Naposledy aktualizováno 28. 5. 2024 autorem Anežka
Pokud milujete lahodnou chuť makadamových oříšků, máme pro vás jednoduchý recept na syté a zdravé sušenky s makadamovými ořechy, které si zamilujete. Jsou vhodné pro děti i lidi na bezlepkové dietě a v menším množství je lze konzumovat i při nízkosacharidovém low-carb stravování. Tak pojďme na to.
Dnes budeme péct zdravé sušenky s makadamovými ořechy typu „cookies“ (z angličtiny – sušenky), jak se v českých obchodech označují velké kulaté sušenky často s velkými kusy čokolády nebo ořechů v těstě. Naše sušenky jsou ale nízkosacharidové, syté a vhodné jako zdravá svačinka do práce nebo na výlety.
TIP: Další skvělé recepty pro nízkosacharidovou dietu najdete ZDE.
Proč používat mandlovou mouku místo klasické mouky
Mandlová mouka je populární alternativou ke klasickým pšeničným moukám, a to proto, že má příjemnou nasládlou chuť, je velmi zdravá, má v sobě málo sacharidů a dobře se z ní peče.
Mandlová mouka se zařazuje do jídelníčku často při hubnutí, protože právě vyřazení klasického pečiva a mouky bývá prvním krokem k snížení hmotnosti.
Vyrábí se rozemletím mandlí, je tedy bohatá na zdravé tuky a bílkoviny. Zároveň je skvělým zdrojem vitaminu E a magnézia.
Tip: Chcete si vyrobit vlastní mandlovou mouku? Postupujte podle receptu z blogu.
Proč jsou makadamové oříšky zdravé
Makadamové oříšky obsahují řadu látek, které podporují naše zdraví. I když jsou ze 75 % tvořeny tuky (75,6 g ve 100 g), obsahují především jednoduché nenasycené tuky, které jsou zdravé pro naše srdce a pomáhají snižovat cholesterol.
Díky vysokému podílu tuku také patří k nejlahodnějším a nejkrémovějším ořechům na trhu. Zajímavostí je, že v nich najdete i nenasycené mastné kyseliny Omega-7, které se přidávají do pleťových krémů.
Jak vyrobit zdravé sušenky s makadamovými ořechy
Na výrobu sušenek jsme použili jako základ zmiňovanou mandlovou mouku, kokos (my použili lupínky, ale můžete použít i strouhaný kokos), zázvor a kokosový olej. Jako sladidlo jsme zvolili med, ale pokud vám vaše stravování med nedovoluje, můžete použít například javorový či pšeničný sirup.
Tip: Chcete vědět více o makadamových oříškách? Čtete článek na blogu OchutnejOřech.
Než se pustíte do těsta, upražte si makadamové ořechy
Před přípravou těsta jsme ořechy upražili. Můžete použít pánev, kdy je pouze lehce opečete a tím zvýrazníte jejich barvu i chuť. Pokud preferujete pražení v troubě, předehřejte si ji na 160 stupňů a ořechy pražte 6-8 minut.
Proč pražit makadamové ořechy?
Pokud opražíte makadamové ořechy, mnohem rychleji se uvolňují přirozeně obsažené oleje a zvýrazní se jejich chuť. Ořechy jsou lahodnější a chutnější.
Jak připravit těsto na domácí sušenky pro děti
Nejprve jsme ve velké míse smíchali mandlovou mouku, kokos a nastrouhaný zázvor.
V malém hrnci jsme si rozpustili med s kokosovým olejem, do kterého jsme pak vmíchali jedlou sodu rozmíchanou s vodou. Jakmile se vše spojilo, sundali jsme hrnec z plotny. Tekutou směs medu, oleje a jedlé sody jsme přidali k mouce, kokosu a zázvoru a vypracovali těsto. Konzistence těsta by neměla být tekutá, ale spíše lepivá.
