Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Tato pětiminutová zdravá pomazánka z mandlí a sušených rajčat je přesně to, co hledáte, pokud chcete alternativu k tradičním sýrovým pomazánkám. Slibujeme, že bude chutnat i těm, kteří se veganské stravě standardně vyhýbají.
Jednoduchá pomazánka z mandlí a sušených rajčat
Kvalitní mixér a pět minut, to je vše, co potřebujete k vytvoření chutné pomazánky, která se skvěle hodí na chleba ale i zeleninu. Chutná výborně na kváskovém chlebu i na okurce. Můžete ji ale podávat i k pečené zelenině.
Jak vyrobit pomazánku ze sušených rajčat a mandlí
Rajčatovou pomazánku vyrobíte velice jednoduše. Nejprve si loupané mandle namočíte alespoň na dvě hodiny, aby vám změkly a lépe se mixovaly. Poté je scedíte a vložíte do mixéru spolu s vodou, bylinkami, lahůdkovým droždím, česnekem, droždím, solí, citronovou šťávou, olejem a rajčaty.
Směs jsme solili miso pastou, která je skvělým univerzálním dochucovadlem. Směs mixujte tak dlouho, dokud nevytvoříte konzistenci pomazánky. Pokud je příliš tuhá, přidejte vodu.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Proč se použít do pomazánky sušená rajčata?
Sušená rajčata mají aromatickou a sladce pikantní příchuť, což přináší nevšední zážitek v jakékoliv verzi domácí pomazánky. Díky odstranění vody během sušení mají sušená rajčata také bohatší chuť, což ocení zejména ti, kteří hledají výraznější a plnější chutě.
Máme pro Vás i jeden kulinářský tip: sušená rajčata naložte společně s bylinkami dle libosti do olivového oleje a nechte minimálně 1 den odstát v lednici. Vytvoříte si tak vlastní naložená sušená rajčata dle chuti a navíc bez použití konzervačních látek.
Další variace rajčatové pomazánky z mandlí
Jakmile pár krát vyrobíte veganskou pomazánku z mandlí, můžete se pustit do dalšího experimentování. Do rajčatové pomazánky můžete vmíchat i na malé kousky nakrájené olivy. Pokud máte rádi ostřejší jídlo, zkuste přidat chilli. Milujete asijskou kuchyni? Přidejte do pomazánky hrst koriandru.
Tip: Hledáte tipy na recepty na pomazánku či dip? Podívejte se na náš blog.
Pokud nemáte mandle, zkuste jiné ořechy
Na přípravu veganských pomazánek se skvěle hodí kešu ořechy i makadamové ořechy. Pokud nemáte loupané mandle, nejprve si je spařte a oloupejte. Lze použít i půlky nebo mandlovou moučku.
Pokud máte raději sladké svačinky, pak na vás čeká moruše plná proteinů, železa, vitamínu C, vlákniny, vápníku a antioxidantů.
Mohlo by vás zajímat: Zdravé a rychlé recepty z mandlové mouky
Jak dlouho vydrží veganská pomazánka v ledničce?
Doporučujeme pomazánku ze sušených rajčat konzumovat ihned, v ledničce ale vydrží 2-3 dny. Vždy ji uchovávejte v uzavřené dóze nebo v misce, která bude zakrytá fólií.
Jak obohatit základní recept na pomazánku z rajčat a mandlí
Do pomazánky z mandlí můžete přidat další ingredience, například:
- Med: Pro přidání sladkosti a vyvážení chuti.
- Dýňová semínka: Pro křupavost a oříškovou chuť.
- Sušenou cibuli: Pro hlubší a sladší chuť.
- Bylinky: Například tymián, rozmarýn nebo petržel pro bohatší aroma.
- Hořčici: Pro pikantní nádech.
- Parmezán nebo jiný tvrdý sýr: Pro zvýraznění oříškové chuti a dodání krémovosti.
Nebojte se experimentovat s množstvím těchto ingrediencí a přizpůsobte pomazánku svým osobním preferencím pro chuť a konzistenci.
FAQ – Nejčastější dotazy
Čím v receptu na pomazánku nahradit lahůdkové droždí?
Můžete použít jablečný ocet. Specifickou chuť lahůdkového droždí bohužel nenahradíte úplně.
Čím v receptu na pomazánku nahradit miso pastu?
Nahradit miso pastu můžete sojovou omáčkou nebo tamari omáčkou.
Je pomazánka z mandlí a rajčat zdravá?
Pomazánka z mandlí je zdravou alternativou klasických pomazánek na jednohubky, protože je bohatá na zdravé tuky, proteiny, vlákninu a vitamíny, avšak je důležité konzumovat ji s mírou.
Mám použít do receptu na pomazánku loupané nebo neloupané mandle?
Použijte naturální mandle, ideálně loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti.
Jak dlouho vydrží hotová domácí pomazánka v ledničce?
Pomazánka se sušenými rajčaty a mandlemi vydrží v lednici okolo 3 dnů.
Recept: Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
Ingredience
- 1 šálek naturálních loupaných mandlí
- 1/2 šálku vody
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 2 lžičky sušeného droždí
- hrst čerstvých bylinek (bazalka, oregano, petrželka)
- 2-3 lžíce sušených rajčat
- 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce miso pasty
Postup
- Mandle necháme nejprve změknout ve vodě alespoň 2 hodiny
- Scedíme a rozmixujeme se zbytkem ingrediencí
- V případě potřeby dochutíme
Tipy na další pomazánky z blogu Ochutnej Ořech
- Fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy
- Mrkvová veganská pomazánka z kešu
- Recept na dokonalý domácí hummus – pomazánka
- Kešu sýr: Recept na veganský sýr
- Jednoduché domácí tahini – lepší než z obchodu
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?