Domácí luxusní sušenky pro děti s makadamovými ořechy bez mouky

Naposledy aktualizováno 28. 5. 2024 autorem Anežka

Pokud milujete lahodnou chuť makadamových oříšků, máme pro vás jednoduchý recept na syté a zdravé sušenky s makadamovými ořechy, které si zamilujete. Jsou vhodné pro děti i lidi na bezlepkové dietě a v menším množství je lze konzumovat i při nízkosacharidovém low-carb stravování. Tak pojďme na to. 

Dnes budeme péct zdravé sušenky s makadamovými ořechy typu „cookies“ (z angličtiny – sušenky), jak se v českých obchodech označují velké kulaté sušenky často s velkými kusy čokolády nebo ořechů v těstě. Naše sušenky jsou ale nízkosacharidové, syté a vhodné jako zdravá svačinka do práce nebo na výlety.

TIP: Další skvělé recepty pro nízkosacharidovou dietu najdete ZDE.

Proč používat mandlovou mouku místo klasické mouky

Mandlová mouka je populární alternativou ke klasickým pšeničným moukám, a to proto, že má příjemnou nasládlou chuť, je velmi zdravá, má v sobě málo sacharidů a dobře se z ní peče.

Mandlová mouka se zařazuje do jídelníčku často při hubnutí, protože právě vyřazení klasického pečiva a mouky bývá prvním krokem k snížení hmotnosti.

Mandlovou mouku snadno použijete při pečení chutných sušenek a dalších zdravých dezertů.
Mandlovou mouku snadno použijete při pečení chutných sušenek a dalších zdravých dezertů.

Vyrábí se rozemletím mandlí, je tedy bohatá na zdravé tuky a bílkoviny. Zároveň je skvělým zdrojem vitaminu E a magnézia.

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Chcete si vyrobit vlastní mandlovou mouku? Postupujte podle receptu z blogu.

Proč jsou makadamové oříšky zdravé

Makadamové oříšky obsahují řadu látek, které podporují naše zdraví. I když jsou ze 75 % tvořeny tuky (75,6 g ve 100 g), obsahují především jednoduché nenasycené tuky, které jsou zdravé pro naše srdce a pomáhají snižovat cholesterol.

Díky vysokému podílu tuku také patří k nejlahodnějším a nejkrémovějším ořechům na trhu. Zajímavostí je, že v nich najdete i nenasycené mastné kyseliny Omega-7, které se přidávají do pleťových krémů.

Jak vyrobit zdravé sušenky s makadamovými ořechy

Na výrobu sušenek jsme použili jako základ zmiňovanou mandlovou mouku, kokos (my použili lupínky, ale můžete použít i strouhaný kokos), zázvor a kokosový olej. Jako sladidlo jsme zvolili med, ale pokud vám vaše stravování med nedovoluje, můžete použít například javorový či pšeničný sirup.

Suroviny na zdravé sušenky pro děti: mandlová mouka, kokos, zázvor a kokosový olej.
Suroviny na zdravé sušenky pro děti: mandlová mouka, kokos, zázvor a kokosový olej.

Tip: Chcete vědět více o makadamových oříškách? Čtete článek na blogu OchutnejOřech.

Než se pustíte do těsta, upražte si makadamové ořechy

Před přípravou těsta jsme ořechy upražili. Můžete použít pánev, kdy je pouze lehce opečete a tím zvýrazníte jejich barvu i chuť. Pokud preferujete pražení v  troubě, předehřejte si ji na 160 stupňů a ořechy pražte 6-8 minut.

Pražení makadamových ořechů. Pražením makadamových ořechů získáte chutnější a lahodnější základ pro domácí sušenky.
Pražením makadamových ořechů získáte chutnější a lahodnější základ pro domácí sušenky.

Proč pražit makadamové ořechy?

Pokud opražíte makadamové ořechy, mnohem rychleji se uvolňují přirozeně obsažené oleje a zvýrazní se jejich chuť. Ořechy jsou lahodnější a chutnější.

Jak připravit těsto na domácí sušenky pro děti

Nejprve jsme ve velké míse smíchali mandlovou mouku, kokos a nastrouhaný zázvor.

V malém hrnci jsme si rozpustili med s kokosovým olejem, do kterého jsme pak vmíchali jedlou sodu rozmíchanou s vodou. Jakmile se vše spojilo, sundali jsme hrnec z plotny. Tekutou směs medu, oleje a jedlé sody jsme přidali k mouce, kokosu a zázvoru a vypracovali těsto. Konzistence těsta by neměla být tekutá, ale spíše lepivá.

Konzistence těsta na sušenky by neměla být tekutá, ale spíše lepivá.
Konzistence těsta na sušenky by neměla být tekutá, ale spíše lepivá.

