Recept: Tvarohová buchta na plech se sušeným mangem

Naposledy aktualizováno 26. 8. 2024 autorem Pavlína

Když se řekne tvarohová buchta, asi se vám hned vybaví tradiční český moučník z vašeho dětství. Je to pečená dobrota plná tvarohu, která nádherně provoní vaši kuchyň.  My jsme tuto oblíbenou buchtu upekli s nádechem exotického ráje, protože jsme tam přidali sušené mango. Spojení jemného tvarohu a sladkého sušeného manga a dalšího sušeného ovoce vám určitě zachutná.

Recept: Tvarohová buchta na plech, sušené mango a ovoce

Z čeho se dělá tvarohová buchta na plech

Někdy nás zaskočí nečekaná návštěva, jindy nás jen honí mlsná, ale nemáme čas na zdlouhavé dezerty. Pak je tu rychlá tvarohová buchta na plech, která se dělá z měkkého tvarohu, mouky, másla nebo ghí, vajec, cukru a citronu, který ji přidá voňavý citronový a osvěžující nádech.

Navíc je díky tvarohu krásně vláčná a není to klasické suchá buchta na plechu. Uvnitř je pak spousta sušeného ovoce, jako je sušené mango, sušené brusinky, sušené meruňky a rozinky, ale přidejte si to, co máte rádi.

TIP: 7 nejlepších receptů na rychlé nepečené dezerty

Jak připravit těsto na tvarohovou buchtu

Tvarohová buchta na plech se sušeným ovocem je velmi jednoduchá a těsto máte za chvíli hotové. Začněte tím, že rozdělte bílky od žloutků a z bílku vyšlehejte sníh.

Žloutky dejte do větší mísy, přidejte cukr a mixujte mixérem do hladké a nadýchané pěny, což může zabrat i pár minut. Ke směsi s cukrem pak přidejte citronovou kůru a šťávu, mouku, kypřicí prášek, rozpuštěné máslo a tvaroh a vše opět mixujte mixérem do hladkého těsta.

100 Kč sleva na první objednávku

Nakonec ručně vmíchejte sníh a na drobno nakrájené sušené ovoce, které máte nejraději. Klidně můžete přidat třeba i mandle nebo kešu či jiné oblíbené ořechy.

TIP: Recept na ovocné tvarohové knedlíky s meruňkami a čokoládou

Skladem 129 Kč
Chuťově naprostá dokonalost! Dlouho jsme hledali to nejlepší mango a nakonec jsme ho našli! Tyto sušené mango plátky z Thajska jsou pěkně šťavnaté a slaďoučké! Dopřejte si sušené mango plátky jako šťavnatou svačinku během celého dne.
Skladem 129 Kč
Slaďoučké sušené brusinky jsou výbornou svačinkou po celý den. Jsou navíc bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínů A a C. Obsahují i velké množství vlákniny a vápníku, navíc jsou nízkokalorické. Skvěle chutnají v jogurtu, müsli, ale i v zeleninovém salátu nebo třeba typicky se svíčkovou.
Skladem 199 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky je speciální drobná odrůda rozinek z Turecka, která má široké využití! Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou bohaté na železo a vlákninu. Rychle s nimi zaženete hlad a dobijete energii! Můžete si je dát jen tak jako svačinku, skvěle se ale hodí do müsli a ovesné kaše. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení. Proto také naše sultánky získaly přezdívku rozinky do buchty. Můžete je použít při pečení zmíněných buchet, koláčů a muffinů. Zkuste je přidat do Vašeho domácího chleba, a samozřejmě nesmí chybět v žádné vánočce! A jak je používáte vy?

Jak dlouho se peče tvarohová buchta

Jakmile máte připravené těsto se sušeným ovocem, vylijte ho na vymazaný plech a dejte do vyhřáté trouby. Buchtu pečte  na 175 °C po dobu 45 minut. Že je tvarohová buchta hotová poznáte podle toho, že její povrch bude krásně do hněda až růžova vypečený. Píchněte ale vždy pro jistotu špejlí do upečené buchty. Pokud vytáhnete špejli čistou s pár drobečky, znamená to, že je buchta už upečená. 

