Naposledy aktualizováno 29. 8. 2024 autorem Pavlína
Kdo by nemiloval čokoládu a čokoládové dezerty? Připravili jsme si pro vás recept na nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem, a to z pravé belgické čokolády, po kterém se doma doslova zapráší.
Co je brownies
Brownies je čokoládový moučník, který pochází z USA, ale je tak dobrý, že se dnes peče po celém světě. Základem je třené těsto z kvalitní čokolády, mouky, cukru, másla a vajec, ale většinu těsta tvoří právě rozpuštěná čokoláda s máslem, díky čemu získá křehkou a vláčnou konzistenci. A protože každý má rád něco jiného, existuje mnoho různých variant jako banánové brownies, cheesecake brownies nebo zdravé brownies.
Jak má vypadat brownies
Pravé čokoládové brownies má lehce křupavou vrchní část a měkoučký vláčný vnitřek. Obvykle je tmavě hnědé až černé, kvůli opravdu velkému množství čokolády a kakaa, ale je možné ho upéct také z bílé čokolády, aby bylo světlé. Chuť je vyvážená mezi sladkou a hořkou jako kvalitní čokoláda. Mělo by se dobře krájet, většinou na kostičky nebo menší kousky, protože vás zasytí a většinou vám jeden kousek úplně stačí.
Milujete sladké? Vyzkoušejte ho v trochu jiné podobě a dejte si náš Pendrek sekaný OVOCNÝ MIX nebo jedlou stavebnici, kterou si děti zamilují.
Jak upéct nejlepší čokoládové brownies?
Náš recept na nejlepší čokoládové brownies je jednoduchý, ale i přesto bude vyžadovat trochu více pozornosti, a to hlavně při přípravě těsta z rozpuštěné čokolády.
Z čeho se vyrábí čokoládové brownies
V první řadě je nejlepší si hned připravit všechny potřebné ingredience, protože jakmile si rozpustíte čokoládu a začnete míchat jednotlivé suroviny, těsto bude rychle chladnout a bude těžší s ním pracovat. Připravte si tyto ingredience:
- Hořká čokoláda,
- máslo nebo ghí,
- kakao,
- mouka,
- cukr
- a vejce.
Z jaké čokolády péct brownies
Čokoláda je hlavní ingredience celého moučníku a ovlivní jeho celkovou chuť. Proto velmi záleží právě na druhu a kvalitě čokolády. My děláme brownies z hořké belgické čokolády bez cukru značky Callebaut (kupte si rovnou kilovku, protože na brownies spotřebujete opravdu hodně čokolády), která uchovává plnou hloubku a bohatost chuti, navíc má více než stoletou tradici. Obsah kakaa by měl být minimálně 70 %. Pokud zvolíte sladkou nebo mléčnou čokoládu, bude moučník příliš přeslazený a málo čokoládový.
TIP: Jak na správné temperování čokolády doma nejen na pralinky?
Příprava těsta na nejlepší čokoládové brownies
Jakmile máte připravené potřebné ingredience, vyšlehejte vejce a postupně přidávejte cukr, dokud nevytvoří nadýchanou pěnu. Šlehání vám zabere zhruba 5 až 10 minut, aby byla pěna opravdu nadýchaná a krémová. Pak přes sítko prosejte mouku a kakao, aby v něm nebyly žádné hrudky, kvůli kterým by pak bylo těsto tuhé. Až poté rozpusťte čokoládu s máslem a opatrně ji vmíchejte do vyšlehané pěny. Nakonec postupně přidávejte mouku s kakaem, dokud nebudete mít hladké těsto.
TIP: Pro vanilkové aroma přidejte trochu vanilkového lusku nebo vanilkového extraktu, který si snadno můžete vyrobit i doma.
Jak rozpustit čokoládu s máslem
Nejlepší je rozpustit čokoládu s máslem ve vodní lázni. Připravte si větší hrnec s vodou, kterou zahřejte na přibližně 45 °C. Na hrnec položte misku s kousky čokolády a máslem nakrájeným na kostičky a nechte, aby se rozpustily a pomalu míchejte, dokud se obě ingredience nespojí.
TIP: Pro milovníky čokolády máme také recept na domácí Reese’s – čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem.
Jak upéct čokoládové brownies
Jakmile máte hotové těsto, vylijte ho do vymazané formy (čtvercová menší forma 22×22 cm až 25×25 cm nebo do pekáče) a dejte péct do trouby předehřáté na 180-200 stupňů °C. Pečte po dobu 25 minut. Z počátku pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 180 °C. Takto se vám vytvoří křupavá vrstva a vnitřek bude vláčný.
Jak poznat, že už je brownies hotové
Zkuste do těsta píchnout špejlí a jakmile uvidíte první drobečky, čokoládové brownies je hotové. Poznáte to také podle toho, že je vrch brownies lesklý a popraskaný. Nezapomeňte, že vrchní vrstva má být křupavá. Nenechávejte ho vychladnout v troubě, aby vnitřek zůstal vláčný.
TIP: Milovníkům čokolády budou chutnat i luxusní Míša řezy na plech s pořádnou vrstvou belgické čokolády.
