Recept na indický špenát – palak paneer (vegan)

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Indický špenát patří k našim nejoblíbenějším receptům. V restauracích ho většinou najdete pod palak paneer, saag paneer nebo palak kofta. Dlouho jsme sháněli recept, který bychom si zvládli udělat doma, a chutnal by tak jako v naší oblíbené restauraci. Doufáme, že z tohoto receptu budete stejně nadšení jako my.

Náš palak paneer si můžete připravit ve vegetariánské i veganské verzi, ale pokud chcete, můžete tradiční kousky paneeru nahradit i kuřecím masem. Tak pojďme na to.

Palak Paneer
Recept na indický špenát palak paneer

Jaký je rozdíl mezi palak paneer, palak kofta a saag paneer?

Palak paneer, palak kofta a saag paneer jsou tradiční indická jídla, která mají několik společných ingrediencí, ale zároveň se liší v základních složkách a způsobu přípravy. Všechny jídla se podávají tradičně s naan nebo rýží. 

Palak paneer

Palak paneer je oblíbené indické vegetariánské jídlo, které se skládá z paneeru (indického tvarohu) a špenátu (palak).  Palak paneer obsahuje také cibuli, česnek, zázvor a spoustu tradičního indického koření, jako je koriandr, garam masala a kurkuma.

Skladem 119 Kč
Koriandr je jednoletá rostlina pocházející především z oblasti Blízkého východu a Středomoří. Od nepaměni se používá jako oblíbené dochucovadlo do všech druhů pokrmů. Mletý koriandr je velmi populární především v blízkovýchodní a indické kuchyni. Využívá se také k nakládání hub a zeleniny.
Skladem 149 Kč
Kurkuma je namletá ze sušeného kořene tropické rostliny kurkumovníku. Je důležitou součástí kari koření a často je také nazývána jako indický šafrán. Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a thajské kuchyni. Má velmi výraznou žlutou barvu a často se využívá mimo jiné i jako přírodní potravinářské barvivo.

Palak kofta

Palak kofta je špenátový pokrm s bramborovými kuličkami (kofta), které jsou smažené a poté vařené v omáčce ze špenátu (palak). Kofta se obvykle připravuje z brambor, zeleniny a koření, ze kterých se tvarují kuličky a následně se smaží dozlatova.

Omáčka ze špenátu se připravuje podobně jako u palak paneer. Kofta se poté přidá do omáčky a vaří se do měkka.

100 Kč sleva na první objednávku

Saag paneer

Saag paneer je pokrm podobný palak paneeru, ale místo použití pouze špenátu se v něm používá směs listové zeleniny (špenát, kapusta..). Slovo „saag“ je obecný termín pro listovou zeleninu. Omáčka se připravuje podobně jako u palak paneer, ale s použitím různých druhů zeleniny.

Jak připravit dokonalý palak paneer

Základem je správný mix koření, a to římský kmín, garam masala, skořice, hřebíček, kardamom, pepř, kurkuma, mletý koriandr a chilli. Nejprve si vždy orestujte římský kmín, aby se rozležela jeho vůně. Právě restovaný římský kmín je klíčem k dokonalé chuti indických pokrmů.

Důležité je si připravit omáčku den předem, nebo použít tlakový hrnec. Proč? Chuť se do druhého dne daleko více rozloží a pokrm bude chutnější.  

Indický špenát palak paneer
Indický špenát palak paneer

Čím nahradit tradiční indický sýr paneer

Sýr paneer nepatří k nejdostupnějším surovinám v Česku, proto ho doporučuji nahradit bílým tofu. Nepoznáte rozdíl, slibuji. Ačkoliv nepatříme k fanouškům klasického neochuceného tofu, v tomto receptu ho milujeme.

Jak dlouho můžu skladovat palak paneer v ledničce?

Palak paneer lze skladovat v ledničce v hermeticky uzavřené nádobě po dobu 3 až 4 dnů. Pro dlouhodobější skladování můžete pokrm uložit do mrazáku, kde vydrží až 2 měsíce.

Palak Panner - recept

Indický špenát – Palak Paneer (vegan)

Indický špenát patří k našim nejoblíbenějším receptům. V restauracích ho většinou najdete pod palak paneer, saag paneer nebo palak kofta. Dlouho jsme sháněli recept, který bychom si zvládli udělat doma, a chutnal by tak jako v naší oblíbené restauraci. Doufáme, že z tohoto receptu budete stejně nadšení jako my.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 10 minutes
Celková doba 1 hour 20 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Asijská, Indian, Veganská
Dávka 2

Ingredience
  

K podávání:

  • čerstvý koriandr
  • rýže/naan

Postup
 

  • Na kokosovém oleji si orestujte 2-3 minuty římský kmín.
  • Přidejte česnek, cibuli, zázvor, rajčatový protlak a koření. Minutu restujte.
  • Zalijte vývarem a vařte na mírném plameni 20 minut.
  • Přidejte špenát a tofu a vařte dalších 40 minut na mírném plameni.
  • Dochuťte kokosovým mlékem a povařte 5 minut.
  • Servírujte s čerstvým koriandrem a rýží nebo naan.
Klíčové slovo Indický špenát Palak Panner, Palak Panner
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1