Smíchejte vajíčko s ovesnými vločkami.
- Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem.
- Všechny ingredience smíchejte a přidejte nastrouhanou mrkev, petrželovou nať a koření.
- Podle potřeby přidejte další vajíčko nebo vločky.
- Lepkavou vlhkou směs dejte do zapékací misky.
- Pečte na 180 °C po dobu 25 minut.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
S čím podávat pohankovou sekanou?
Tradiční přílohou k sekané je bramborová kaše nebo vařený brambor. Nám pohanková kaše nejvíce chutná s bramborem a zelím.
Co za koření do pohankové sekané?
K přípravě správné sekané z pohanky je důležité její dochucení. Z koření nesmí chybět sůl a pepř, česnek. Mezi další koření patří především kmín a majoránka, ale hodí se i oregano, petrželka nebo třeba mletá paprika.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?