Na co si dát pozor při pečení brownies
Bezpochyby chcete upéct to nejlepší čokoládové brownies, tak si dejte pozor na těchto pár častých chyb:
- Špatná velikost formy: Mezi nejčastější chyby při pečení brownies patří to, že ho lidé dávají do formy s jinými rozměry. Pokud zvolíte menší formu, čokoládové brownies bude hodně vysoké a málo propečené. S větší formou bude zase nízké (nevytáhne se nahoru), hodně křupavé a málo vláčné. Proto pokud nemáte správnou formu, upravte si množství surovin.
- Prosejte suché ingredience: Pokud neprosejete mouku a kakao, mohou vám v těstě zůstat hrudky a celková konzistejne moučníku bude tuhá.
- Hlídejte dobu pečení: Velmi důležité je, aby brownies bylo upečené tak akorát. Klidně ho zpočátku pečte na více stupňů a poté snižte teplotu. Hlavní je, aby nebyl moučník přepečený, protože bude tuhý.
TIP: 6 nejlepších receptů na brownies plné čokolády
Čím ozdobit čokoládové brownies
Samotné čokoládové brownies není zrovna estetický zážitek, ale jde to snadno napravit. Vynikající je na brownies čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda s máslem jako do těsta), která umocní čokoládovou chuť, na kterou nasypejte kousky lyofilizovaného ovoce, které moučníku dodají šmrnc. Dohromady vytvoří dokonalou chuť lahodné hořko-sladké čokolády a jemně kyselého lyofilizované ovoce.
My jsme zdobili lyofilizovanými malinami, aby na tmavém povrchu hezky vynikly a přidalo dezertu exotický nádech. Použít ale můžete to, co máte rádi (skvěle chutná s lyofilizovaným rybízem, ostružinami nebo višněmi). Na ozdobu můžete přidat také kešu, mandle nebo další ořechy, na kterých si pochutnáte.
Máte rádi ovoce? Vyzkoušejte višňovou či malinovou šťávu nebo třeba šťávu z grapefuritu, které vás skvěle osvěží.
Doporučujeme: Lyofilizované maliny v hořké čokoládě 1 kg
Jak dlouho vydrží čokoládové brownies
Pokud ho hned nesníte (což se asi nestane), skladujte čokoládové brownies v lednici, kde vám vydrží až dva týdny. Klidně ho můžete dát i do mrazáku, takže si můžete upéct rovnou dvě nebo tři várky, abyste ho měli dost i do zásoby.
TIP: Vyzkoušejte také recept na nejlepší perník s ořechy na plech.
Recept: Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem
Ingredience
- 200 g másla nebo ghí
- 300 g hořké čokolády
- 3 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 130 g hladké mouky
- 40 g kakaa
- špetka soli
Postup
- Vyšlehejte vejce a postupně do nich přidávejte cukr. Šlehejte tak dlouho (zhruba 5 minut), dokud vám nevznikne nadýchaná pěna.
- Prosejte mouku a kakao přes síto, aby tam nebyly žádné hrudky.
- Připravte vodní lázeň a zahřejte vodu na 45°C. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s kousky másla a pomalu míchejte, dokud se vše nerozpustí.
- Rozpuštěnou čokoládu s máslem pomalu vmíchejte do vyšlehané pěny a důkladně promíchejte.
- Pomalu přidávejte mouku s kakaem a mixujte mixérem, dokud se všechny složky nespojí.
- Hladké těsto dejte do vymazané formy a z počátku pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15 minut.
- Poté nechte čokoládové brownies vychladnout venku (nikoliv v troubě) a můžete na ně nalít čokoládovou polevu a ozdobit lyofilizovaným ovocem a ořechy.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Co je brownies?
Brownies je oblíbený čokoládový moučník, který se vyrábí z velkého množství kvalitní čokolády, másla, cukru, vajec a mouky. Na povrchu je křupavá krusta, ale uvnitř je vláčný. Je tak oblíbeným dezertem pro všechny čokoládové milovníky.
Jakou čokoládu do brownies?
Výběr kvalitní čokolády ovlivní chuť celého dezertu. Vybírejte proto hořkou čokoládu s 50 až 70 % kakaa. My brownies děláme z hořké belgické čokolády bez cukru, protože pokud zvolíte sladkou čokoládu a přidáte dané množství cukru, bude brownies moc přeslazené.
Jak dlouho se peče brownies?
Čokoládové brownies se peče 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 až 200 °C. Nejlepší je ho ze začátku péct na více stupňů (200 °C) a poté teplotu snížit na 180 °C. Takto bude vrchní vrstva hezky křupavá, zatímco vnitřek bude měkký a vláčný.
Jak poznat že je brownies hotové?
Po 25 minutách pečení moučník zkontrolujte. Pokud bude mít na povrchu upečenou křupavou krustu a uvidíte ji i popraskanou, brownies je hotové. Klidně do něj ještě píchněte špejlí a uvidíte, zda vám na špejli zůstává mokré těsto nebo už vidíte drobečky a je čas ho vytáhnout ven.
Jak skladovat brownies?
Hotové čokoládové brownies můžete uložit v krabičce v lednici, kde vám vydrží až dva týdny, pokud ho tedy dřív nesníte. Můžete ho také zamrazit a dát si ho, když nemáte čas nic upéct.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?