Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Tahini pasta se používá na výrobu hummusu, do salátů, ale i do polévek. Lze ho koupit ve specializovaných obchodech, ale jednoduše si ho vyrobíte i doma. Domácí tahini je velmi jednoduché na výrobu, pokud máte doma kvalitní mixér a trochu trpělivosti.
Co je to tahini?
Tahini je sezamová pasta či krém vyrobený ze sezamových semínek. Standardně se vyrábí z bílého praženého sezamu. Používá se především ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni. Má stejnou konzistenci jako ořechová másla a je veganské a přirozeně bezlepkové.
? TIP: Pokud máte rádi spíše sladké, pak na vás čeká moruše plná proteinů, železa, vitamínu C, vlákniny, vápníku a antioxidantů.
Proč si tahini vyrobit doma?
Tahini z obchodů bývá často poměrně hořké a mnohem dražší, než když si ho vyrobíte sami. Také si můžete vyrobit menší množství a regulovat si, kolik do tahini přidáte oleje.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Jak dlouho tahini vydrží v ledničce?
Můžete ho skladovat i více jak měsíc.
? TIP: Vyzkoušejte domácí dýňový hummus s tahini pastou, na kterém si pochutnáte.
Jak vyrobit dokonalé tahini?
Nejprve je nutné si opražit sezamová semínka na suché pánvi. Tato část je asi nejnáročnější, protože je nesmíte spálit, ale také je nesmíte pražit příliš krátce, protože jinak nepustí olej a budete to muset dohánět sezamovým olejem.
Tahini recept: domácí výroba
Ingredience
- 1 šálek sezamových semínek
- 4-8 lžic sezamového oleje
Postup
- Opražte sezamová semínka na suché pánvi a nechte je vychladnout.
- Rozmixujte sezamová semínka na jemný prášek, osolte a přidejte 2-3 PL oleje.
- Mixujte a přidávejte olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Zkoušela jsem i z neloupaného sezamu, a jsou výborné oba dva… Z toho neloupaného jsem udělala baba ganoush, a protože jsem už neměla sezamový olej, dala jsem z vlašských ořechů… Bylo to celé takové jemně oříškové… Odteď tahini nekupuji..!!!!