Jednoduché domácí tahini – lepší než z obchodu

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Tahini pasta se používá na výrobu hummusu, do salátů, ale i do polévek. Lze ho koupit ve specializovaných obchodech, ale jednoduše si ho vyrobíte i doma. Domácí tahini je velmi jednoduché na výrobu, pokud máte doma kvalitní mixér a trochu trpělivosti. 

Co je to tahini?

Tahini je sezamová pasta či krém vyrobený ze sezamových semínek. Standardně se vyrábí z bílého praženého sezamu. Používá se především ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni. Má stejnou konzistenci jako ořechová másla a je veganské a přirozeně bezlepkové.

? TIP: Pokud máte rádi spíše sladké, pak na vás čeká moruše plná proteinů, železa, vitamínu C, vlákniny, vápníku a antioxidantů.

Proč si tahini vyrobit doma?

Tahini z obchodů bývá často poměrně hořké a mnohem dražší, než když si ho vyrobíte sami. Také si můžete vyrobit menší množství a regulovat si, kolik do tahini přidáte oleje. 

Skladem 149 Kč
Zrníčka sezamu jsou v každé kuchyni nepostradatelné. Proč? I když jsou to semínka, mají jemnou oříškovou chuť. Ta se ještě víc zvýrazní, když semínka upražíme. V Asii se sezam odjakživa používá i jako nejčastější „koření“. Zkuste s nimi posypat Vaše oblíbené domácí pečivo, vyrobit si domácí sezamové máslo nebo vynikající sezamovou pastu tahini – skvěle se s ní ochutí jakékoliv jídlo.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 69 Kč
Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a kyseliny listové. Jistě jste již ochutnali nejznámější pomazánku z cizrny – hummus. Nebo ne? Dáme Vám TIP: vytvořte si doma pomazánku z cizrny a přidejte do ní trochu rozdrceného česneku, chilli a sezamových semínek. Tato kombinace je výtečná!

Jak dlouho tahini vydrží v ledničce?

Můžete ho skladovat i více jak měsíc. 

? TIP: Vyzkoušejte domácí dýňový hummus s tahini pastou, na kterém si pochutnáte.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak vyrobit dokonalé tahini? 

Nejprve je nutné si opražit sezamová semínka na suché pánvi. Tato část je asi nejnáročnější, protože je nesmíte spálit, ale také je nesmíte pražit příliš krátce, protože jinak nepustí olej a budete to muset dohánět sezamovým olejem.

Výborné domácí tahini
Výborné domácí tahini
Recept na domácí tahini

Tahini recept: domácí výroba

Chcete si vyrobit domácí hummus, ale nemáte doma tahini? Zkuste si ho vyrobit.
4.86 z 7 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes

Ingredience
  

Postup
 

  • Opražte sezamová semínka na suché pánvi a nechte je vychladnout.
  • Rozmixujte sezamová semínka na jemný prášek, osolte a přidejte 2-3 PL oleje.
  • Mixujte a přidávejte olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.
Klíčové slovo domácí tahini, tahini
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

  1. 5 stars
    Zkoušela jsem i z neloupaného sezamu, a jsou výborné oba dva… Z toho neloupaného jsem udělala baba ganoush, a protože jsem už neměla sezamový olej, dala jsem z vlašských ořechů… Bylo to celé takové jemně oříškové… Odteď tahini nekupuji..!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10