Naposledy aktualizováno 22. 1. 2025 autorem lucie
Pokud milujete asijskou kuchyni, ale chcete zkusit něco nového, mám pro vás tip na dokonalou vegan poke bowl. Tento recept jsem si přivezla z Havaje, když jsme cestovali po Maui. Přísahám, že jakmile ji jednou ochutnáte, budete ji chtít připravovat znovu a znovu.
Co použít jako základ poke bowl
V našem receptu používáme jasmínovou rýži, ale musím se přiznat, že já osobně nejraději připravuji poke bowl s quinoou. Je to lehčí varianta a quinoa dodá pokrmu zajímavější texturu a více bílkovin. Pokud máte rádi výraznější chuť, vyzkoušejte černou rýži – její lehce oříškový nádech skvěle doplní arašídovou omáčku.
Pro ty, kdo nemají rádi rýži, funguje skvěle i bulgur nebo kuskus. Jen dejte pozor na to, aby základ nebyl převařený – měl by si zachovat určitou strukturu a nesmí být lepkavý.
Co použít jako protein do Poke Bowl
Základem každé dobré poke bowl je kvalitní protein, který dodá jídlu potřebnou výživovou hodnotu a sytost. V našem receptu používáme křupavé tofu, které si díky správné přípravě získá i ty největší skeptiky. Ale existuje mnoho dalších možností, které stojí za vyzkoušení.
Tempeh je mým osobním favoritem, když chci změnu. Tento fermentovaný sójový produkt má výraznou oříškovou chuť a perfektní texturou. Je neskutečně bohatý na bílkoviny a díky fermentaci obsahuje i cenné probiotika. Navíc se skvěle marinuje – nejraději ho nechávám přes noc naložený v kombinaci sójové omáčky, česneku a zázvoru. Pak stačí nakrájet na plátky a krátce opéct na pánvi.
Další skvělou volbou je marinovaná cizrna, která po upečení získá úžasně křupavou texturu. Nejlepší je použít cizrnu z konzervy, kterou důkladně osušíme papírovou utěrkou. Pak ji smícháme s trochou olivového oleje, sójovou omáčkou a kořením podle chuti – skvěle funguje uzená paprika, římský kmín nebo curry koření. Pečeme v troubě při 200 stupních asi 25-30 minut, dokud není krásně křupavá.
Seitan je neuvěřitelně všestranná alternativa, která svou texturou nejvíce připomíná maso. To z něj dělá perfektní volbu pro všechny, kdo jsou zvyklí na masité pokrmy. Můžete ho nakrájet na tenké plátky a opéct na pánvi s trochou teriyaki omáčky, nebo ho natrhat na menší kousky a ogrilovat.
Do poke bowl se výborně hodí zejména seitan marinovaný v asijském stylu se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem, recept najdete zde.
Uzené nebo naše oblíbené marinované tofu je skvělou alternativou ke klasickému tofu, pokud se bojíte naturálního tofu. Na rozdíl od klasického tofu s ním už nemusíte nic dělat. Stačí ho nakrájet na kostky a krátce opéct na pánvi.
Na co si dát pozor při přípravě arašídové omáčky
Arašídová omáčka se připravuje z arašídového másla, které zjemníme trochou vody a dochutíme pomocí tamari nebo sójové omáčky, rýžového octa a javorového sirupu. Důležité je najít správnou rovnováhu mezi sladkou a slanou chutí.
Pokud nemáte rádi arašídy nebo na ně máte alergii, můžete použít tahini pastu – vznikne tak úplně jiná, ale stejně zajímavá verze. Osobně rád/a experimentuji i s přidáním různého koření do omáčky – zkuste třeba přidat trochu uzené papriky nebo chilli.
Jak na dokonale naturální tofu
Tajemství úspěchu této poke bowl spočívá v přípravě tofu. Nejdůležitější je z tofu vymačkat vodu – zabalte ho do čisté utěrky a zatižte něčím těžkým na alespoň 30 minut. Pak ho nakrájejte na kostky, obalte v oleji s kořením nebo v sójové omáčce či kukuřičném škrobu smíchaném s trochou soli a opečte na rozpáleném oleji dokřupava.
Jak sestavit havajskou poke bowl
Na sestavení misky záleží možná víc než na samotné přípravě ingrediencí. Je to podobné jako s japonským sushi – jíme nejdříve očima. Začněte teplou rýží nebo quinou na dně misky.
