Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Makovec patří k nejjednodušším receptům, zvládnete ho připravit i v ty dny, kdy absolutně nestíháte. Pravý makovec nesmí být vysušený, za to by měl být vláčný a kyprý. Toho docílíte velmi jednoduše, když se budete držet našeho receptu.
Z čeho se vyrábí pravý makovec
Klasický makovec se vyrábí z máku, hladké mouky, cukru, vejce, kypřícího prášku, mléka a oleje. Přidává se do něj ale často i vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, marmeláda a někdy i jablka, tvaroh nebo švestky.
TIP: Recept na domácí vanilkový extrakt
Jak připravit nejlepší makovec
Příprava makovce je opravdu jednoduchá. Nejprve si smícháte všechny suché ingredience (cukr, mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr) a poté do nich vmícháte všechny mokré ingredience(mléko, olej, vejce, vanilkový extrakt).
Jakmile máte těsto perfektně promíchané a všechny ingredience dokonalé spojené, vylijeme těsto na plech a pečeme 25 minut na 170 °C.
Jak na zdravější alternativu makovníku
Místo cukru můžete použít nějaké alternativní sladidlo, ale nezapomeňte, že pokud použijete tekuté sladidlo, bude vhodnější ubrat mléko nebo olej.

Ze sypkých alternativ můžete použít stévii nebo kokosový cukr, z těch tekutých doporučujeme čekankový či javorový sirup. Můžete samozřejmě sáhnout i po medu.
Jak na bezlepkovou verzi makovce bez mouky
Použijte místo klasické mouky mandlovou moučku nebo jinou alternativu. Přidejte do těsta ještě jedno vejce, aby lépe drželo.

Jak vyrobit veganský makovec
Klasické mléko stačí nahradit veganskou alternativou, například mlékem z mandlí nebo z kešu ořechů. Můžete použít ale i ovesné mléko nebo rýžové, které je sladší.
Vejce nahraďte lněným vajíčkem. Stačí jednu polévkovou lžíci smíchat s 3-4 lžičkami vody a nechat směs nabobtnat.
Cukrová poleva na makovec – Jak na ni?
Pokud máte rádi cukrovou polevu, jednoduše si ji připravíte z moučkového cukru a citronové šťávy. Jak na to?
Do moučkového cukru přidávejte po lžičkách citronovou šťávu, dokud nevznikne ideální konzistence. Makovec poléváme polevou až poté, co vychladne.

Recept na jednoduchý hrníčkový makovec
Ingredience
- 3 hrnky hladké špaldové mouky
- 0,5 – 1,5 hrnku cukru nebo alternativního sladidla
- 1 kypřící prášek
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 vejce (lze nahradit veganským lněným vajíčkem)
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka (lze použít i veganské)
- 1,5 hrnku mletého máku
- 2 lžíce marmelády
Postup
- Smíchejte si všechny suché ingredience.
- Vmíchejte do suché směsi mokré ingredience.
- Vylijte těsto na olejem vymazaný plech.
- Pečte 25 minut na 170 °C.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Nějak mi uniklo, kdy se tam dává ten mák. Nebo je to makovec bez máku ?
Dobrý den, v postupu receptu je uvedeno, že máte smíchat všechny ingredience, tedy i mák. 🙂