Recept na vánoční cukroví: Nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou

Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína

Pojďme si připravit jednu z nejklasičtějších klasik. Řeč je o vánočním cukroví zvaném sádlovky. Možná ho znáte, stejně jako my, od babičky, která recept zdědila po své babičce, ta zase po té své a tak bychom mohli pokračovat daleko do historie. Sice sádlovky nejsou tak oblíbené jako perníčky nebo vosí hnízda, ale někteří, a milovníci sádla obzvlášť, si bez nich Vánoce nedokážou představit. Právě proto se s vámi chceme podělit o náš recept na nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou.

Co jsou sádlovky?

Sádlovky jsou tradiční české vánoční cukroví, jehož název je odvozený od sádla, které tvoří hlavní ingredienci. Tradice pečení sádlovek sahá údajně až do středověku, kdy se mezi sebou rodiny předháněly, jaký z receptů bude nejlepší. Škoda, že neznali ten náš, ušetřili by si spoustu starostí.

Možná kvůli staletému působení na vánočním stole získal název sádlovek spoustu obměn. Můžete se totiž setkat s označením sádlová kolečka, sádlové koláčky, sádláky nebo sádláčky. Naše babička jim dokonce říká hanácké hrudky. Ať už jim budete říkat jakkoliv, vždy se vám krásně rozplynou nebo by měly rozplynout na jazyku.

V celé České republice můžete narazit na různé varianty receptů na sádlovky. Každá oblast upřednostňuje trochu jiné přísady, které dávají sádlovkám jedinečnou chuť. Například v jižních Čechách bývají sádlovky bohaté na ořechy, v Moravskoslezském kraji se zase do sádlovek přidává spousta medu. V každém případě symbolizují rodinné pouto.

V celé České republice můžete narazit na různé varianty receptů na sádlovky. Každá oblast upřednostňuje trochu jiné přísady, které dávají sádlovkám jedinečnou chuť. Například v jižních Čechách bývají sádlovky bohaté na ořechy, v Moravskoslezském kraji se zase do sádlovek přidává spousta medu. V každém případě symbolizují rodinné pouto.

Kdy péct sádlovky?

Jak jsme zmiňovali v jiných článcích, doba pečení cukroví se odvíjí především od toho, kolik druhů se chystáte na Vánoce celkem upéct. Obvykle se začíná cukrovím, které potřebuje nějaký ten čas na odležení, případně změknutí. K němu patří i sádlovky.

Pokud bychom měli být konkrétnější, zařadili bychom je do pečícího plánu po perníčkách, lineckém a vanilkových rohlíčkách, ale zase před vosími hnízdy nebo raw kuličkami. Nejlepší sádlovky jsou připravené ke konzumaci po 7 dnech od upečení.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Jak se peče sádlové cukroví?

Sami v následujících řádcích zjistíte, že pečení sádlovek je nejen velmi jednoduché, ale hlavně rychlé. Pěkně postupně vás přípravou babiččiných sádlových koláčků, hrudek či sádláků provedeme, abyste se do ní mohly pustit doslova s chutí.

Ze všeho nejdříve je dobré přibližně 2 hodiny před pečením vyndat sádlo ven z lednice. Až budete těsto připravovat, nebude sádlo tak tuhé a vám se s ním bude pracovat opravdu jedna báseň.

Už víte, že existuje několik variant sádlovek. Schválně, tipněte si, čemu, jakožto Jihočeši a hlavně ořechoví gurmáni, dáváme přednost my. Správně, ořechovému receptu. V kuchyňském robotu nebo pomocí mlýnku si semeleme vlašské ořechy. Odvážíme požadované množství a vložíme do velké mísy.

Do mísy přidáme moučkový cukr. Cukr je lepší prosít, protože se tak provzduší, do těsta se nedostanou žmolky či hrudky a lépe se tak vypracuje. Potom do mísy přisypeme hladkou mouku, kterou stejně jako cukr prosejeme.

Následně přihodíme dvě lžíce kakaa či kakaového prášku a všechny sypké suroviny promícháme. Možná jste se setkali se světlými sádlovkami. Místo kakaa se do nich přidává vanilkový cukr. My máme raději ty s kakaem, protože chuť sádla se jeho zásluhou hezky zjemní.

Skladem 229 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Nedostupné 129 Kč
100% přírodní, kakaový, nepražený prášek je dovezený z Kolumbie s obsahem 22-24 % kakaového másla.

K sypkým surovinám dáme sádlo. Doporučujeme si ho rozkrájet na menší kousky, aby se těsto opět lépe zpracovalo. Těsto vypracujeme rukama tak, aby se všechny ingredience provázaly a vznikla tvárná hmota. Vypracované těsto necháme odpočívat v chladnu přibližně 10 minut.

Odpočaté těsto na sádlovky si rozdělíme na čtyři díly. Na pomoučeném vále vyválíme zhruba 30cm hada, kterého dále rozkrájíme na 1,5 cm velké dílky. Z nich postupně vyválíme kuličky, položíme na plech a doprostřed uděláme malíčkem dolík. Mezi sádlovkami nechávejte zhruba 2 až 2,5 cm velké rozestupy, protože pečením se jejich velikost o něco zvětší. Plech poté vložíme do předehřáté trouby.

Mezitím si plochu sklidíme a připravíme plechy, které vyložíme pečícím papírem. Před položením pečícího papíru si můžeme dno plechu lehce vymazat tukem. Papír pak bude lépe držet a vás nebude rozčilovat.

