Naposledy aktualizováno 25. 3. 2025 autorem lucie
Někdo dělá vajíčkovou pomazánku jen na Velikonoce, ale u nás doma ji milujeme, takže ji vyrábíme poměrně často. Problém? Klasická verze s majonézou není zrovna nejzdravější volbou a hlavně mi je z ní špatně.
Po letech experimentů jsem konečně našla dokonalou alternativu – vajíčkovou pomazánku s kešunézou, která je nejen zdravější, ale podle mého názoru i chutnější než originál! Dneska vám prozradím, jak se připravuje nejlepší vajíčková pomazánka bez majonézy.
Proč používat kešunézu místo majonézy
Miluji domácí majonézu, ale jelikož obsahuje často vejce, trochu se toho bojím. Pokud použijete syrová vajíčka, můžou být kontaminovaná a není jak to ošetřit, jelikož zde chybí krok pasterizace jako v případně kupovaných majonéz. Navíc jsem zjistila, že ze syrových vajec mi je dost často špatně. Kešunéza je mnohem bezpečnější a zdravější.
Kešu oříšky jsou navíc plné prospěšných živin – obsahují zdravé tuky, bílkoviny, hořčík a železo. Na rozdíl od majonézy, která je prakticky jen tuk a cholesterol, kešunéza sice tučná je, ale hovoříme zde o tzv. zdravých tucích.
Patří do vajíčkové pomazánky cibule?
Někdo ji tam dává, ale děti pak pomazánku často nechtějí, takže my ji s cibulí neděláme a dospělákům dáváme navrch jarní cibulku. Navíc je jarní cibulka jemnější, není tak výrazná jako klasická cibule a nebývá z ní nafouknutý žaludek.
Na vrch ale můžete dát i třeba koriandr, pokud to chcete exotičtější, kampotský pepř nebo nakrájenou chilli papričku pro milovníky pikantního.
Nejlepší je zdobit vajíčkovku čerstvou pažitkou, takže pokud už vám roste, směle do toho!
Vajíčková pomazánka bez majonézy: S čím ji servírovat?
Klasikou jsou samozřejmě čerstvé rohlíky, ale my máme raději kvalitní kváskový chléb – jeho lehce nakyslá chuť perfektně doplní jemnost pomazánky.
Vajíčková pomazánka může být perfektním základem chlebíčků ale můžete z nich udělat i jednohubky – na pomazánku můžete dát pak už jen okurku nebo papriku, zkrátka to, co máte rádi.
Na letní piknik si připravte plněné tortilly – stačí natřít pomazánku, přidat trochu čerstvého salátu, červenou papriku možná i koriandr a srolovat. Rychlé, jednoduché a všichni to milují.
Jak experimentovat s vajíčkovou pomazánkou
Tato vajíčková pomazánka je skvělá v tom, že je extrémně variabilní a můžete s ní tak skvěle experimentovat.
Pikantní verze
Máte to rádi ostré? Nakrájejte chilli papričku a přidejte cibuli. Pokud vám to nestačí, můžete přidat i kajenský pepř.
Bylinková verze
Vmíchejte směs nasekaných bylinek – pažitku, petrželku, koriandr nebo kopr. Já osobně miluji vajíčkovou pomazánku s čerstvou pažitkou. Škoda, že v tuto chvíli nám ještě neroste!
Avokádová verze
Milujete avokádo? Tak ho rozmačkejte a přidejte do pomazánky. Získáte ještě krémovější texturu a extra porci zdravých tuků.
Co dělat, když nemám mixér?
Pokud nemáte mixér nebo máte méně výkonný přístroj, použijte místo kešu ořechů naturální kešu máslo. Díky tomu nebudete muset mixér vůbec použít.
Tipy na skvělé pomazánky, které musíte ochutnat
- Klasický hummus – nejlepší recept, který jsme kdy zkusili,
- Dýňový hummus – hodí se v době, kdy máte na zahradě milion dýní a nikdo je už nechce.
- Hrášková pomazánka – pokud milujete hrášek, tak tahle rychlovka je naprosto perfektní, osvěžující a ideální na jaře a nebo i na Silvestra jako skvělá alternativa ke klasických chlebíčkům.
Jak poznat, že jsou vejce uvařená natvrdo?
Jednoduchý test: roztočte uvařené vejce na kuchyňské lince. Pokud se točí snadno a plynule, je uvařené natvrdo. Pokud se točí nerovnoměrně nebo vůbec, potřebuje ještě dovařit.
Mohu použít jiné ořechy místo kešu?
Kešu jsou nejlepší volbou díky své jemné chuti a krémové textuře po rozmixování. V nouzi můžete zkusit mandle (předem oloupané a namočené), ale výsledek nebude tak krémový
Musím použít mixér na kešunézu?
Ano, jinak se vám nepodaří vytvořit krémovou konzistenci. Pokud nemáte mixér, použijte místo kešu ořechů naturální kešu máslo.
Jak dlouho vydrží vajíčková pomazánka v ledničce?
Naše vajíčková pomazánka vydrží v ledničce až 5 dní.
Nejlepší vajíčková pomazánka bez majonézy – krémová a zdravá
Ingredients
- 6 vajec vařené na tvrdo (10-15 minut)
- 1 hrneček naturálních kešu nebo kešu máslo
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL jablečného octa
- 1-2 PL hořčice
- 1 PL sušeného česneku
- sůl dle chuti
- 1/2 hrneček vody
Instructions
- Uvařte vejce natvrdo. Dejte vejce do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a vařte 10-15 minut podle velikosti. Poté je zchlaďte ve studené vodě.
- Namočte kešu na 5 minut do horké vody, aby změkly.
- Dejte do mixéru všechny ingredience na kešunézu s částí vody a mixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, přidávejte postupně více vody, dokud nedosáhnete konzistence podobné majonéze.
- Ochutnejte kešunézu a případně dochuťte dle potřeby jablečným octem, hořčicí, solí či citronovou šťávou.
- Oloupejte a rozmačkejte vejce vidličkou v misce. Nechte tam klidně menší kousky pro zajímavější texturu.
- Smíchejte vajíčka s kešunézou – množství přizpůsobte podle toho, jak moc krémovou pomazánku preferujete. Začněte s menším množstvím a postupně přidávejte.
- Dochuťte hořčicí a solí podle vaší chuti.
- Před podáváním posypte najemno nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?