Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína
Vánoce jsou období plné tradic, sladkého cukroví a také voňavého vánočního punče. Ten nás zahřeje během chladných zimních večerů a dodá slavnostní atmosféru každé vánoční oslavě a sešlosti. Náš vánoční punč je plný voňavého koření, sušeného ovoce, na který se celý rok těšíme. Máme pro vás recept na tradiční vánoční punč z červeného vína a dozvíte se také, jaké jsou jeho další alternativy.
Co je to vánoční punč a odkud pochází
Vánoční punč je oblíbený nápoj, který se často podává během vánočního období. Tradičně se dělá z červeného vína, voňavého koření, jako je skořice, badyán a hřebíček, medu, rozinek a dalšího ovoce.
Původ vánočního punče sahá až do 17. století, kdy byl poprvé připraven v Indii. Později se recept dostal do Anglie a následně do celé Evropy. Díky obchodním cestám se suroviny na punč šířily po celém světě a nápoj si zamilovalo spoustu lidí včetně nás.
Z čeho se vyrábí nejlepší vánoční punč
Vánoční punč může mít alkoholickou i nealkoholickou variantu, aby si ho mohli dát i ti nejmenší. Jeho základem bývá víno, rum, ovoce, koření a med či cukr. V případě nealkoholické verze se dělá z džusu nebo moštu.
Vánoční punč se připravuje z různých druhů ovoce, například z pomerančů, jablek či hroznů. Mezi koření patří například skořice, hřebíček, badyán a kardamom. Dále se přidává cukr nebo med a voda na dochucení.
I vánoční punč si můžete udělat podle svého a přidat to, co máte rádi. Nám nejvíce chutná tradiční vánoční punč s ovocem, na který se celý rok těšíme.
TIP: Tu pravou kvalitní skořici v celku najdete u nás na Ochutnejorech.cz
Tradiční vánoční punč z červeného vína
Nejčastěji na vánočních trzích a během svátků narazíte na tradiční vánoční punč, který se připravuje z červeného vína. Takže pokud máte rádi svařák, zachutná vám i punč. Připravuje se z červeného vína, rumu, skořice, badyánu, hřebíčku a ovoce, případně cukru. Jen počítejte s tím, že pokud ho vypijete moc, může vás další den bolet hlava.
Jaký je rozdíl mezi svařákem a punčem
Napadá vás, čím se liší klasické svařené víno od vánočního punče? Hlavní rozdíl je v tom, že že do svařeného vína se nepřidává žádný další alkohol, zatímco do vánočního punče se dává kromě vína také rum nebo griotka. Koření obou nápojů i ovoce je podobné, ale každý si ho dělá podle sebe.
TIP: Vyzkoušejte si na Vánoce upéct vláčný biskupský chlebíček nebo nadýchané babiččiny zázvorky.
Příprava tradičního vánočního punče z červeného vína
Příprava vánočního punče je jednoduchá. Na začátku se do rumu namočí sušené ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo sušené švestky, a to alespoň hodinu předem. Poté se vymačká šťáva z citrusů a přivede se k varu. Pak se přidá také víno společně s připraveným kořením.
Koření dodává celému nápoji voňavou atmosféru Vánoc. My do punče dáváme skořici v celku, badyán a hřebíček, ale můžete přidat také vanilkový lusk pro lahodnější chuť a výraznější aroma.
Směs se přivede k varu, ale už se dál nevaří. Nakonec se přidá ovoce a rum, aby z něj nevyprchal alkohol a aroma. Výsledný punč by měl obsahovat asi 21 % alkoholu. Dosladit si ho můžete podle sebe cukrem, medem nebo třeba čekankovým sirupem.
TIP: Nejlepší rozinky do punče jsou ty JUMBO bez přidaného cukru.
Jaké ovoce patří do vánočního punče
Přemýšlíte, jaké ovoce dát do vánočního punče? My si do něj obvykle dáváme čerstvé pomeranče a jablka, ale můžete přidat také ananas nebo hrušky podle toho, jaké ovoce máte rádi. Ze sušeného ovoce se do punče dávají rozinky, sušené brusinky, sušené švestky nebo hrušky. My jsme vyzkoušeli také sušené mango, sušené meruňky a sušené datle.
Tip: Nakupte si sušené ovoce a ořechy na Vánoce ve velkém za super cenu na ochutnejorech.cz
Čím nahradit rum
Pokud patříte mezi ty, kteří rum zrovna dvakrát nemusí, máme pro vás tip, čím rum nahradit. Z alkoholických nápojů se do punče hodí také griotka nebo brandy. A pokud dáváte přednost méně alkoholickému punči, můžete místo rumu přidat uvařený černý čaj.
Jaké víno patří do vánočního punče
Doporučujeme vybrat kvalitní víno, protože chutí punče se budeme řídit podle chuti použitého vína. Vhodné je polosladké nebo sladké víno, aby nebyl punč moc trpký nebo kyselý. Pokud víno není moc sladké, punč se doslazuje medem nebo cukrem.
Jak ohřát vánoční punč
Recept na vánoční punč je jednoduchý a zvládne ho každý. Pokud už máte punč připravený a chcete ho pouze ohřát, dejte si pozor, abyste ho dále nevařili, protože by se alkohol z vína a rumu mohl vypařit. Při ohřevu punče stačí nápoj zahřát na 70 °C.
Jak servírovat vánoční punč
Punč můžete servírovat do hrnku, sklenice nebo do kelímku. Na ozdobení se hodí plátky pomeranče nebo citronu a přidat můžete i skořici v celku.
Další alternativy vánočního punče pro inspiraci
K Vánocům nepochybně vánoční punč patří, ale ne každý má rád tradiční recept. Někdo dává přednost bílému vínu, někdo má rád punč bez alkoholu.
Nealkoholický vánoční punč
Pro všechny, kteří se nechtějí zahřívat vínem, pro těhotné ženy nebo děti se dělá také nealkoholický vánoční punč. Místo vína se používá džus nebo jablečný mošt, který se vaří s kořením a jablkem a podává se s teplým ovocem. Často tento punč má označení jako dětský punč nebo jablečný punč a pokud si ho dáte někde venku, občas tam dětem přihodí i želé medvídky.
Vánoční punč z bílého vína
Nemáte rádi červené víno? Nevadí, vánoční punč je možné udělat také z bílého vína. Namísto červeného svaříte bílé víno, do kterého se přidá uvařený černý čaj, med a citrón. Je to taková netradiční forma, ale výsledný punč je výborný.
Punč se slivovicí a švestkami
Fanoušci české pálenky ocení také punč se slivovicí a sušenými švestkami. Ty se namáčí ve slivovici, která se přidává do punče místo rumu. Stejná varinata je možná také s hruškami a hruškovicí.
TIP: Ochutnejte ty nejšťavnatější sušené švestky a sušené hrušky, které krásně dochutí váš vánoční punč.
S čím se podává vánoční punč
Vánoční punč se podává horký, aby všechny zahřál v chladném zimním období. Co se týče pochoutek, které se k punči skvěle hodí, nemůžeme opomenout tradiční české cukroví, jako jsou linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky nebo čokoládové kuličky.
Dalším doplňkem mohou být plátky ovocem. Skvěle ladí například s citrusy, jako jsou plátky pomeranče nebo citronu. Kromě toho, že obohatí zážitek z pití vánočního punče, také dodají nápoji atraktivní vzhled.
Nemůžeme také zapomenout na trdelník. Tato oblíbená sladkost se často prodává na vánočních trzích a její chutné těsto zadělané s cukrem, ořechy a skořicí je skvělou pochoutkou, kterou si můžete dát na různých vánočních trzích spolu s vánočním punčem. Trdelník si ale můžete připravit i doma. Nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Přečtěte si, na co trdelník namotat a jak ho doma upéct.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaké koření patří do vánočního punče?
Klasické koření pro vánoční punč zahrnuje skořici, hřebíček a badyán. Můžete také přidat kardamon a pomerančovou kůru pro silnější aroma.
Jaký alkohol se hodí do vánočního punče?
Klasické recepty na vánoční punč obsahují bílý nebo tmavý rum, brandy nebo whiskey. Můžete si vybrat podle svých preferencí, nebo dokonce vynechat alkohol, pokud připravujete nealkoholický punč.
Jak upravit recept na nealkoholický vánoční punč?
Pokud chcete připravit nealkoholický vánoční punč, jednoduše vynechte alkohol a nahraďte ho ovocnou šťávou, džusem, moštem nebo vínem bez alkoholu. Chutná stále skvěle!
Je možné punč připravit předem a ohřát ho později?
Ano, punč si můžete připravit dopředu a poté ho jen ohřát. Skladujte ho v chladničce a před podáváním ho stačí zahřát na 70°C.
Můžu do punče přidat i další jiné ingredience?
Samozřejmě! Fantazii se meze nekladou a do punče si můžete dát nejrůznější ovoce podle chuti, a to jak čerstvé, tak i sušené.
Jaký je nejlepší způsob uchování zbytku punče?
Zbylý punč lze uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce několik dnů až týden. Před podáváním ho znovu zahřejte a promíchejte.
Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína
Ingredience
- 500 ml sladkého nebo polosladkého červeného vína
- 100 ml rumu
- 450 ml vody
- 5-7 ks hřebíčku
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
- 1 hrst rozinek
- 1 ks citrónu
- 2 ks pomeranče
- čerstvé ovoce na ozdobu
- cukr nebo med podle chuti
Postup
- Namočte rozinky do rumu alespoň hodinu předem.
- Vymačkejte šťávu z citrónu a pomerančů a přiveďte ji k varu.
- Přidejte připravené koření, červené víno a vodu.
- Jakmile směs začne opět vařit, vypněte plamen.
- Přidejte rum a doslaďte cukrem nebo medem podle chuti.
- Podávejte s rozinkami, čerstvým a sušeným ovocem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Jsem cizinec a před pár dny jsem byl v Čechách…byla to velmi krátká návštěva a teď studuji o české gastronomii. O punči a svařeném vínu jsem hodně pochyboval. Tento skvělý článek mi vše objasnil. Je to perfektní! Jsem rád, že jsem to našel. Děkuji mnohokrát! (Psáno pomocí Google překladače)