Pomocí lžíce jsme vypracovali na pečícím papíru sušenky (cookies) a ozdobili je orestovanými makadamovými ořechy. Nechávejte mezi sušenkami dostatek místa, v troubě nabydou a mohly by se spojit.

Makadamové sušenky na plechu. Neupečené zdravé sušenky na plechu dozdobte upraženými makadamovými ořechy.
Neupečené zdravé sušenky na plechu dozdobte upraženými makadamovými ořechy.

Pečeme v troubě na 120 stupňů po dobu 25 minut. Poté vyndáme z trouby a sušenky necháme vychladnout.

Skladem 799 Kč
Naturální makadamové ořechy vysoké jakosti typu 0 a 1, tedy té nejvyšší kvality a velikosti. Právě velikost jader určuje, jak budou makadamy chutnat. Velká jádra jsou nasládlá, mají máslovou texturu a lahodnou chuť. Skvěle se z nich vyrábí makadamové máslo a mléko.
Skladem 249 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.
Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře.

Co vyrobit ze zbylých makadamových ořechů?

Pokud milujete arašídové máslo či kešu máslo, to makadamové si určitě zamilujete. Makadamové máslo je výborné na palačinkách, ovesné kaši, s ovocem nebo jen tak na lžičku. Makadamové máslo je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. 

Hledáte vhodnou alternativu kravského mléka? Domácí makadamové mléko je skvělá rostlinná alternativa. Je husté jako smetana a má nezaměnitelnou, krémovou chuť. Pokud máte rádi mléko z arašídů nebo kešu, bude vám moc chutnat.

TIP: Dětem udělají radost také kyselé pendreky s ovocnou příchutí.

FAQ – Nejčastější dotazy

Musím makadamové ořechy do sušenek pražit?

Ano, budou chutnější a voňavější.

Čím osladit zdravé sušenky pro děti?

Nejlépe low-carb sušenky osladíte javorovým sirupem nebo datlemi.

Jaké makadamové ořechy použít do sušenek?

Obzvlášť u makadamových ořechů je potřeba dbát na kvalitu, která se označuje pojmem styl nebo třída. Styly se od sebe liší velikostí konzumovaných jader, kdy nejkvalitnější je styl 0.

Proto doporučujeme použít ty nejkvalitnější makadamové ořechy, které mají nejlahodnější chuť.

Jsou makadamové ořechy zdravé?

Makadamový ořech je považován za jeden z nejzdravějších ořechů, je zdrojem bílkovin (8 g), vlákniny (8,7 g), hořčíku (118 mg ve 100 g), fosforu (198 mg ve 100 g), železa (2,65 mcg ve 100 g) a vitamínu A. 

Jsou ořechové sušenky low-carb?

Ano, jsou proto vhodné na nízkosacharidovou (low-carb) dietu.

Tip: Chcete se dozvědět více o nízkosacharidové dietě? Přečtěte si článek na blogu.

Jak si můžu vychutnat makadamové ořechy?

Makadamové ořechy jsou díky své krémové chuti delikatesou samy o sobě. Díky měkkosti z nich snadno vyrobíte makadamové máslo či makadamové mléko, často se používají v raw nepečených dortech, ale můžete je přidat i do salátů.

Jak skladovat makadamové ořechy?

Makadamové ořechy mají pro svůj vysoký obsah tuku sklony k žluknutí. Abyste tomu zabránili, skladujte je v temnu a chladu.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Sušenky z makadamových ořechů

Recept: Nízkosacharidové makadamové sušenky

Už dlouho jsme si společně nepřipravovali žádný low-carb dezert, dnes pro vás máme makadamové sušenky.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 50 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 6 velkých sušenek

Ingredience
  

Postup
 

  • Nejprve si opražíme na pánvi či v troubě makadamové ořechy (6-8 minut na 160 stupňů).
  • Na pánvi či v malém hrnci rozpustímedohromady olej a med, ve velké míse smícháme mandlovou mouku, kokos a zázvor.
  • V menší misce si připravímejedlou sodu s vodou, a poté přidáme k rozehřátému oleji a medu. Jakmile sespojí, sundáme z plotny a přidáme k mouce, kokosu a zázvoru.
  • Vypracujeme těsto a začnemesi připravovat sušenky. Ty pečeme na pečícím papíru v troubě na 120 stupňů podobu 25 minut. Dobrou chuť!
Klíčové slovo makadamové sušenky, sušenky s makadamovými ořechy
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

2 Comments

  1. Chtěla bych vyzkoušet, moc se na ně těším, jen chybí informace o množství kokosu (v ingrediencích není kokos uveden vůbec), a upřesnění kolik gramů je šálek? Je to plný 200 ml šálek, 250 ml, 300 ml?
    Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1