Teplý základ vytvoří příjemný kontrast se studenou zeleninou. Zeleninu rozložte po obvodu misky tak, aby vynikly všechny barvy – červené zelí vedle zelené okurky, oranžová mrkev vedle bílé ředkvičky. Doprostřed umístěte tofu a nakonec celou misku přelijte arašídovou omáčkou.
Na výběru zeleniny záleží
Do poke bowl se hodí prakticky jakákoliv zelenina, ale některé kombinace fungují lépe než jiné, tím, že jíte očima, tak je fajn kombinovat různě barevnou zeleninu. My jsme proto zvolili okurku, červené zelí a mrkev. Vynikající je i avokádo, které je měkké a přidá do poke bowl zas zdravé tuky.
Tipy pro efektivní vaření
Pro nejlepší výsledek si nachystejte všechny ingredience předem. Začněte vařit rýži jako první, během jejího vaření si připravte zeleninu a tofu. Arašídovou omáčku můžete klidně připravit den dopředu–v lednici vydrží až týden. Avokádo krájejte vždy až těsně před servírováním, aby nezhnědlo.
Skladování a trvanlivost
Pokud chcete mít poke bowl připravenou do práce nebo na cesty, skladujte jednotlivé komponenty odděleně. Omáčku dejte do malé uzavíratelné nádobky, zeleninu do větší krabičky a rýži či quinou do další. Tofu je nejlepší jíst čerstvě opečené.
Tipy na další recepty
Pokud se vám tento recept líbí, určitě vyzkoušejte i další naše asijsky laděné pokrmy. Skvělé je například naše asijské kari rizoto z quinoy, které připravíte za 30 minut, nebo jednoduchý seitan po asijsku. A jestli máte rádi zdravé varianty klasických receptů, nadchne vás naše veganská svíčková bez laktózy.
Často kladené otázky
Můžu poke bowl připravit den předem?
Většinu komponentů můžete připravit den předem, ale doporučuji skladovat je odděleně. Avokádo vždy krájejte těsně před podáváním a tofu je nejlepší čerstvě opečené.
Jak poznám, že je avokádo akorát zralé?
Perfektně zralé avokádo by mělo při jemném zmáčknutí pod slupkou lehce povolit. Nemělo by být ani příliš tvrdé, ani příliš měkké.
Je recept vhodný pro bezlepkovou dietu?
Ano, pokud použijete tamari místo běžné sójové omáčky a jako základ zvolíte rýži nebo quinou. Také se ujistěte, že kukuřičný škrob na obalení tofu je bezlepkový.
Dokonalá veganská poke bowl s arašídovou omáčkou
Ingredience
Základ
- 1 hrnek uvařené jasmínové rýže quinoa / bulgur / jiný typ rýže
- 1 balení tofu marinované, uzené, nebo tempeh či jiný druh proteinu
arašídová omáčka
- ¼ hrnku hrnku arašídového másla
- 1 stroužek česneku nasekaný
- 1 ČL čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 PL javorového sirupu
- 1 PL rýžového octa
- 1 PL tamari nebo sójové omáčky
- 2-4 PL vody na zředění
zelenina
- 1 okurka nakrájená na kostičky
- 1 ½ hrnku červeného zelí nastrouhaného
- 2 velké mrkve nakrájené na nudličky
- 1 hrnek edamame či jiných luštěnin to jsou sójové boby
- 1 avokádo nakrájené na kostičky
- 3 stonky jarní cibulky nasekané
na ozdobu
- sezamová semínka
- čerstvý koriandr
- plátky limetky
Postup
- Uvařte rýži / quinou či bulgur.
- Nakrájejte marinované tofu či tempeh a opečte na pánvi.
- V mixéru nebo tyčovým mixérem rozmixujte všechny ingredience na arašídovou omáčku. Postupně přidávejte vodu až do požadované konzistence.
- Připravte si všechnu zeleninu – nakrájejte okurku, nastrouhejte zelí, nakrájejte mrkev na nudličky, uvařte sójové boby edame podle návodu na obalu.
- SNa dno dejte teplou rýži, po obvodu naaranžujte zeleninu, doprostřed položte tofu a přelejte omáčkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?