Naposledy aktualizováno 19. 3. 2024 autorem Pavlína
Pokud milujete Reese‘s nebo kvalitní belgickou čokoládu a arašídové máslo, tento recept na čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem je přesně pro vás. Náš čokoládový dezert s arašídovým máslem je neskutečně jednoduchý, zdravější než všechny kupované alternativy a stačí vám na něj jen pár ingrediencí, lednička a formičky na muffiny nebo papírové košíčky.
Co to je Reese’s a kde se vzaly?
Nevíte, co myslíme pod pojmem „Reese’s“? Nikdy jste o nich neslyšeli? U nás v obchodech už na ně sice můžete narazit, ale nejsou tak rozšířené jako v USA.
Reese’s je značka sladkostí, která je nejvíce známá díky svým produktům „Reese’s Peanut Butter Cups“. Tyto sladkosti ve tvaru košíčků kombinují chuť čokolády a arašídového másla. Reese’s Peanut Butter Cups byly vytvořeny v roce 1928 Harrym Burnettom Reese, který pracoval pro Miltona S. Hersheyho ve společnosti Hershey Chocolate Company, než si založil svou vlastní firmu.
Jak už jsem zmínila, dnes jsou Reese’s velmi populární v USA a v mnoha dalších zemích po celém světě. Kromě původních Reese’s Peanut Butter Cups nabízí značka Reese’s také řadu dalších produktů, jako jsou čokoládové tyčinky nebo různé druhy bonbónů.
Z čeho se Reese’s vyrábí
V klasických Reese’s toho najdete opravdu hodně (kromě arašídů, soli, čokolády a mléčného tuku je tam například sójový lecitin, vanilin, umělá dochucovadla, emulgátor PGPR, dextróza, či konzervant TBHQ), ale na domácí výrobu vám postačí:
- Kvalitní belgická čokoláda, my doporučujeme Callebaut, která patří k nejkvalitnějším,
- arašídové máslo,
- sůl,
- javorový sirup
- a kokosový olej.
Jakou používat čokoládu na výrobu Reese’s
Můžete použít hořkou i mléčnou čokoládu, či její kombinaci. Pokud ale chcete opravdu lahodné čokoládové košíčky, určitě investujte do kvalitní belgická čokolády. Za nás je nejlepší čokoláda Callebaut, která má více než stoletou tradici, je známá svou kvalitou a jedinečností a používají ji hvězdy všech čokoládoven pro výrobu pralinek a dalších pochoutek z čokolády.
TIP: Milujete čokoládu? Pak vyzkoušejte cheesecake brownies s tvarohem plné lahodné čokolády.
Značka byla založena v roce 1911 Octaafem Callebautem v Belgii a je známá pro svou couverture čokoládu, obsahující vysoké množství kakaového másla. Tato čokoláda je oblíbena mezi gurmány a odborníky v oblasti gastronomie pro její snadnou zpracovatelnost a konzistentní chuť.
Celý výrobní proces čokolády Callebaut, od kakaového zrna až po hotový čokoládový výrobek, probíhá v Belgii, kde se dodržují tradiční metody pražení celých kakaových bobů. Tato technika, používaná od počátku existence značky, umožňuje zachování a rovnoměrné uvolňování všech chutí a aromatických olejů obsažených v kakaové slupce do čokolády.
TIP: Jaká je nejlepší čokoláda do fontány?
Na co si dát pozor při výrobě Reese’s
Při výrobě čokoládových košíčků plněných arašídovým máslem je třeba si dát pozor hlavně na to, abyste nespálili čokoládu. Není vhodné ji rozpouštět v mikrovlnce ani v rendlíku. Nejlepší je ji rozpouštět ve vodní lázni.
Pro dokonalý vzhled košíčků je také důležité, abyste při plnění košíčků čokoládou ji rovnoměrně rozprostřeli do krajů formiček a nechali ztuhnout v ledničce předtím, než budete plnit košíčky arašídovým máslem.
Mohlo by vás zajímat: Jak na správné temperování čokolády doma nejen na pralinky
Často kladené otázky
V čem rozpustit čokoládu?
Nejjednodušší je rozpustit čokoládu ve vodní lázni.
Jaká belgická čokoláda je považována za nejkvalitnější?
Obecně patří mezi nejkvalitnější čokolády belgická značka Callebaut, která má více než stoletou tradici, tato čokoláda je považována za top kvalitu mezi gurmány a experty na čokoládu.
Co dělat, když připálím čokoládu?
Když spálíte čokoládu, musíte začít znovu. Spálená chuť už bude cítit v čokoládě a nelze ji nijak zachránit.
Na kolik košíčků je tento recept?
Záleží na velikosti košíčků a jak moc je budete plnit. Pokud máte velké, počítejte s 6-8 kousky, u malých vám může vystačit ale i na 15-20. U těch průměrně velkých to bude tak na 10 kousků
Domácí Reese’s: Recept na čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem
Ingredience
- 250–300 g belgické čokolády Callebaut hořká nebo mléčná či jejich kombinace
- 3 PL nesoleného arašídového másla
- 2–4 PL javorového sirupu
- sůl dle chuti
- 1 PL kokosového oleje
Postup
- Ve vodní lázni si rozpusťte 2/3 připravené čokolády.
- Naplňte dno košíčků na muffiny (papírové formičky nebo silikonové) a pomocí lžíce čokoládu rozprostřete do požadované výšky košíčků.
- Nechte ztuhnout v ledničce alespoň 30 minut.
- Připravte si náplň smícháním arašídového másla, kokosového oleje, javorového cukru a soli.
- Naplňte košíčky směsí.
- Ve vodní lázni si rozpusťte zbytek čokolády a zalijte jimi košíčky.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?