Rychlý recept na luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčaty

Naposledy aktualizováno 2. 10. 2024 autorem Monika

Od té doby, co jsem se stala mámou, tak nedám na tento recept dopustit. Vždy s ním udělám dojem na návštěvu a omáčku mám hotovou dříve, než se mi uvaří těstoviny. Základem omáčky je totiž bazalkové pesto, které si často dělám i den předem nebo se dá koupit. Pojďte si semnou vyrobit rychlý recept těstoviny s ricottou a sušenými rajčaty.

Těstoviny s ricottou jsou naprosto jednoduché, rychlé a vynikající
Těstoviny s ricottou jsou naprosto jednoduché, rychlé a vynikající

Proč je ricotta zdravá?

Ricotta je čerstvý sýr, který je bohatý na bílkoviny a obsahuje relativně málo tuku ve srovnání s jinými sýry. Je také dobrým zdrojem vápníku, který podporuje zdravé kosti a zuby. Ricotta je lehce stravitelná a má nižší obsah soli, což z ní činí zdravější alternativu pro různé pokrmy.

Díky krémové konzistenci se zní vyrábí slané i sladké pokrmy. My si dnes připravíme z ricotty omáčku, která je rychlá a opravdu úžasně krémové.

Jak pracovat se sušenými rajčaty?

Nechcete pořád kupovat rajčata v plechovce, které nikdy celá nezpracujete? Kupte si ty sušené. Když jsem zjistila, jak pracovat s klasicky sušenými rajčaty, objevila jsem úplně novou dimenzi vaření. Je to totiž naprosto triviální!

Sušená rajčata, která nejsou naložená v oleji, je třeba před použitím v receptu znovu hydratovat. Nejjednodušší způsob je zalít je horkou vodou a nechat je několik minut nasáknout. Tímto procesem změknou a získají zpět část své původní šťavnatosti, což zlepší jejich texturu v hotovém pokrmu.

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 119 Kč
Naše sušená rajčata jsou dovážena z Turecka v té nejlepší dostupné kvalitě! Jsou pěkně měkká a kromě soli neobsahují žádný jiný konzervant. Můžete si je navíc dopřát po celý rok! Sušená rajčata se skvěle hodí do Vašich oblíbených těstovin, sendvičů a zeleninových salátů. Máme pro Vás i jeden tip: sušená rajčata naložte společně s bylinkami dle libosti do olivového oleje a nechte minimálně 1 den odstát v lednici. Vytvoříte si tak vlastní naložená sušená rajčata dle chuti a navíc bez použití konzervačních látek. Navíc kombinace chuti rajčat a olivového oleje prostě funguje!
Skladem 59 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Jak urychlit recept

Pokud máte málo času, můžete použít hotové pesto jako základ omáčky. Stačí rozmixovat hotové pesto se sušenými rajčaty, ricottou a parmazánem, zahřát směs na plotně a máte hotovou omáčku, kterou už jen smícháte s těstovinami. Tento postup výrazně urychlí přípravu a zajistí, že jídlo bude chutnat skvěle.

100 Kč sleva na první objednávku
Připravte si naše luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčata a nebudete litovat!
Připravte si naše luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčata a nebudete litovat!

TIP: Máte rádi kuskus? Prozradíme vám o něm vše, co o něm potřebujete vědět.

Jaké použít těstoviny? Tipy na zdravější alternativy

To je vlastně úplně na vás, já většinou beru ty, co mám po ruce. Ale co když hledáte něco zdravějšího, nebo chcete vyzkoušet něco nového? Alternativy klasických těstovin jsou skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o nové chutě ale i jak se stravovat zdravěji. Pojďme se podívat na některé z nich. Pokud chcete zdravější verzi, můžete si udělat low-carb těstoviny z cukety nebo sáhnout po těstovinách z červené čočky.

Alternativy klasických těstovin nabízí například značka Green Apotheke. Můžete si pořídit těstoviny ze zeleniny, špaldová celozranná vřetena i alternativu z hrachu.

Pro bezlepkové varianty můžete zvolit rýžová, pohanková nebo kukuřičná BIO vřetena, které nabízejí lehkou texturu a jsou vhodné pro celiaky.

