Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Tak tento recept na perníčky se opravdu povedl, je jednoduchý, rychlý, s těstem se dobře pracuje a výsledné perníčky jsou vynikající. Perníčky jsme letos zdobili mandlemi a černým sezamem, ale do receptu jsme vám přidali i způsob, jak zdobit cukrovou polevou nebo veganskou polevou na perníčky bez cukru.
Perníčky patří mezi jedno z nejstarších cukroví v Česku. Dříve patřily především na stromeček, a pak se dávaly dětem při štěpánské koledě. Naše perníčky rychle změknou, takže je můžete péct společně s ostatním cukrovím krátce před Vánocemi.
Jak připravit medové perníčky
Nejprve si nameleme vlašské ořechy na jemnou mouku, my použili výkonný sekáček na ořechy. Nejprve smícháme suché ingredience, a to špaldovou a celozrnnou mouku spolu s perníkovým kořením, špetkou soli a rozmletými vlašskými ořechy. Poté do směsi zapracujeme med, žloutek se lžící bílku a olivový olej a vypracujeme těsto.
Těsto na perníčky můžeme dát na chvíli do ledničky, aby se vám poté lépe válelo. Těsto rozválíme a vykrojíme požadované tvary medových perníčků. Plech si vyložíme pečícím papírem a přendáme na něj perníčky. Pokud budeme zdobit sezamem a mandlemi, tak perníčky potřeme vajíčkem a ozdobíme. Pečeme při 170 °C přibližně 7-10 minut.
Mohlo by vás také zajímat: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína
Jak zdobit perníčky polevou?
Můžete se setkat s celou řadou zdobící techniky perníčků. Nejčastěji se perníčky zdobí bílou cukrovou polevou, kterou se snadno pracuje a je chuťově skvělá.
Můžete ovšem narazit i na polevu:
- Poleva na perníčky z rumu,
- zdobící královská glazura,
- citrónová poleva
- čokoládová poleva na perníčky.
Cukrová poleva na perníčky
Pokud zdobíte perníčky cukrovou polevou, potíráme je žloutkem utřenými s troškou vody až po upečení, a to když jsou ještě teplé, aby získaly krásně lesklý povrch. V míse si vyšlehejte bílek s prosetým moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Po vyšlehání byste měli získat hustší konzistenci polevy, tak aby lehce táhla a dobře se vám s ní zdobilo.
Zdobí se buďto zdobičkami přímo na perníčky, nebo tak jak zdobily naše maminky a babičky a to sáčkem, ve kterém si udělaly dírku. Pokud chcete mít polevu barevnou, můžete přidat do polevy potravinové barvy. Prodávají se také již hotové cukrové barevné polevy v tubách, které jsou ideální, když plánujete zdobit perníčky s dětmi.
Tip: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Poleva na perníčky bez cukru (vegan i paleo)
Pokud chcete vynechat klasický bílý cukr o Vánocích, máme pro vás jeden tip. Zkuste si letos doma připravit zdravější alternativu polevy na perníčky s kokosovým cukrem. Stačit vám budou 3 ingredience ani nepoznáte rozdíl.
Předtím, než se pustíte do zdobení perníčků polevou bez cukru, dejte pozor na to, že poleva rychle tuhne. Do 15 minut bude poleva na perníčky ztuhlá a suchá, proto je potřeba pracovat rychle.
Na jeden plech perníčků budete potřebovat:
- 2 lžíce lněných semínek,
- 1/4 hrnku vody,
- 1 lžičku citronové šťávy
- cca 60-80 g kokosového cukru (pro světlou variantu xylitol),
- dle potřeby na dozdobení: mandlové LUPÍNKY nebo lyofilizované ovoce.
Pozor: Poleva na perníčky z kokosového cukru bude karamelová a bude tmavá, pokud budete chtít světlou doporučujeme použít xylitol.
Postup výrobu domácí veganské polevy na perníčky bez cukru:
- Dvě lžíce lněných semínek si povaříte s 1/4 hrnku vody okolo 2 minut.
- Po povaření bude potřeba šlem z lněných semínek přecedit a slít.
- Následně do přeceděných semínek přidáte kokosový cukr nebo xylitol.
- K alternativnímu sladidlu přidejte citrónovou šťávu a celou směs zpracujte.
- Směs pořádně utřete a zpracujte, aby poleva byla tuhá. Pokud bude směs stále řídká, přidejte více kokosového cukru.
- Následně můžete polevu dát do sáčku na zdobení jako u klasické polevy a můžete perníčky zdobit.
- Ozdobené perníčky můžete ještě dozdobit oříšky, sušeným ovocem nebo semínky. A nechte nazdobené perníčky s polevou ztvrdnout.
Mohlo by vás zajímat: Recept na jednoduché kokosky z bílků: Nejlepší sněhové kokosové pusinky
Vánoční kuchařka: 6 vánočních zdravých inspirací na váš stůl
Naleznete zde klasické pokrmy, jako je cukroví, vánočka, ořechové rolády, ale také inovativní recepty, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaši sváteční nabídku. Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování
Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma. Stačí zadat e-mail ZDE.
Inspirujte se na blogu OchutnejOřech
- Zdravá tvarohová vánočka (low-carb)
- Recept: Zdravé linecké cukroví
- Plněné vánoční ořechy: Recept na zdravé cukroví
- Recept: Vanilkové rohlíčky bez cukru
- Křehoučké vinné cukroví: Sladká i slaná varianta
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaké ořechy použít do perníčků než vlašské ořechy?
Můžete do medových perníčků použít mandle.
Jak docílit, aby byly perníčky lesklé na pohled?
Lesklé perníčky docílíte potřením žloutku utřeným s trošičkou vodu po upečení.
Jak udělat polevu na perníčky z cukru?
Cukrovou polevu na perníčky vyrobíte za pomoci vylehaného bílku s moučkovým cukrem a šťávou z citronu.
Jak udělat polevu na perníčky bez cukru?
Můžete zkusit veganskou polevu na perníčky z kokosového cukru, lněných semínek a citrónové šťávy.
Jak dlouho péct perníčky v troubě?
Perníčky se pečou při 170 °C přibližně 7-10 minut.
Recept na zdravé medové perníčky
Ingredience
- 70 g celozrnná špaldová mouka
- 30 g žitná celozrnná jemně mletá mouka
- 60 g vlašských ořechů (rozemletých)
- 3-4 lžíce medu
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1 lžíce bílku
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 lžíce perníkového koření nebo směs mletého koření (skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl)
- rozšlehané vejce na potření
- sezam/půlené mandle na ozdobu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- Z ingrediencí vypracujeme těsto.
- Dáme do ledničky odpočinout na 10-20 minut a vyválíme.
- Vykrojíme perníčky a přendáme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi a sezamem nebo upečeme a zdobíme až po upečení cukrovou polevou.
- Pečeme 7-10 minut na 170 stupňů.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?