Recept na babiččin vláčný hrníčkový makovec

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Makovec patří k nejjednodušším receptům, zvládnete ho připravit i v ty dny, kdy absolutně nestíháte. Pravý makovec nesmí být vysušený, za to by měl být vláčný a kyprý. Toho docílíte velmi jednoduše, když se budete držet našeho receptu.

Z čeho se vyrábí pravý makovec

Klasický makovec se vyrábí z máku, hladké mouky, cukru, vejce, kypřícího prášku, mléka a oleje. Přidává se do něj ale často i vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, marmeláda a někdy i jablka, tvaroh nebo švestky. 

TIP: Recept na domácí vanilkový extrakt

Jak připravit nejlepší makovec

Příprava makovce je opravdu jednoduchá. Nejprve si smícháte všechny suché ingredience (cukr, mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr) a poté do nich vmícháte všechny mokré ingredience(mléko, olej, vejce, vanilkový extrakt).

Jakmile máte těsto perfektně promíchané a všechny ingredience dokonalé spojené, vylijeme těsto na plech a pečeme 25 minut na 170 °C. 

Jak na zdravější alternativu makovníku

Místo cukru můžete použít nějaké alternativní sladidlo, ale nezapomeňte, že pokud použijete tekuté sladidlo, bude vhodnější ubrat mléko nebo olej. 

100 Kč sleva na první objednávku

Ze sypkých alternativ můžete použít stévii nebo kokosový cukr, z těch tekutých doporučujeme čekankový či javorový sirup. Můžete samozřejmě sáhnout i po medu. 

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat.
Skladem 119 Kč
Kokosový cukr je přírodní cukr, který se získává z květů kokosových palem.

Jak na bezlepkovou verzi makovce bez mouky

Použijte místo klasické mouky mandlovou moučku nebo jinou alternativu. Přidejte do těsta ještě jedno vejce, aby lépe drželo. 

Jak vyrobit veganský makovec 

Klasické mléko stačí nahradit veganskou alternativou, například mlékem z mandlí nebo z kešu ořechů. Můžete použít ale i ovesné mléko nebo rýžové, které je sladší. 

Vejce nahraďte lněným vajíčkem. Stačí jednu polévkovou lžíci smíchat s 3-4 lžičkami vody a nechat směs nabobtnat. 

Cukrová poleva na makovec – Jak na ni?

Pokud máte rádi cukrovou polevu, jednoduše si ji připravíte z moučkového cukru a citronové šťávy. Jak na to?

Do moučkového cukru přidávejte po lžičkách citronovou šťávu, dokud nevznikne ideální konzistence. Makovec poléváme polevou až poté, co vychladne. 

Recept na jednoduchý hrníčkový makovec

Nestíháte, ale potřebujete rychle upéct nějaký dezert? Zkuste náš jednoduchý makovec, který máte připravený raz dva. Pokud použijete alternativní sladidlo, které bude tekuté, nezapomeňte upravit poměry.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celková doba 55 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 12 porcí

Ingredience
  

Postup
 

  • Smíchejte si všechny suché ingredience.
  • Vmíchejte do suché směsi mokré ingredience.
  • Vylijte těsto na olejem vymazaný plech.
  • Pečte 25 minut na 170 °C.
Klíčové slovo jednoduchý moučník, makovec
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

2 Comments

    1. Dobrý den, v postupu receptu je uvedeno, že máte smíchat všechny ingredience, tedy i mák. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4