Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Nakládaný hermelín (česká podoba camembertu) je typicky česká pochutina, kterou jinde na světě nenajdete. U nás doma je nakládaný hermelín extrémně populární a nesmí chybět na žádné oslavě. Milujeme klasiku, variantu plněnou brusinkami, ale asi nejoblíbenější je ta s vlašskými ořechy. A přesně tu si dneska společně vyrobíme. Tak pojďme na to.
Jak vylepšit klasický hospodský nakládaný hermelín?
Hospodský nakládaný hermelín je plátek krémového hermelínu namočený v kořeněné marinádě, což mu dodává pikantní a bohatou chuť. Tento oblíbený pokrm bývá často servírován s chlebem nebo pečivem a může se doplňovat kyselými okurkami nebo cibulovým salátem.
Jak na nakládaný hermelín / camembert?
Základní recept je extrémně jednoduchý. Hermelíny podélně rozkrojíme, potřeme prolisovaným česnekem, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a přiklopíme druhou polovinou sýra.
Všechny naplněné sýry naskládáme do sklenice, přidáme koření (pepř) a zalijeme olejem. Pokud máte rádi feferonky, můžete přidat i ty.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Inspirujte se u nás tipy na recepty s vlašskými ořechy! ??
Proč použít vlašské ořechy do nakládaného hermelínu?
Kombinace nakládaného hermelínu s vlašskými ořechy tvoří harmonické spojení jemné krémovosti a robustní chutě. Vlašské ořechy, s jejich charakteristickou oříškovou chuť a křupavostí, přinášejí do jednoho sousta fascinující kontrast.
Tip: U nás najdete kvalitní vlašské ořechy, které si můžete dát jako zdravou svačinku a zahnat tak hlad nebo s nimi upéct třeba výborný dezert či vánoční cukroví.
Nakládané plněné hermelíny
Výroba nakládaných plněných hermelínů není o nic moc složitější. Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní.
V našem případě jsme plnili namletými vlašskými ořechy, česnekem, hrstí čerstvých bylinek (bazalkou) a dochutili jsme vše solí. Pak už jsme jen náplň vrátili zpátky do hermelínu a plnili sklenice hermelínem na střídačku s cibulí. Do sklenic jsme přidali i jarní cibulku a kvalitní kampotský pepř.
Kdy je nakládaný hermelín hotový?
Nakládaný hermelín obvykle nevyžaduje pečení nebo vaření, protože se „vaří“ v marinádě. Doba, po kterou je hermelín marinován, závisí na preferencích a chuti.
Hermelín první den skladujeme při pokojové teplotě, poté ho dáme do lednice nebo do sklepa. Můžete ho jíst už za tři dny, ale nejlepší je zhruba po 5 dnech.
Jak dlouho nakládaný hermelín vydrží?
Při správném postupu vám vydrží dva měsíce i déle. Aby vám nakládaný hermelín vydržel co nejdéle, používejte čisté a dokonale vysušené sklenice.
Po navrstvení hermelínů, odstraňte vzduchové bubliny. Vzduchové bubliny odstraníte tak, že dnem sklenice opatrně bouchnete do stolu, a až poté ji zavíčkujete.
Tip: Hledáte inspiraci na zdravé domácí vaření? V tom případě jste na správném blogu.
S čím podávat nakládaný hermelín?
S chlebem nebo pečivem: Nakládaný hermelín se často podává s kvalitním chlebem nebo pečivem. Čerstvý bagetový chléb, křupavý toast nebo plátek tmavého chleba mohou být skvělým doplňkem k hermelínu.
S bramborovými plackami: Kombinace nakládaného hermelínu s bramborovými plackami vytváří skvělý kontrast mezi krémovostí sýra a křupavostí placek.
S kyselými okurkami: K tradičnímu nakládanému hermelínu se často podávají kysané okurky. Kyselost okurek dokáže skvěle vyvážit bohatost sýra.
S domácím dipem: Vytvořte si svůj vlastní dip ze zakysané smetany, bylinek a koření. Tento dip může být vynikajícím doplňkem k nakládanému hermelínu.
S medem nebo ořechy: Přidejte na talíř plátek nakládaného hermelínu a pokapejte medem nebo posypte nasekanými ořechy pro kombinaci sladkosti a krémové chuti sýra.
Mohlo by vás zajímat: Milujete slané pokrmy? Zkuste jednoduchý slaný dýňový koláč.
Recept: Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
Ingredience
- 3 hermelíny
- 3/4 šálku vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule nakrájená na kroužky
- olivový olej
- sůl
- hrst čerstvých bylinek
- pepř
- jarní cibulka
Postup
- Hermelín rozkrojíme a vydlabeme. Cibuli nakrájíme na kolečka.
- Vydlabanou část hermelínu spojíme s náplní z mletých ořechů, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami. Dochutíme solí.
- Hermelíny opět naplníme.
- Sklenici plníme na střídačku hermelínem a cibulovými kroužky.
- Přidáme kuličky pepře a jarní cibulku.
- Zalijeme olejem a zavíčkujeme.
- 24 hodin necháme při pokojové teplotě.
- Přesuneme do lednice a za 3-4 dny můžeme konzumovat.
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na slané cuketové muffiny se sýrem
- Recept: domácí sekaná z červené čočky pro vegetariány
- Recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky
- Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
- Jak připravit seitan: Dokonalý asijský recept s rýží do 30 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?