Naposledy aktualizováno 16. 8. 2024 autorem Monika
Polévky jsou důležitou součástí každodenního jídelníčku, skvěle zasytí i zahřejí a zároveň přispívají ke správnému trávení. Pokud chcete vyzkoušet nové recepty a uvařit skvělou a zdravou polévku, podívejte se na naše tipy na polévky, které si určitě oblíbíte.
Proč jíst polévky
Náš jídelníček je klíčový pro správné fungování našeho těla a zdravé polévky mají pro nás spoustu výhod.
Zlepšení trávení
Polévky mají blahodárné účinky na naše trávení. Trávicí trakt je jedním z nejdůležitějších systémů našeho těla. Kromě toho, že nám umožňuje získat energii a živiny z potravin, má také klíčovou roli pro imunitní systém.
Trávení začíná v žaludku a pokud jídlo není správně natráveno, mohou se projevit střevní problémy. V tomto jsou polévky ideálním pomocníkem, protože nám pomáhají nastartovat naše trávení a přispívají tak ke správnému fungování střev.
TIP: Vyzkoušejte třeba naší polévku z červené čočky, která je díky svému vysokému obsahu vláknina pro střeva prospěšná.
Polévky jsou pro každého
Polévky jsou lehké a snadno stravitelné, proto jsou vhodné pro lidi, kteří mají potíže s trávením nebo sníženou chuť k jídlu. Pokud jste po operaci nebo jste nemocní a máte přirozeně snížený příjem potravin, mohou vám polévky dodat potřebné množství tekutin a živin.
Zdroj tekutin
Někteří lidé mají problém hlídat si dostatečný příjem tekutin. Polévky jsou proto vynikajícím zdrojem tekutin, což je důležité pro pitný režim a hydrataci těla.
Příjem živin a vitamínů
Polévky jsou bohaté na vitamíny a minerály, což pomáhá udržovat naše tělo zdravé a plné energie. Zeleninové polévky jsou bohaté na vitamíny A a C, které posilují imunitní systém a tím pomáhají chránit naše tělo před onemocněním.
Masové polévky jsou zase vynikajícím zdrojem železa, které pomáhá tělu transportovat kyslík a udržovat energii.
Polévky a hubnutí
Každý z nás chce občas shodit pár kilo, aby se cítil dobře ve svém těle. Hubnutí je také příležitost ke zlepšení svého jídelníčku a tělesné kondice. Polévky dokážou skvěle zasytit a zároveň tělu dát dostatečné množství živin a vitamínů. Zakápněte si je nakonec olivovým olejem v bio kvalitě, a zasytí pak ještě lépe. Zpestřete i vy svůj jídelníček o zdravé polévky a vyzkoušejte naše oblíbené recepty.
TIP: Pokud vás zajímá hubnutí, přečtěte si také náš článek o Keto dietě.
Recepty na polévky: 9 nejlepších tipů
Připravili jsme pro vás pár oblíbených polévek, které nejen skvěle chutnají, ale jsou také zdravé a plné živin. Zkuste si uvařit některý z našich receptů a uvidíte, že si polévky zamilujete.
1) Zdravá cizrnová krémová polévka s kukuřicí (vegan)
Oblíbená cizrnová polévka je jednoduchá a rychlá na přípravu. Cizrna je dobrým zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro udržení a tvorbu svalové hmoty. Obsahuje také vysoké množství vlákniny, která je dobrá pro správnou funkci střev.
2) Rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat (veganská)
Italská kuchyně je ve světě jednou z nejoblíbenějších a rajčata jsou základem pro většinu italských receptů. Pokud máte velkou úrodu rajčat na zahrádce a nevíte co s nimi, vyzkoušejte tento vynikající recept na rajčatovou polévku. Rajčatová polévka je velmi sytá a dá se tak podávat i jako hlavní jídlo.
3) Veganská dýňová polévka s kokosovým mlékem
Krémová kokosovo-zázvorová dýňová polévka je ideální na podzim, kdy přichází i úroda dýní. Kokosové mléko dodá polévce sladkou chuť a skvěle doplní výraznější chuť zázvoru. Tato podzimní polévka je plná vitamínů a skvěle zasytí.
4) Veganská hrášková polévka s kešu
Oblíbená zdravá hrášková polévka s kešu je plná vlákniny a bílkovin. Je vhodná pro všechny lidi, kteří mají intoleranci na laktózu, protože kešu skvěle nahradí klasickou smetanu. Hrášek je luštěnina s vysokým podílem bílkovin a kešu obsahují kromě proteinů i zdravé tuky. Společně dělají hráškovou polévku chutnější, krémovější a sytější.
5) Polévka z červené čočky
Recept na polévku z červené čočky využijete v létě i v zimě. Je snadná na přípravu a když do ní přidáte i trochu chilli, pěkně vás v zimě zahřeje. Čočka je dobře stravitelná a obsahuje spoustu rozpustné vlákniny, která postupně uvolňuje sacharidy, takže nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a vy tak máte delší dobu pocit sytosti.
6) Zeleninová polévka s quinoou
Jako další tip pro vás máme recept na zeleninovou polévku s quinoou, která je doslova tukožroutská. Tato zeleninová polévka je ideální na hubnutí, protože obsahuje jen zdravé ingredience ale zároveň zasytí na dlouho dobu, takže nebudete hned hladoví.
7) Jihočeská kulajda
Všichni asi známe kulajdu, tradiční českou bílou polévku, která je původem z jižních Čech. Obvykle se vyrábí ze smetany, hub, vajíčka, brambor, kopru a dalšího koření. My pro vás ale máme recept, který je bezlaktózový i bezlepkový, a pokud vynecháte vajíčko, můžete mít i veganskou variantu.
8) Brokolicová polévka
Jste milovníky zeleninových krémů? My pro vás máme recept na jednoduchou brokolicovou polévku s bramborem, ale pozor, bez smetany, tudíž je ideální pro všechny vegany a lidi s intolerancemi na mléčné výrobky.
9) Italská rajčatová polévka
A posledním tipem, který prostě musíte vyzkoušet, je italská rajčatová polévka z pečených rajčat. Tento recept je veganský, hodně sytý a polévku lze zamrazit. Polévku můžete vařit klasicky v hrnci, ale pokud máte papiňák (tlakový hrnec, instant pot), je do něj naprosto ideální.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?