Recept: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína

Srbské rizoto patří k jednoduchým a rychlým receptům, které se hodí, když není zrovna moc času a vaření. Zároveň ale dobře zasytí a pochutná si na něm každý. A kdo chodil do školní jídelny, určitě si na srbské rizoto vzpomene. To naše je ale mnohem lepší než ze školní jídelny a skvělé na něm je to, že si do něj můžete dát to, co máte rádi. Skvěle chutná s mletým i kuřecím masem, ale snadno ho připravíte i se sójovým. Jak na to?

Co je srbské rizoto a odkud pochází

Srbské rizoto je oblíbeným pokrmem, který se tradičně dělá z rýže, mletého masa, zeleniny a koření a u nás v Česku se podává se strouhaným tvrdým sýrem a zavařenou okurkou. Oblíbené srbské rizoto má kořeny už ve starověkých receptech Balkánu, kde se tento pokrm nazývá tzv. džuveč, ale u nás v ho všichni znají jako srbské rizoto, které se vařilo v každé školní jídelně. Je to jednoduchý recept, který se prostě vždy povede.

TIP: 10 receptů na rychlý, jednoduchý, zdravý a bezmasý oběd.

Srbské rizoto s masem nebo bez

Pravé srbské rizoto se vaří z mletého masa, ale u nás je oblíbené s kousky kuřecího masa. Pokud maso nejíte, můžete ho v tomto receptu snadno nahradit tofu nebo sójovým masem, které jsme použili my. Skvělé na tomto receptu je, že si ho každý může upravit podle sebe a přidat to, co má rád.

Srbské rizoto s masem i bez

Jak uvařit vynikající srbské rizoto

Připravte si potřebné ingredience a můžete se do toho pustit. Ať už budete dělat srbské rizoto bez masa nebo s masem, výsledek bude vynikající.

Jak uvařit sójové maso

Aby bylo sójové maso chutnalo opravdu dobře, jako první ho zalijte horkou vodou, ve které ho nechte chvíli odstát a pak vodu vylijte. Díky tomu nebude sójové maso mít moučnou chuť. Poté ho vařte ve vroucí vodě 15 až 20 minut a můžete přidat trochu vývaru, aby sójové maso získalo lepší chuť. Jakmile budete mít sójové maso uvařené, zceďte vodu a vymačkejte zbytek vody. Dále pokračujte jako s klasickým masem.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit zeleninovou směs 

Na olivovém oleji nebo ghí orestujte ve velké pánvi nadrobno nakrájenou cibulku a po chvíli přidejte česnek a maso spolu s kořením. My používáme sůl, pepř a místo sladké papriky dáváme zauzenou papriku, protože celému rizotu dodá lepší chuť. 

Jakmile je cibulka osmažená dozlatova a kousky masa jsou opečené, přidejte zeleninovou směs (zhruba půlku balení mražené zeleniny), jakou máte rádi (např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev), a k tomu rajčatový protlak a paprikový krém (pokud nemáte rádi papriku, vynechejte). Poté vše orestujte.

TIP: Víte, že můžete uvařit rizoto také z quinoy? Vyzkoušejte naše asijské kari rizoto z quinoy, na kterém si určitě pochutnáte. 

Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 219 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů.
Skladem 189 Kč
Uzená mletá paprika se vyznačuje tmavě červenou barvou, kořeněnou chutí a specifickým kouřovým aroma. Uzená paprika se vyrábí sušením a pomalým uzením sladké papriky. Nejčastěji se používá do všech typů gulášů, na kuřecí maso, ryby, pizzu nebo na směsi s rýží a mletá masa. Výborná je i k ochucení pomazánek nebo sýrů. Zkuste přidat špetku uzené papriky do jídel, kde se běžně používá paprika sladká. Vaše pokrmy získají nezaměnitelnou vůni i chuť. Dáme vám tip: zkuste uzenou papriku zkombinovat s česnekem a nebudete litovat.

Jakou rýži použít na srbské rizoto

Pokud vaříte rizoto často, jste asi zvyklí používat kulatozrnnou rýži, která udělá rizoto více krémové. Srbské rizoto se ale tradičně vaří z dlouhozrnné rýže. My ho vaříme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději. Jakmile máte orestovanou směs masa se zeleninou, přidejte rýži a také ji chvíli orestujte. Poté celou směs zalijte vývarem nebo vodou a vařte, dokud rýže nezměkne.

TIP: Víte, jak správně uvařit rýži – v hrnci, mikrovlnce, troubě i rýžovaru?

Jak podávat srbské rizoto

Pokud si vzpomenete na to srbské rizoto ze školní jídelny, určitě si vybavíte i hromadu strouhaného sýra a kyselé okurky. Přesně takhle se totiž srbské rizoto podává. Když je srbské rizoto uvařené, vmíchejte strouhaný sýr dovnitř, aby se hezky roztopil. Díky tomu získáte krémovou konzistenci. A jestli máte rádi kyselé okurky, můžete si je k rizotu dát. My jsme si srbské rizoto ozdobili polníčkem.

TIP: Hledáte low carb recept na vynikající rizoto? Zkuste květákové rizoto s dýní a nivou.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co je srbské rizoto?

Srbské rizoto je oblíbeným pokrmem, který se tradičně dělá z rýže, mletého masa, zeleniny a koření a podává se strouhaným tvrdým sýrem a zavařenou okurkou. Pochází z Balkánu, kde se mu říká tzv. džuvec. Srbské rizoto je také oblíbené jídlo každé školní jídelny, odkud ho většina lidí zná.

Jakou rýži použít na srbské rizoto?

Tradiční srbské rizoto se připravuje z dlouhozrnné rýže, na rozdíl od italských rizot, které se dělají z krátkozrnné a kulatozrnné rýže. My srbské rizoto děláme z jasmínové rýže, kterou máme nejraději.

Jak se dělá srbské rizoto?

Srbské rizoto je velmi jednoduchý pokrm. Na oleji a másle se osmaží cibulka, česnek, maso a koření. Poté se přidá rajčatový protlak, paprikový krém a zelenina. Směs se orestuje společně s rýží, zalije se vodou nebo vývarem a za chvíli máte hotovo.

Recept na srbské rizoto

Recept: Jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Srbské rizoto patří k jednoduchým a rychlým receptům, které se hodí, když není zrovna moc času uvařit. Zasytí vás a snadno připravíte i více porcí.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 40 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g masa (mleté, kuřecí, uvařené sójové)
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL másla nebo ghí
  • 2 hrnky jasmínové rýže (cca 450 g)
  • 300 g zeleniny (mražená směs s mrkví, hráškem a kukuřicí)
  • 2 ČL zauzené papriky
  • 1 ČL mletého pepře
  • 2 ČL soli (podle chuti)
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 1 PL paprikového krému
  • 3 hrnky vody nebo vývaru

Postup
 

  • Na drobno nakrájenou cibuli orestujte na směsi oleje a másla.
  • Přidejte česnek a maso spolu s kořením.
  • Přidejte zeleninu a rajčatový protlak spolu s paprikovým krémem.
  • Do směsi přidejte rýži a chvíli vše dohromady otestujte.
  • Celou směs zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit, dokud rýže nezměkne.
  • Do uvařeného rizota vmíchejte strouhaný sýr a můžete podávat.
Klíčové slovo srbské rizoto
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




203 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin203