Veganský těstovinový salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou (bezlaktózový)

Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína

Milujete těstovinové saláty, ale nejíte mléčné produkty nebo jste vegani? Tak tento těstovinový salát je pro vás. Je lehký, chutný, ale zároveň dostatečně výživný, aby zasytil. Navíc na něj spotřebujete sezónní zeleninu, která vám zrovna roste na zahrádce (nebo kterou máte zrovna v ledničce).

Veganský těstovinový salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou (bezlaktózový)
Veganský těstovinový salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou (bezlaktózový)

Jakou zeleninu použít na těstovinový salát?

Je to naprosto na vás, hodí se papriky, rajčata, okurky, kukuřice, avokádo nebo třeba blanšírovaná brokolice. Pokud ale máte cuketu a dýni, jednoduše si je připravte v troubě a nechte zchladnout, i tato zelenina je v těstovinovém salátu naprosto fenomenální. Do tohoto salátu se skvěle hodí i houby.

Jaké těstoviny vybrat na veganský těstovinový salát?

Většina z nás sáhne po těch, co má zrovna doma, předpokládáme, že to budou klasické pšeničné těstoviny, pokud ale chcete jíst trochu zdravěji, možná se poohlédněte po nějakých jiných. Konzervativní zdravější verze jsou špaldové těstoviny, které mají oříškovější chuť než pšeničná klasika.

Salát s bezlaktózovou krémovou zálivkou
Salát s bezlaktózovou krémovou zálivkou

Pro low-carb variantu můžete použít těstoviny z cukety, které obsahují malé množství sacharidů a navíc si je zvládnete připravit sami. Stačí vzít cuketu a struhadlem z ní vytvořit těstoviny, které pak hodíte na dvě minuty na pánev.

Nechce se vám dělat s cuketovými těstovinami? Zkuste těstoviny z luštěnin. Těstoviny z červené čočky nebo hrachu jsou také extrémně zdravé a navíc přidají do salátu více bílkovin a vlákniny, takže bude nejen zdravější ale i výživnější.

Skladem 59 Kč
Bezvaječné těstoviny z červené čočky jsou opravdový HIT! Jsou vyrobeny z jemně mleté červené čočky a vaří se v osolené vodě přibližně 4 až 5 minut. Těstoviny z červené čočky se hodí nejen jako příloha k běžným pokrmům, zkuste je přidat i do svých oblíbených zeleninových salátů. Výsledek vás příjemně překvapí.
Skladem 40 Kč
Green Apotheke představuje Hrachová Vřetena, dokonalou volbu pro ty, kteří hledají bezlepkovou alternativu ke klasickým těstovinám. Tyto těstoviny jsou vyrobené z kvalitního hrachu.
Skladem 45 Kč
Bezlepkové těstoviny pro zpestření Vašeho jídelníčku. Originální těstoviny z pohankové mouky mleté na kamenném mlýně. Vhodné zejména jako příloha či do salátů.

Pokud preferujete bezlepkovou variantu, můžete sáhnout po těstovinách z pohanky, rýže nebo kukuřice. Tyto těstoviny mají lehkou texturu a jsou vhodné pro celiaky. Mrkněte na širokou nabídku sem.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit krémovou kešu zálivku?

Kešu ořechy jsou skvělým základem pro krémové zálivky, zejména ve veganské kuchyni. Stačí je namočit do horké vody alespoň na 5 minut (pokud máte méně výkonný mixér, doporučujeme alespoň 30 minut) a rozmixovat s vodou, vytvoří se vám krémová veganská smetana.

Zálivku na veganský těstovinový salát vyrábíme tedy z kešu smetany, bazalky, sušeného česneku a cibule, lahůdkového droždí a šťávy z limetky. Lahůdkové droždí dodává zálivce sýrovou chuť, která se skvěle hodí k těstovinám a zelenině.

TIP: Pokud vaříte s kešu ořechy jako my, doporučujeme si koupit rovnou kešu ořechy 1 kg, které je výhodnější a hlavně vám zbyde i na mlsání.

Salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou
Salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou

Tipy na další recepty na saláty

Jaká sezónní zelenina je nejlepší na veganský salát?

To je spíš na vás, my milujeme rajčata, okurku, kukuřici, avokádu a blanšírovanou brokolici.

Jaký protein se hodí do salátu?

Pokud nejste vegani, tak si tam můžete dát maso, my jako vegetariáni přidáváme vajíčko a pro veganský protein můžete přidat restované marinované tofu nebo luštěniny.

Jak nejlépe uchovávat salát?

Zálivku a zeleninu uchovávejte zvlášť v ledničce – v nějaké uzavřené dóze.

Můžu udělat zálivku z jiných ořechů nebo něčeho jiného?

Ano, můžete použít i mandle, ale je třeba mít výkonný mixér. Místo ořechů můžete také použít veganskou smetanu. Chuťově to ale nebude takové.

Jak dlouho trvá příprava veganského salátu?

Pokud nebudete žádnou zeleninu péct, tak maximálně 15 minut, než se vám uvaří těstoviny, tak máte zeleninu nakrájenou a zálivku hotovou.

Jak dlouho vydrží salát v ledničce?

Vydrží klidně tři dny, ale záleží, jakou použijete zeleninu. Pokud tam budete dávat například avokádo, doporučujeme zkonzumovat do 24 hodin.

Salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou

Veganský těstovinový salát ze sezónní zeleniny s kešu zálivkou (bezlaktózový)

Máte rádi krémové zálivky, ale nemůžete smetanu? Zkuste náš bezlaktózový veganský salát ze sezónní zeleniny.
Chod Salát
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 300 g těstovin klasické, cuketové nudle, čočkové nebo bezlepkové dle chuti
  • 400 g sezónní zeleniny rajčata, okurky, kukuřice, avokádo, blanšírovaná brokolice
  • 1 hrneček kešu namočených v horké vodě alespoň 5 minut, poté zcezených a vychladlých
  • Hrst čerstvé bazalky
  • 0,5 hrnečku vody
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL sušené cibule
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Sůl dle chuti

Postup
 

  • Těstoviny uvařte dle návodu na obalu a nechte vychladnout.
  • Připravte si zeleninu. Nakrájejte tu, kterou nemusíte vařit, upečte (dýni, batáty) nebo oblanšírujte zbytek (brokolice).
  • Kešu dejte na 5 minut do horké vody, slijte a rozmixujte se studenou vodou a kořením.
  • Zálivku smíchejte s těstovinami a zeleninou, promíchejte a podávejte.
Klíčové slovo bramborový salát, těstovinový salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1