TIP: Vyzkoušejte také vynikající salát z černé čočky s balkánským sýrem a sušenými rajčaty.

Skladem 40 Kč
Green Apotheke představuje Hrachová Vřetena, dokonalou volbu pro ty, kteří hledají bezlepkovou alternativu ke klasickým těstovinám. Tyto těstoviny jsou vyrobené z kvalitního hrachu.
Skladem 45 Kč
Bezlepkové těstoviny pro zpestření Vašeho jídelníčku. Originální těstoviny z pohankové mouky mleté na kamenném mlýně. Vhodné zejména jako příloha či do salátů.
Skladem 45 Kč
Pestrobarevné, dokonalé pro veselé pokrmy.

Tipy na další recepty na omáčky k těstovinám

Pokud milujete těstoviny, máme pro vás tipy na další rychlé a zdravé recepty:

  1. Dýňová omáčka na těstoviny
    Rychlá a snadná, veganská a bezlaktózová, hotová do 35 minut.
  2. Sicilská pistáciová omáčka k těstovinám
    Pokud chcete trochu něco exotičtějšího, zkuste tuto rychlovku, kterou lze připravit i vegansky.
  3. Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu
    Chutná omáčka, která je vhodná i pro vegany, hotová za 25 minut.
  4. Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
    Rychlý a jednoduchý recept na naše oblíbené gnocchi s bazalkovým pestem, příprava do 30 minut.
  5. Omáčka z červené čočky
    Bohatá na proteiny a vlákninu, vhodná pro vegetariány i vegany, hotová za 30 minu

Často kladené otázky

Jak dlouho se vaří těstoviny?

Těstoviny se vaří dle návodu na obalu, obvykle 8-12 minut.

Proč je třeba sušená rajčata namáčet?

Aby změkla a byla šťavňatější. Neplatí to pro sušená rajčata v olivovém oleji.

Jaký typ těstovin je nejlepší použít? 

Můžete použít jakýkoli typ těstovin, například penne, fusilli nebo spaghetti.

Jak dlouho trvá příprava tohoto receptu? 

Celková doba přípravy je přibližně 20-25 minut. Pokud máte už hotové pesto, tak jen 12 minut, než se uvaří těstoviny.

Můžu použít jiné ořechy než kešu? 

Ano, můžete použít vlašské ořechy, piniové oříšky nebo jakékoli jiné oblíbené ořechy.

Jak dlouho vydrží omáčka v ledničce?

Omáčka vydrží v ledničce až 3 dny, ideálně ve vzduchotěsné nádobě.

Je tento recept vhodný pro vegetariány?

Ano, tento recept je vegetariánský není však veganský.

Můžu použít jiný sýr než parmazán?

Ano, můžete použít jakýkoliv jiný tvrdý sýr, který máte rádi.

Připravte si naše luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčata a nebudete litovat!

Rychlý recept na luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčaty

Tento luxusní recept na těstoviny s ricottou si zamiluje opravdu každý. Je jednoduchý, rychlý, zdravý a chutná každé návštěvě.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 12 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Italian, Italská

Ingredience
  

  • 1 kelímek ricotty
  • 1 šálek sušených rajčat
  • 2 šálky bazalky
  • 1/2 šálku parmazánu + extra na ozdobu
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku kešu či jiných ořechů vlašáky, piniové oříšky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 ČL lžičky soli
  • 250 g těstovin dle vašeho výběru

Postup
 

  • Sušená rajčata zalijte horkou vodou a nechte je nasáknout a změknout.
  • Dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu.
  • Mezitím rozmixujte bazalku, kešu ořechy, olivový olej, česnek, sůl a parmazán. Vytvoří se vám pesto s kousky ořechů.
  • Na plotně zahřejte ricottu, vmíchejte parmazán, sušená rajčata a hotové pesto. Důkladně promíchejte a dosolte dle chuti.
  • Slijte těstoviny a vmíchejte je do připravené omáčky.
  • Podávejte s čerstvou bazalkou a extra parmazánem.
Klíčové slovo těstoviny s ricottou
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1