Nepečené cheesecaky jsou v našich kuchyních čím dál víc oblíbené. Nejenže nemusíte zapínat troubu, ale také máte možnost je dochutit dle svých představ. Spojení křupavých pistácií a jemného smetanového sýra je ideální kombinací pro pistáciový cheesecake. Zelenkavý odstín a delikátní chuť oříšků z něj dělají naprosto dokonalý chuťový zážitek.
Není nic jednoduššího, než si nejlepší pistáciový cheesecake připravit doma! Pojďme se na to společně podívat, protože podle tohoto podrobného návodu to určitě hravě zvládnete.
Čím je pistáciový cheesecake výjimečný
Proč jsme zvolili zrovna pistáciový cheesecake? Pistácie jsou považovány za zelené zlato mezi ořechy. Mají dokonale jemnou chuť, a tak lahodí nejen krémovým dezertům. Navíc jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Oproti jiným ořechům jsou tak ideální a zdravější volbou.
Proč jsou pistácie ideální surovinou
Chuť pistácií je jemná, máslová, a přitom trochu sladká. Při vyšších teplotách neztrácí svou chuť, proto tvoří ideální kombinaci s pečenými, ale i nepečenými dezerty. Navíc pistácie obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů B i C a minerálních látek, jako je hořčík, železo, nebo zinek.
TIP: Pistácie a vše, co o nich potřebujete vědět
Původ pistácií v gastronomii
Pistácie se v kuchyni začaly používat již před několika tisíci lety. Pocházejí z oblasti Středního východu, kde si je cenili už v dobách středověké Persie. Dnes jsou pistácie oblíbenou ingrediencí v kuchyních po celém světe. Hodí se nejen ke slaným pokrmům, ale i k dezertům. Spojení ořechové chuti pistácií a jemné sýrové chuti je poněkud nové a rychle si získalo své místo mezi dezerty.
Jak připravit ten nejlepší pistáciový cheesecake?
My jsme zvolili variantu nepečeného cheesecaku, abychom si usnadnili práci a zároveň vyzdvihli luxusní chuť pistácií. Pokud dodržíte krok po kroku, určitě budete z výsledku nadšeni stejně jako my.
Jak připravit korpus
Výroba korpusu pro nepečený pistáciový cheesecake je velmi jednoduchá. V mixéru si rozdrťte sušenky na jemný prášek, který promícháte s rozpuštěným máslem. Pokud nemáte mixér, můžete sušenky nasypat do sáčku a rozdrtit válečkem.
Směs sušenek a másla rozprostřete na dno dortové formy a lžící utlačte tak, aby byl korpus pevný. Nezapomeňte směs utlačit i po stranách formy, aby vám nevytekl krém. Dejte základ do lednice, aby ztuhl, a mezitím si připravte krém.
Jemný sýrový krém krok po kroku
V míse vyšlehejte všechny mléčné složky: tvaroh, mascarpone i čerstvý sýr, dokud směs není hladká a krémová. Postupně přidávejte pistáciové máslo, čekankový sirup, vanilkový extrakt a šťávu z citrónu. Do krémové směsi postupně vmíchejte nadrobno nasekané pistácie, aby se rovnoměrně rozložily.
Dokončení nejlepšího pistáciového cheesecaku
Do ztuhlého a vychlazeného korpusu rovnoměrně naneste pistáciový krém a uhlaďte. Cheesecake ozdobte nasekanými pistáciemi, pistáciovým máslem a čerstvými borůvkami.
Jak cheesecake servírovat?
Pistáciový cheesecake je ideální servírovat po 24 hodinách. Jednotlivé komponenty se spojí, dort se zpevní a chutě rozloží. Cheesecake skladujte přikrytý v lednici při teplotě do 8 °C. Při správném skladování vám vydrží až 5 dnů.
Ideální nápojové párování
Pistácie mají velmi intenzivní chuť a dělají jednotlivé pokrmy luxusnějšími, proto je důležité nepodcenit ani to, s čím pistáciový cheesecake podáváte. Doporučujeme jej podávat se sladkým bílým vínem nebo s jemným cappuccinem.
Jak vylepšit pistáciový cheesecake?
Spousta lidí se v kuchyních dezertům spíše vyhýbá kvůli složité přípravě. Jak jste však viděli, některé dezerty jsou úžasně snadné. My vám navíc přinášíme tipy, jak si pistáciový cheesecake vylepšit:
- Bílá čokoláda: Spojení bílé čokolády a pistácií je jedno z nejčastějších. Bílá čokoláda vyzdvihne sladkost oříšků.
- Čerstvé ovoce: Maliny nebo jiné lesní ovoce dodají pistáciím svěžest a kyselost. Dohromady to tvoří dokonalou kombinaci, kterou nemůžete nevyzkoušet. A ještě větší dobrotu určitě z pistáciového cheesecaku udělají i maliny sušené mrazem.
Nejčastěji kladené dotazy
Jak dlouho musím cheesecake vychladit?
Doporučuje se cheesecake alespoň chladit 3 hodiny, aby ztuhl a chutě se spojily. Ideálně byste ho měli chladit přes noc.
Můžu použít solené pistácie?
Lepší volbou je použít pistácie nesolené. Slané pistácie ovlivní chuť výsledného dezertu. Pokud ale máte pouze solené, můžete je opláchnout pod studenou vodou.
Můžu cheesecake zamrazit a jak?
Ano, můžete. Cheesecake je ideální zamrazit rozkrájený na kousky, které zabalíte do potravinové fólie a zamrazíte. V mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Další recepty z pistácií
- Jemné domácí pistáciové máslo
- Pistáciové mléko s neodolatelnou chutí
- Zdravý pistáciový nepečený dort bez cukru
- Sicilská pistáciová omáčka k těstovinám
- Cuketové špagety s pestem z pistácií
Recept: Nejlepší pistáciový cheesecake
Ingredience
Korpus
- 250-300 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
Pistáciový krém
- 200 g mascarpone
- 200 g čerstvého tvarohu
- 200 g čerstvého sýra lučina, philadelphia
- 150 g pistáciového másla
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 hrst nasekaných pistácií
- čekankový sirup dle chuti
- šťáva z 1 citrónu
Na ozdobu
- nasekané pistácie
- čerstvé borůvky
- pistáciové máslo
Postup
Korpus
- Rozmixujte sušenky na jemný prášek a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Promíchejte.
- Směs sušenek a másla rozprostřete na dno dortové formy a lžící utlačte tak, aby byl korpus pevný. Směs utlačte i po stranách formy, aby vám dobře držel krém.
- Dejte základ vychladit do lednice, aby ztuhl.
Krém
- V míse vyšlehejte všechny mléčné složky: tvaroh, mascarpone i čerstvý sýr.
- Až je směs hladká a krémová, postupně k ní přidávejte pistáciové máslo, čekankový sirup, vanilkový extrakt a šťávu z citrónu.
- Do pistáciové směsi vmíchejte nadrobno nasekané pistácie.
Kompletace a dozdobení
- Do ztuhlého a vychlazeného korpusu rovnoměrně naneste pistáciový krém a uhlaďte.
- Ozdobte nasekanými pistáciemi, pistáciovým máslem a čerstvými borůvkami
- Dejte do lednice vychladit minimálně na 3 hodiny.
- Můžete servírovat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?