Odpočaté těsto si rozdělíme na čtyři díly. Na pomoučeném vále vyválíme z každého dílu zhruba 30cm hada, kterého dále rozkrájíme na 1,5 cm velké dílky. Z nich postupně vyválíme kuličky, položíme na plech a doprostřed uděláme malíčkem dolík. Mezi sádlovkami nechávejte zhruba 2 až 2,5 cm velké rozestupy, protože pečením se jejich velikost o něco zvětší. Plech poté vložíme do předehřáté trouby.

Pokud si potrpíte na estetickou stránku, udělejte důlek místo malíčku koncem vařečky. Důlek bude o trošku hlubší, symetričtější a během pečení se tolik nerozjede.

Mohlo by vás zajímat: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy

Jak poznat upečené sádlovky?

Sádlovky jsou pečené velmi rychle, a tak se od trouby příliš nevzdalujte. Pekli jsme je přibližně 10 minut. Neztrácejte nervy, když vám sádlovky, stejně jako nám, popraskají. Je to známka toho, že jsou křehké a takové mají přesně být.

Jestli jsou sádlovky dopečené tedy poznáte tak, že jednu vyndáte z trouby a rozpůlíte ji. Měla by se krásně rozpadnout jak na talíři, tak po vychladnutí i v puse.

TIP: Vyzkoušejte si na Vánoce upéct také vláčný biskupský chlebíček nebo nadýchané babiččiny zázvorky.

Jestli jsou sádlovky dopečené tedy poznáte tak, že jednu vyndáte z trouby a rozpůlíte ji. Měla by se krásně rozpadnout jak na talíři, tak po vychladnutí i v puse.

Kdy plnit sádlovky?

Upečené kakaové sádlovky nechte alespoň na 5 minut vychladnout. Mezitím si připravte a dejte péct další várku. Sami zjistíte, že čas je rozhodně čím vyplnit. Důlek vychladlých sádlovek pomažeme marmeládou a vložíme do něj lískový oříšek. Místo lískového oříšku můžete použít mandle, někdo dává i kandované ovoce.

Při mazání jsme si vystačili s nožem. Pokud ale budete dělat důlky pomocí vařečky, možná bude lepší zdobit sádlovky cukrářským sáčkem.

Málem bychom také zapomněli zmínit, že marmeládu můžete nahradit ořechovým máslem nebo čokoládou. My se drželi tradiční receptury, když tak nad tím ale uvažujeme, možná jsme se při zdobení mohli trošku odvázat.

Ořechové máslo pořídíte ZDE.

Jak dlouho vydrží sádlovky?

Ozdobené sádlovky byste měli správně nechat 7 dní odpočívat v chladnu. Marmeláda se během toho vsákne a oni trošku změknou. Někteří ochutnávači ale jejich křehkosti hned po upečení a ozdobení nedokážou odolat.

Pokud budete cukroví správně skladovat, měly by vám sádlovky vydržet několik týdnů. Jak jsme ale už nastínili, nevíme, jestli vydrží před mlsnými potřebami vašich nejbližších.

Ozdobené sádlovky byste měli správně nechat 7 dní odpočívat v chladnu. Marmeláda se během toho vsákne a oni trošku změknou. Pokud budete cukroví správně skladovat, měly by vám sádlovky vydržet několik týdnů.

Připravte si také luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky.

Často kladené dotazy

Jak dlouho péct sádlová kolečka?

Sádlová kolečka alias sádlovky pečeme přibližně 10 minut na 180 °C.

Proč se sádlovky roztečou?

Rozteklé sádlovky jsou obvykle výsledkem špatného poměru ingrediencí. Zkontrolujte si, zda jste postupovali přesně podle receptu.

Čím plnit kakaové sádlovky?

Podle tradiční receptury se sádlovky plní marmeládou a zdobí lískovým oříškem či mandlí. Marmeládu ale můžete nahradit, ořechovým máslem, čokoládou nebo kandovaným ovocem.

Jak dlouho sádlovky skladovat?

Pokud budete sádlovky skladovat v chladnu, měly by vám vydržet několik týdnů. Po upečení je lepší nechat sádlovky přibližně 1 týden odpočinout a až po té konzumovat.

Nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou

Upečte si společně s námi kakaové sádlovky s marmeládou, které se řadí mezi to nejtradičnější vánoční cukroví. Ve spoustě rodinách se recept přenáší z generace na generaci a jinak tomu není ani u nás.
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 10 minutes
Chod vánoční cukroví
Kuchyně Česká
Dávka 70 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • Vlašské ořechy si rozmixujeme, odvážíme požadované množství a vložíme do velké mísy.
  • Přidáme prosátý moučkový cukr, hladkou mouku a kakao nebo kakaový prášek.
  • Všechny sypké suroviny promícháme.
  • K sypkým surovinám dáme sádlo. Rozkrájíme si ho na menší kousky a rukama vypracujeme těsto do tvárné hmoty.
  • Vypracované těsto necháme odpočívat v chladnu přibližně 10 minut.
  • Odpočaté těsto si rozdělíme na čtyři díly. Každý díl vyválíme do 30 cm dlouhého hada, kterého rozkrájíme na 1,5 cm velké kousky. Z nich postupně vyválíme kuličky, položíme na plech a doprostřed uděláme malíčkem dolík.
  • Takto připravené sádlovky vložíme na plech vyložený pečícím papírem a umístíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme na 180 °C zhruba 10 minut.
  • Po upečení necháme sádlovky vychladnout a poté začneme zdobit.
  • Důlek pomažeme marmeládou a vložíme do něj lískový oříšek. Místo oříšku můžete použít mandli nebo kandované ovoce.
  • Hotové sádlovky necháme v chladnu odležet přibližně 7 dní.
Klíčové slovo kakaové sádlovky, sádláčky, sádláky, sádlové cukroví, sádlovky, sádlovky s marmeládou
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10