Máte rádi sladké začátky dne? Pak by sladká pohanková kaše na snídani mohla být to pravé ořechové přesně pro vás. Je bezlepková, rychlá na přípravu, plná vlákniny, minerálů a bílkovin. Dá se připravit na mnoho způsobů podle toho, co máte nejradši. A navíc vás zasytí na celé dopoledne. My jsme si ji udělali s ovesným mlékem a lyofilizovanými jahodami.
Proč dělat kaši zrovna z pohanky
Pokud jste se už přejedli ovesné kaše, určitě stojí za zkoušku kaše z pohanky. Má nízký glykemický index, takže je vhodná třeba při hubnutí nebo při cukrovce. Díky pozvolnému uvolňování cukru do těla budete mít více energie a nebudete hned hladoví.
TIP: Milujete pohanku? Vyzkoušejte naše pohankové palačinky!

Jaké má pohanka výhody
Pohanka jako taková má opravdu spoustu výhod. Patří mezi superpotraviny, i když není u mnoha lidí zrovna oblíbená. Jaké má pohanková kaše výhody?
- Je bohatá na vitamíny a minerály,
- má vysoký obsah vlákniny,
- je dobrý zdroj bílkovin a antioxidantů,
- má protizánětlivé účinky,
- je přirozeně bezlepková,
- má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
TIP: Ochutnejte také sladkou kaši z quinoy, kterou si určitě zamilujete!
Jak se dělá sladká pohanková kaše na snídani
Sladká pohanková kaše na snídani chutná moc dobře na spoustu způsobů a můžete ji připravit přesně podle vašeho gusta. Nejčastěji se používá pohanka lámanka, kterou stačí jen krátce povařit ve vodě či mléce. Pohanková kaše se dá ale připravit i z pohankových krup.
Voda, nebo mléko aneb v čem vařit pohanku
Nevíte, v čem vařit pohanku na kaši? Na výběr toho máte spoustu. Nám chutná pohanková kaše na snídani vařená v mléce (nejraději používáme rostlinné), protože mléko pohance přidá jemnou a lehce nasládlou chuť. Rostlinná mléka navíc neobsahují laktózu, která spoustě lidem nemusí na lačný žaludek dělat dobře.

Můžete však pohanku uvařit i ve vodě a pár lžic sušeného mléka přidat pro zjemnění až po dovaření Výborná je varianta s kokosovým mlékem, která dodá trochu exotické chuti.
TIP: Rostlinné mléko lze snadno připravit i doma a my pro vás máme ty nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů.

Jak osladit pohankovou kaši
Někdy není třeba ani kaši nějak doslazovat v závislosti na zvolených ingrediencích. Pokud se vám ale kaše zdá málo sladká, nic nezkazíte lžičkou medu. Ten však přidávejte, až když kaše trochu vychladne, aby si med zachoval všechny vitamíny.
Na výběr máte kromě medu i spoustu sirupů a alternativních sladidel, jako je například čekankový, datlový nebo javorový sirup.
Co použít na dochucení
Za nás je skořice univerzální ingrediencí pro sladké recepty, ale pokud se nebojíte změny, vyzkoušejte třeba hřebíček nebo fenykl. A jestli si chcete kaši z pohanky obohatit o exotický nádech, sáhněte po voňavé vanilce nebo vanilkovém extraktu. Další možností je třeba kakao, karob nebo kvalitní hořká čokoláda (my máme rádi hlavně tu belgickou). Pro ovocnější a šťavnatější chuť můžete přidat i trochu domácí marmelády.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky
S čím kaši podávat
Ať už je vaše kaše na snídani z čehokoliv, nejlepší variantou je přidat k ní čerstvé ovoce, které vašemu tělu dodá spoustu vitamínů. Nemusíte se držet jen klasiky, jako jsou jablka, banány nebo borůvky. Pohanková kaše s mangem nebo ananasem vás ráno osvěží a přidá exotický nádech.
Jenže ne vždy je ovoce po ruce. V takovém případě využijte ovoce sušené, se kterým bude pohanková kaše vynikající. Můžete zvolit také lyofilizované ovoce, které si zachovává vlastnosti jako čerstvé. Které ovoce máme na sladké pohankové kaši rádi my?
Další skvělou ingrediencí jsou i ořechy a semínka, která obsahují zdravé tuky a dodají kaši křupavý element. My jsme si na pohankovou kaši přihodili pár mandlí, ale skvěle chutnají také kešu ořechy nebo pekany.

Sladká pohanková kaše na snídani s ovesným mlékem
Ingredience
- 60 g pohanky lámanky
- 250 g ovesného mléka
- 1 PL medu
- mandle podle chuti
- lyofilizované jahody podle chuti
- skořice podle chuti
Postup
- V menším hrnci přiveďte mléko k varu.
- Přisypte pohanku a míchejte, dokud pohanková kaše nezhoustne.
- Následně hrnec sundejte z plotny, přidejte med, skořici a nechte zhruba 10 minut odstát.
- Pak si pohankovou kaši dozdobte nasekanými mandlemi a lyofilizovanými jahodami nebo jiným ovocem, které máte rádi.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Na co je dobrá pohanková kaše?
Pohanková kaše je pro tělo prospěšná hlavně kvůli samotné pohance, která obsahuje rutin. Ten pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Pohanka tak pomáhá udržet zdravé srdce.
Jak se připravuje pohanková kaše?
Pohanku nasypeme do jemně osoleného vroucího mléka nebo vody, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod pokličkou. Kaši posypeme skořicí a přidáme ovoce, oříšky či ořechové máslo a marmeládu dle preferencí.
Jak často mohu jíst pohanku?
Doporučené denní dávky neexistují. Pokud nemáte žádný zdravotní problém s cévami, neměla by být konzumace pohanky nijak nebezpečná. Největší množství rutinu se u pohanky nachází v nati, zrnka (semena) obsahují asi 20 mg rutinu na 100 g.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?