Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína
Vánoce jsou obdobím plného sladkého pokušení. Tradiční biskupský chlebíček proto nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Je plný všelijakých ořechů a sušeného ovoce, které k Vánocům také neodmyslitelně patří. Pojďte si s námi připravit vláčný biskupský chlebíček, který jsme připravili ve zdravější verzi bez cukru. Navíc vám příprava zabere jen 15 minut, což ve vánočním shonu určitě každý ocení.
Co je tradiční biskupský chlebíček
Tradiční biskupský chlebíček se stal symbolem Vánoc. Je to druh vánočního moučníku, který se obvykle připravuje v úzké pečicí formě a je plný kandovaného ovoce. Je to taková vánoční buchta, kterou si můžete dát třeba k vánočnímu punči, horké čokoládě nebo šálku dobré kávy. My ho děláme po celý rok, protože patří mezi naše oblíbené, a hlavně rychlé recepty.
TIP: 5 nejlepších receptů na zdravé vánoční cukroví
Z čeho je vláčný biskupský chlebíček
Přestože se tradiční biskupský chlebíček dělá z kandovaného ovoce, my jsme ho nahradili našim oblíbeným sušeným ovocem, které není doslazované, takže obsahuje pouze přírodní cukr. Kandované směsi obsahují různé druhy ovoce, zatímco my si tam dáváme to, co máme nejraději. Navíc jsme cukr vyměnili za xylitol, který má přibližně o 40 % méně kalorií než bílý cukr. Co nesmí chybět v našem chlebíčku?
- Ořechy – Ořechy jako vlašské, lískové nebo mandle jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin a minerálů, jako je hořčík, zinek a vitamíny skupiny B. Obsahují antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a podporují zdraví srdce.
- Sušené ovoce – Sušené ovoce, jako jsou rozinky, sušené meruňky nebo brusinky, dodává chlebíčku přirozenou sladkost a vlákninu, která prospívá trávení. Ovoce je také zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C a A, a podporuje imunitu, což je v zimním období obzvláště důležité.
TIP: Mezi nejoblíbenější ořechy nejen na biskupský chlebíček patří vlašáky. Pokud s nimi budete péct nějaké dobroty, pořiďte si rovnou vlašské ořechy 1 kg, jinak budou hned pryč.
Jak upéct vláčný biskupský chlebíček bez cukru
Náš recept na biskupský chlebíček je rychlý, jednoduchý a z ingrediencí, které máte snad vždy doma po ruce. Hotovo máte do hodinky, takže se skvěle hodí na nečekanou návštěvu, když už jste všechno cukroví snědli.
Jak připravit těsto
Jako první oddělte žloutky od bílků. Z bílků klasicky vyšlehejte sníh a žloutky smíchejte v misce spolu s xylitolem nebo třeba s třtinovým cukrem a tekutým kokosovým olejem (když je chladněji, je tuhý). Ten používáme, protože má jemnou kokosovou chuť a dobře se s ním pracuje. Pak přidejte špaldovou mouku a kypřicí prášek. Následně mixujte a těsto máte hotové.
Jaké ořechy a sušené ovoce se hodí na biskupský chlebíček
I když si do biskupského chlebíku můžete dát fakt cokoliv, máme svou oblíbenou kombinaci. Tou jsou pistácie, pekanové ořechy, lískáče a sušené brusinky jako základ. Občas přidáme třeba sušené meruňky, rozinky nebo vlašské ořechy místo pekanů (ty většinou doma hned zmizí). Do těsta pak hodíme ještě hrst belgické čokolády bez cukru a máme hotovo.
Ořechy a sušené ovoce stačí nakrájet a vmíchat do těsta. Mějte na paměti, že čím větší kousky v těstě budou, tím více budou klesat, takže nejvíce dobrot je vždy u dna. To nám osobně ale vůbec nevadí.
TIP: Další oblíbená varianta zahrnuje sušený zázvor, sušené meruňky, mandle a bílou čokoládu.
Forma na biskupský chlebíček
Těsto pak vylijte do vymazané formy (nebo ji vyložte pečícím papírem). Forma na biskupský chlebíček je na vás, my používáme klasickou chlebíkovou, ve které pečeme třeba banana bread. Oblíbená je také forma na srnčí hřbet, podle které se vám pak chlebík skvěle krájí.
TIP: Co s přezrálými banány? Nejlepší rychlé recepty z přezrálých banánů!
Jak dlouho se peče vláčný biskupský chlebíček
Jakmile máte těsto ve formě, dejte chlebíček do předem zahřáté trouby na 200 °C a pečte přibližně 40 až 45 minut. Že je vláčný biskupský chlebíček hotový, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud se na špejli nepřilepilo těsto, ale vidíte spíše drobečky, je upečeno. Navíc nahoře bude hezky dozlatova křupavý.
TIP: Vlašské ořechy a vše, co o nich potřebujete vědět
Co dalšího si upéct na Vánoce
Pokud vaříte a pečete s námi, tak určitě víte, že rádi připravujeme zdravější verze oblíbených dobrot. To platí i na Vánoce. Proto u nás najdete spoustu receptů na cukroví a další vánoční pochoutky ve vylepšené verzi. Co dalšího si s námi můžete upéct na Vánoce?
- Zdravá ořechová vosí hnízda bez cukru a bez vajec
- Nadýchané babiččiny zázvorky
- Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
- Jednoduché ořechové pusinky z bílků
- Zdravé raw kuličky bez cukru
- Kakaové linecké
- Skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou
TIP: Vyzkoušejte také mandle v medu se slaným karamelem, lísková jádra se slaným karamelem nebo kešu v karamelu s příchutí skořice a jablko.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak se peče biskupský chlebíček?
Vymažte formu na biskupský chlebíček nebo ji vyložte pečicím papírem. Vylijte do formy těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte přibližně 40 až 45 minut.
Z čeho se peče vláčný biskupský chlebíček?
Aby byl biskupský chlebíček vláčný, pečeme ho ze špaldové mouky, vajec, jogurtu a kokosového oleje, díky kterému nebude těsto vysušené. Přidáváme do něj také ořechy a sušené ovoce místo kandovaného, aby byl zdravější.
Proč se jmenuje biskupský chlebíček?
Tradiční biskupský chlebíček pochází z Německa. Tam se pekl v klášterech jako Bischofsbrot na nejrůznější oslavy a svátky. Tradičně se pak pekl na svátek biskupa sv. Mikuláše, proto se mu říká biskupský chlebíček.
Recept: Vláčný biskupský chlebíček se sušeným ovocem
Ingredience
- 4 vejce
- 120 g kokosového oleje
- 180 g hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 bílý jogurt (150g)
- 80 g xylitholu (nebo jiného sladidla či cukru)
- 1/2 ČL citrónová kůra
- 1/2 hrsti loupaných naturálních pistácií
- 1/2 hrsti sušených rozinek
- 1/2 hrsti sušených brusinek
- 1 hrst pekanových ořechů (nebo vlašských ořechů)
- 1 hrst belgické čokolády bez cukru
Postup
- Vyšlehejte zvlášť bílky.
- Žloutky smíchejte s xylitholem (nebo cukrem) a kokosovým olejem a vyšlejhejte do pěny.
- Přidejte mouku s kypřicím práškem, jogurt a ingredience smíchejte.
- Nakonec do těsta vmíchejte vyšlehaný sníh a nasekané ořechy spolu se sušeným ovocem.
- Pečte na 200 stupňů po dobu 40 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?