Pomocí lžíce jsme vypracovali na pečícím papíru sušenky (cookies) a ozdobili je orestovanými makadamovými ořechy. Nechávejte mezi sušenkami dostatek místa, v troubě nabydou a mohly by se spojit.
Pečeme v troubě na 120 stupňů po dobu 25 minut. Poté vyndáme z trouby a sušenky necháme vychladnout.
Co vyrobit ze zbylých makadamových ořechů?
Pokud milujete arašídové máslo či kešu máslo, to makadamové si určitě zamilujete. Makadamové máslo je výborné na palačinkách, ovesné kaši, s ovocem nebo jen tak na lžičku. Makadamové máslo je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Hledáte vhodnou alternativu kravského mléka? Domácí makadamové mléko je skvělá rostlinná alternativa. Je husté jako smetana a má nezaměnitelnou, krémovou chuť. Pokud máte rádi mléko z arašídů nebo kešu, bude vám moc chutnat.
TIP: Dětem udělají radost také kyselé pendreky s ovocnou příchutí.
FAQ – Nejčastější dotazy
Musím makadamové ořechy do sušenek pražit?
Ano, budou chutnější a voňavější.
Čím osladit zdravé sušenky pro děti?
Nejlépe low-carb sušenky osladíte javorovým sirupem nebo datlemi.
Jaké makadamové ořechy použít do sušenek?
Obzvlášť u makadamových ořechů je potřeba dbát na kvalitu, která se označuje pojmem styl nebo třída. Styly se od sebe liší velikostí konzumovaných jader, kdy nejkvalitnější je styl 0.
Proto doporučujeme použít ty nejkvalitnější makadamové ořechy, které mají nejlahodnější chuť.
Jsou makadamové ořechy zdravé?
Makadamový ořech je považován za jeden z nejzdravějších ořechů, je zdrojem bílkovin (8 g), vlákniny (8,7 g), hořčíku (118 mg ve 100 g), fosforu (198 mg ve 100 g), železa (2,65 mcg ve 100 g) a vitamínu A.
Jsou ořechové sušenky low-carb?
Ano, jsou proto vhodné na nízkosacharidovou (low-carb) dietu.
Tip: Chcete se dozvědět více o nízkosacharidové dietě? Přečtěte si článek na blogu.
Jak si můžu vychutnat makadamové ořechy?
Makadamové ořechy jsou díky své krémové chuti delikatesou samy o sobě. Díky měkkosti z nich snadno vyrobíte makadamové máslo či makadamové mléko, často se používají v raw nepečených dortech, ale můžete je přidat i do salátů.
Jak skladovat makadamové ořechy?
Makadamové ořechy mají pro svůj vysoký obsah tuku sklony k žluknutí. Abyste tomu zabránili, skladujte je v temnu a chladu.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě
- Nejlepší italská hořčicová zálivka na salát z kešu
- Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept
- Recept na jednoduchý chia pudink (vegan)
- Nepečený dort s jahodami a makadamovými ořechy
Recept: Nízkosacharidové makadamové sušenky
Ingredience
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1/4 šálku medu
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce vody
Postup
- Nejprve si opražíme na pánvi či v troubě makadamové ořechy (6-8 minut na 160 stupňů).
- Na pánvi či v malém hrnci rozpustímedohromady olej a med, ve velké míse smícháme mandlovou mouku, kokos a zázvor.
- V menší misce si připravímejedlou sodu s vodou, a poté přidáme k rozehřátému oleji a medu. Jakmile sespojí, sundáme z plotny a přidáme k mouce, kokosu a zázvoru.
- Vypracujeme těsto a začnemesi připravovat sušenky. Ty pečeme na pečícím papíru v troubě na 120 stupňů podobu 25 minut. Dobrou chuť!
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Chtěla bych vyzkoušet, moc se na ně těším, jen chybí informace o množství kokosu (v ingrediencích není kokos uveden vůbec), a upřesnění kolik gramů je šálek? Je to plný 200 ml šálek, 250 ml, 300 ml?
Díky.
Dobrý den, 250 ml.