Jednoduchý recept na nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Nakládaný hermelín (česká podoba camembertu) je typicky česká pochutina, kterou jinde na světě nenajdete. U nás doma je nakládaný hermelín extrémně populární a nesmí chybět na žádné oslavě. Milujeme klasiku, variantu plněnou brusinkami, ale asi nejoblíbenější je ta s vlašskými ořechy. A přesně tu si dneska společně vyrobíme. Tak pojďme na to.  

Jak vylepšit klasický hospodský nakládaný hermelín?


Hospodský nakládaný hermelín je plátek krémového hermelínu namočený v kořeněné marinádě, což mu dodává pikantní a bohatou chuť. Tento oblíbený pokrm bývá často servírován s chlebem nebo pečivem a může se doplňovat kyselými okurkami nebo cibulovým salátem.

Jak na nakládaný hermelín / camembert?

Základní recept je extrémně jednoduchý. Hermelíny podélně rozkrojíme, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a přiklopíme druhou polovinou sýra.

Hotový naložený hermelín s vlašskými ořechy.
Hotový naložený hermelín s vlašskými ořechy.

Všechny naplněné sýry naskládáme do sklenice, přidáme koření (pepř) a zalijeme olejem. Pokud máte rádi feferonky, můžete přidat i ty. 

Skladem
399 Kč 299 Kč
Naturální vlašské ořechy jsou nejpopulárnějším ořechem v České republice. Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Skladem 359 Kč
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů. Můžeme jej použít k dochucení masa, ryb, teplých i studených omáček, polévek nebo salátů.

Inspirujte se u nás tipy na recepty s vlašskými ořechy! ?‍?

Proč použít vlašské ořechy do nakládaného hermelínu?

Kombinace nakládaného hermelínu s vlašskými ořechy tvoří harmonické spojení jemné krémovosti a robustní chutě. Vlašské ořechy, s jejich charakteristickou oříškovou chuť a křupavostí, přinášejí do jednoho sousta fascinující kontrast.

100 Kč sleva na první objednávku
Vlašské ořechy jsou schované ve skořápce plodů ořešáku, Vyloupané vypadají jako mozeček.
Vlašské ořechy jsou schované ve skořápce plodů ořešáku.

Tip: U nás najdete kvalitní vlašské ořechy, které si můžete dát jako zdravou svačinku a zahnat tak hlad nebo s nimi upéct třeba výborný dezert či vánoční cukroví. 

Nakládané plněné hermelíny

Výroba nakládaných plněných hermelínů není o nic moc složitější. Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní. 

V našem případě jsme plnili namletými vlašskými ořechy, česnekem, hrstí čerstvých bylinek (bazalkou) a dochutili jsme vše solí. Pak už jsme jen náplň vrátili zpátky do hermelínu a plnili sklenice hermelínem na střídačku s cibulí. Do sklenic jsme přidali i jarní cibulku a kvalitní kampotský pepř. 

Takto vypadá napěchovaný hermelín připravený na naložení.
Takto vypadá napěchovaný hermelín připravený na naložení.

Kdy je nakládaný hermelín hotový?

Nakládaný hermelín obvykle nevyžaduje pečení nebo vaření, protože se „vaří“ v marinádě. Doba, po kterou je hermelín marinován, závisí na preferencích a chuti.

Hermelín první den skladujeme při pokojové teplotě, poté ho dáme do lednice nebo do sklepa. Můžete ho jíst už za tři dny, ale nejlepší je zhruba po 5 dnech. 

Jak dlouho nakládaný hermelín vydrží?

Při správném postupu vám vydrží dva měsíce i déle. Aby vám nakládaný hermelín vydržel co nejdéle, používejte čisté a dokonale vysušené sklenice. 

Po navrstvení hermelínů, odstraňte vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny odstraníte tak, že dnem sklenice opatrně bouchnete do stolu, a až poté ji zavíčkujete.

Tip: Hledáte inspiraci na zdravé domácí vaření? V tom případě jste na správném blogu.

S čím podávat nakládaný hermelín?

S chlebem nebo pečivem: Nakládaný hermelín se často podává s kvalitním chlebem nebo pečivem. Čerstvý bagetový chléb, křupavý toast nebo plátek tmavého chleba mohou být skvělým doplňkem k hermelínu.

S bramborovými plackami: Kombinace nakládaného hermelínu s bramborovými plackami vytváří skvělý kontrast mezi krémovostí sýra a křupavostí placek.

Nakládaný hermelín se často jí s cibulí.
Nakládaný hermelín se často jí s cibulí.

S kyselými okurkami: K tradičnímu nakládanému hermelínu se často podávají kysané okurky. Kyselost okurek dokáže skvěle vyvážit bohatost sýra.

S domácím dipem: Vytvořte si svůj vlastní dip ze zakysané smetany, bylinek a koření. Tento dip může být vynikajícím doplňkem k nakládanému hermelínu.

S medem nebo ořechy: Přidejte na talíř plátek nakládaného hermelínu a pokapejte medem nebo posypte nasekanými ořechy pro kombinaci sladkosti a krémové chuti sýra.

Mohlo by vás zajímat: Milujete slané pokrmy? Zkuste jednoduchý slaný dýňový koláč.

Recept: Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Nakládaný hermelín (česká podoba camembertu) je typicky česká pochutina, kterou jinde na světě nenajdete. Lahodný pokrm spojující krémový sýr s intenzivní chutí a vůní valašských ořechů, vytvářející kombinaci sladkosti, slanosti a křupavosti v jediném soužití.
4.80 z 5 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Hlavní chod, Svačina
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 4 sklenice

Ingredience
  

Postup
 

  • Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  • Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní z mletých ořechů, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami. Dochutíme solí.
  • Hermelíny opět naplníme.
  • Sklenici plníme na střídačku hermelínem a cibulovými kroužky.
  • Přidáme kuličky pepře a jarní cibulku.
  • Zalijeme olejem a zavíčkujeme.
  • 24 hodin necháme při pokojové teplotě.
  • Přesuneme do lednice a za 3-4 dny můžeme konzumovat.
Klíčové slovo nakládaný hermelín
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin