Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína
Indický špenát patří k našim nejoblíbenějším receptům. V restauracích ho většinou najdete pod palak paneer, saag paneer nebo palak kofta. Dlouho jsme sháněli recept, který bychom si zvládli udělat doma, a chutnal by tak jako v naší oblíbené restauraci. Doufáme, že z tohoto receptu budete stejně nadšení jako my.
Náš palak paneer si můžete připravit ve vegetariánské i veganské verzi, ale pokud chcete, můžete tradiční kousky paneeru nahradit i kuřecím masem. Tak pojďme na to.
Jaký je rozdíl mezi palak paneer, palak kofta a saag paneer?
Palak paneer, palak kofta a saag paneer jsou tradiční indická jídla, která mají několik společných ingrediencí, ale zároveň se liší v základních složkách a způsobu přípravy. Všechny jídla se podávají tradičně s naan nebo rýží.
Palak paneer
Palak paneer je oblíbené indické vegetariánské jídlo, které se skládá z paneeru (indického tvarohu) a špenátu (palak). Palak paneer obsahuje také cibuli, česnek, zázvor a spoustu tradičního indického koření, jako je koriandr, garam masala a kurkuma.
Palak kofta
Palak kofta je špenátový pokrm s bramborovými kuličkami (kofta), které jsou smažené a poté vařené v omáčce ze špenátu (palak). Kofta se obvykle připravuje z brambor, zeleniny a koření, ze kterých se tvarují kuličky a následně se smaží dozlatova.
Omáčka ze špenátu se připravuje podobně jako u palak paneer. Kofta se poté přidá do omáčky a vaří se do měkka.
Saag paneer
Saag paneer je pokrm podobný palak paneeru, ale místo použití pouze špenátu se v něm používá směs listové zeleniny (špenát, kapusta..). Slovo „saag“ je obecný termín pro listovou zeleninu. Omáčka se připravuje podobně jako u palak paneer, ale s použitím různých druhů zeleniny.
Jak připravit dokonalý palak paneer
Základem je správný mix koření, a to římský kmín, garam masala, skořice, hřebíček, kardamom, pepř, kurkuma, mletý koriandr a chilli. Nejprve si vždy orestujte římský kmín, aby se rozležela jeho vůně. Právě restovaný římský kmín je klíčem k dokonalé chuti indických pokrmů.
Důležité je si připravit omáčku den předem, nebo použít tlakový hrnec. Proč? Chuť se do druhého dne daleko více rozloží a pokrm bude chutnější.
Čím nahradit tradiční indický sýr paneer
Sýr paneer nepatří k nejdostupnějším surovinám v Česku, proto ho doporučuji nahradit bílým tofu. Nepoznáte rozdíl, slibuji. Ačkoliv nepatříme k fanouškům klasického neochuceného tofu, v tomto receptu ho milujeme.
Jak dlouho můžu skladovat palak paneer v ledničce?
Palak paneer lze skladovat v ledničce v hermeticky uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 dnů. Pro dlouhodobější skladování můžete pokrm uložit do mrazáku, kde vydrží až 2 měsíce.
Indický špenát – Palak Paneer (vegan)
Ingredience
- 2-3 lžíce kokosového oleje (ghee – pokud nejste vegani)
- 1 ČL římského kmínu
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 1 cm zázvoru, nastrouhaného
- 4 stroužky česneku, nakrájeného na drobno
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1/8 ČL mletého hřebíčku
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 1/4 ČL mletého kardamonu
- 1/4 ČL mletého pepře
- 2 ČL garam masaly
- špetka muškátového oříšku
- chilli dle chuti
- 400 g mraženého špenátu
- 1 balení naturálního tofu, nakrájeného na kousky
- 1 rajčatový protlak 140-200 g
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 hrnek kokosového mléka Real Thai
K podávání:
- čerstvý koriandr
- rýže/naan
Postup
- Na kokosovém oleji si orestujte 2-3 minuty římský kmín.
- Přidejte česnek, cibuli, zázvor, rajčatový protlak a koření. Minutu restujte.
- Zalijte vývarem a vařte na mírném plameni 20 minut.
- Přidejte špenát a tofu a vařte dalších 40 minut na mírném plameni.
- Dochuťte kokosovým mlékem a povařte 5 minut.
- Servírujte s čerstvým koriandrem a rýží nebo naan.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?