Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

Naposledy aktualizováno 21. 8. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete slané záviny, máme pro vás vynikající recept na slaný štrúdl plněný špenátem, nivou a vlašskými ořechy. Tento recept je vynikající jako slané pohoštění pro návštěvy, ale i jako hlavní jídlo. Můžete ho jíst ohřívaný ale my ho máme rádi i za studena. Tak pojďme se podívat na to, jak na dokonalý slaný štrúdl bez listového těsta.

Z čeho se dělá těsto na slaný štrúdl bez listového těsta

Slaný štrúdl můžete vyrobit i z listového těsta, ale pokud vás z něj pálí žáha nebo chcete trochu něco méně mastného, zkuste si doma připravit tenoučké dietní tažené těsto, které můžete použít i do sladkých receptů.

Základem těsta na slaný štrůdl je kvalitní mouka s vysokým obsahem lepku, vhodná je tedy hladká pšeničná mouka, kterou koupíte prakticky v jakémkoliv obchodě.

Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy (2)
Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

Pro dosažení ideální konzistence těsta na slaný štrúdl se k mouce přidává voda, množství je třeba upravit podle potřeby. Vždy se dívejte na to, jak mouka saje a přidávejte vodu dle vlastního uvážení a neřiďte se jen slepě receptem. Berte to spíše jako odhadované množství.

Do těsta na slaný štrůdl patří i olej a rozpuštěné máslo, to zaručí lepší pružnost a stabilitu. Lze to dělat ale i bez másla. Jako pojivo se používá vejce, díky tomu vám bude těsto držet. Nezapomeňte těsto trochu osolit!

Skladem 59 Kč
Kvalitní a čerstvé vlašské ořechy jsou základ pro dokonalý slaný štrúdl
Skladem 219 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.

Jak na dokonalou náplň na slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

U receptů, kde máte pouze pár ingrediencí, je zásadní, aby byly v co nejvyšší kvalitě. Ideální jsou tedy kvalitní ořechy, domácí vajíčka, a pokud chcete povznést váš slaný závin ještě o několik příček výš, doporučujeme místo nivy koupit třeba gorgonzolu nebo jiný prémiovější plísňový sýr.

100 Kč sleva na první objednávku

To, co ale dodá pravý šmrnc vašemu slanému štrúdlu je opražení vlašských ořechů předtím, než je dáte do náplně. Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, můžete do slaného štrúdlu dát i mandle, my třeba dovnitř dáváme vlašské ořechy, a potom štrúdl posypeme mandlemi.

Dalším trikem, jak na dokonalou náplň na štrúdl, je používat zásadně čerstvé bylinky a jejich dostatek. Taková hrst čerstvé bazalky udělá obrovský rozdíl. Pokud nemáte bazalku, můžete zkusit použít například i petržel nebo oregano.

Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy
Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

Jak na dokonalé těsto na slaný štrúdl

Při přípravě těsta na slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy je zásadní zajistit, aby bylo ultra tenké a křehké. Těsto je třeba pečlivě a důkladně zpracovat a následně mu poskytnout dostatek času k odpočinku, nejlépe přes noc. Pro uchování těsta v ideálním stavu ho umístěte do lednice, buď do olejem vymazané mísy nebo mezi dva olejem potřené hluboké talíře, čímž předejdete jeho vysychání.

Důležitým krokem je také nechat těsto aklimatizovat na pokojovou teplotu před jeho vyválením a tažením, zvláště pokud bylo skladováno v chladničce. Těsto na slaný štrúdl by mělo být vyválené a poté natahováno tak, aby bylo tenčí než papír. Aby se zvýšila „tažnost“ těsta, můžete přidat ocet, nebo, jak to děláme my, špetku soli a vejce pro lepší pevnost a stabilitu.

Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

Jednoduchý slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy

Vyzkoušejte náš skvělý recept na slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy. Náš recept je bez listového těsta, zcela domácí příprava!
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Dávka 1 noha

Ingredience
  

Těsto

  • 280 g mouka pšeničná hladká
  • 50–100 ml voda
  • 2 PL olej
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • 50 g máslo rozpuštěné

Náplň

  • 400 g špenát mražený nebo čerstvý (spaříte)
  • 1 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g gouda strouhaná
  • 50 g niva nebo jiný plísňový sýr
  • 50 g vlašských ořechů – nasekaných
  • hrst čerstvých bylinek bazalka apod.

Na potření

  • vejce

Postup
 

  • Mouku prosijeme přes sítko a přidáme máslo.
  • Přidáme olej, vejce a sůl a přidáváme vodu dle potřeby, abychom vypracovali měkké a ne příliš lepivé těsto.
  • Dáme těsto odpočinout do lednice a připravte si náplň.
  • Rozmrazte špenát nebo spařte špenát čerstvý, přidejte prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, bylinky, goudu, nivu, sýr a vejce.
  • Z těsta odkrojte polovinu, rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na pečící papír a začněte plát vytahovat hřbety rukou.
  • Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů.
  • Rovnoměrně poklaďte náplň na těsto cca 2–3 cm od okraje.
  • Stejně postupujte i s druhou částí těsta.
  • Hotový štrúdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, poté jej potřete našlehaným vajíčkem, vložte do trouby rozehřáté na na 200 °C a pečte 25–30 minut. (Doba pečení se může lišit podle tloušťky těsta a typu trouby, můžete péct i 50 minut)
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Často kladené otázky

Jak dlouho se peče tažený slaný štrúdl?

Slaný štrúdl se peče zpravidla 20-30 minut, záleží ale na tloušťce těsta. Někdy se peče i padesát minut.

Na kolik stupňů se peče slaný štrúdl?

 Slaný štrúdl se špenátem, nivou a vlašskými ořechy se peče v troubě na 200 °C.

Je slaný štrúdl dietní?

Pokud uděláte tenoučké těsto, lze považovat tento recept i za dietní. Záleží ale, jakou dietu držíte.

Můžu použít i listové těsto na slaný štrúdl?

Ano, naši náplň můžete použít do jakéhokoliv těsta na závin či štrúdl.

Je lepší použít mražený nebo čerstvý špenát?

Je to zcela na vás, my používáme častěji mražený špenát, protože ten doma máme vždy k dispozici, ale z čerstvého špenátu bude závin určitě chutnější.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6