Jaké ovoce se hodí do tvarohové buchty

Přestože je sama o sobě tvarohová buchta vynikající, skvěle se do ní hodí sušené ovoce, které moučníku dodají ovocný nádech. My jsme tam přidali naše milované sušené mango, které tomu dodá trochu exotiky.

K němu jsme na drobno nakrájeli ještě sušené meruňky a přidali jsme i rozinky a sušené brusinky. Hodí se tam i další bobuloviny jako rybíz nebo borůvky, ale také další exotické ovoce jako sušený ananas. Je to na vás, jak tvarohovou buchtu dochutíte a kolik druhů ovoce přidáte.

Pokud je léto a máte i čerstvé ovoce ze zahrádky, naše tvarohová buchta na plech chutná skvěle i s nakrájenými jahodami, rybízem nebo malinami.

TIP: Pokud si taky ujíždíte na sušeném mangu, vyzkoušejte náš recept na kuskus se sušeným mangem!

Čím ještě vylepšit tvarohovou buchtu?

Kdo peče často, určitě má nějaké eso v rukávu stejně jako my. Aby naše tvarohová buchta chutnala a voněla co nejlépe, přidáváme do ní ještě domácí vanilkový extrakt z kvalitní vanilky z Madagaskaru. A protože milujeme také čokoládu, když nemáme po ruce sušené ovoce, přisypeme do těsta čokopecičky z belgické čokolády. 

TIP: Jednoduchý recept na zdravý jáhelník se švestkami a tvarohem

Recept: Tvarohová buchta na plech, sušené mango a ovoce

Jak skladovat tvarohovou buchtu

Protože tvaroh je součástí upečeného těsta, nemusí být tato buchta uchovávána v lednici (na rozdíl o buchet, kde je čerstvý neupečený tvaroh na povrchu nebo součástí krémů). Stačí ji přikrýt nebo dát do uzavíratelné dózy, aby neoschla.

TIP: 10 tipů na nejlepší, jednoduché a rychlé veganské recepty

Recept: Tvarohová buchta na plech, sušené mango a ovoce

Recept: Tvarohová buchta na plech, sušené mango a ovoce

Tradiční česká tvarohová buchta na plech, do které jsme přidali sušené mango, brusinky a rozinky, je vynikající rychlý moučník s nádechem exotického ovoce.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celková doba 1 hour
Dávka 1 plech

Ingredience
  

  • 6 vejcí
  • 180 g třtinového cukru nebo bílého
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla nebo ghí
  • citrónová šťáva z jednoho citronu
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 ČL vanilkový extrakt

Postup
 

  • Oddělte žloutky od bílků a z nich vyšlehejte sníh.
  • Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do krémové pěny.
  • Přidejte citronovou kůru a šťávu, mouku, kypřící prášek, máslo a tvaroh.
  • Směs mixujte mixérem, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Nakonec ručně vmíchejte sníh a sušené ovoce.
  • Těsto vylijte na vymazaný plech a pečte na 170 °C 45 minut do zlatova.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Oblíbené tradiční moučníky

Tvarohová buchta na plech je naše rodinná klasika k nedělnímu obědu, ale často doma děláme i jiné tradiční české moučníky, které mnohdy připravujeme i ve zdravé nebo low carb verzi, aby si na nich mohl pochutnat každý (třeba i ti, co zrovna drží dietu).

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co rychlého upéct z tvarohu?

Tvaroh je skvělou ingrediencí mnoha vynikajících buchet a moučníků. Rychle z něho můžete upéct třeba vláčnou tvarohovou buchtu na plech, zdravý tvarohový koláč, makový koláč s tvarohem, tvarohová bábovka nebo vánočka.

Jak dlouho péct tvarohovou buchtu?

Tvarohovou buchtu na plech pečte  na 175 °C po dobu 45 minut. Jakmile bude hotová, na povrchu bude dozlatova upečená.

Jak skladovat buchtu s tvarohem?

Protože tvaroh je součástí upečeného těsta, nemusí být tato buchta uchovávána v lednici (na rozdíl o buchet, kde je čerstvý neupečený tvaroh na povrchu nebo součástí krémů). Stačí ji přikrýt nebo dát do uzavíratelné dózy, aby neoschla.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1