Recept na zdravé měkké medové perníčky

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Tak tento recept na perníčky se opravdu povedl, je jednoduchý, rychlý, s těstem se dobře pracuje a výsledné perníčky jsou vynikající. Perníčky jsme letos zdobili mandlemi a černým sezamem, ale do receptu jsme vám přidali i způsob, jak zdobit cukrovou polevou nebo veganskou polevou na perníčky bez cukru. 

Perníčky patří mezi jedno z nejstarších cukroví v Česku. Dříve patřily především na stromeček, a pak se dávaly dětem při štěpánské koledě. Naše perníčky rychle změknou, takže je můžete péct společně s ostatním cukrovím krátce před Vánocemi.

Jak připravit medové perníčky

Nejprve si nameleme vlašské ořechy na jemnou mouku, my použili výkonný sekáček na ořechy. Nejprve smícháme suché ingredience, a to špaldovou a celozrnnou mouku spolu s perníkovým kořením, špetkou soli a rozmletými vlašskými ořechy. Poté do směsi zapracujeme med, žloutek se lžící bílku a olivový olej a vypracujeme těsto. 

Vykrajování perníčků: Těsto na perníčky můžete vykrajovat jakýmkoliv motivem vánočních formiček na perníčky.
Těsto na perníčky můžete vykrajovat jakýmkoliv motivem vánočních formiček na perníčky.

Těsto na perníčky můžeme dát na chvíli do ledničky, aby se vám poté lépe válelo. Těsto rozválíme a vykrojíme požadované tvary medových perníčků. Plech si vyložíme pečícím papírem a přendáme na něj perníčky. Pokud budeme zdobit sezamem a mandlemi, tak perníčky potřeme vajíčkem a ozdobíme. Pečeme při 170 °C přibližně 7-10 minut. 

Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem
399 Kč 299 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 39 Kč
Mletá mouka z celozrnného žita se hodí na každodenní pečení. Pečivo z celozrnné žitné mouky je v porovnání s ostatními moukami hutnější. Vaše upečené výrobky navíc získají nezaměnitelnou chuť.

Mohlo by vás také zajímat: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Jak zdobit perníčky polevou?

Můžete se setkat s celou řadou zdobící techniky perníčků. Nejčastěji se perníčky zdobí bílou cukrovou polevou, kterou se snadno pracuje a je chuťově skvělá.

100 Kč sleva na první objednávku

Můžete ovšem narazit i na polevu:

  • Poleva na perníčky z rumu,
  • zdobící královská glazura,
  • citrónová poleva
  • čokoládová poleva na perníčky.

Cukrová poleva na perníčky

Pokud zdobíte perníčky cukrovou polevou, potíráme je žloutkem utřenými s troškou vody až po upečení, a to když jsou ještě teplé, aby získaly krásně lesklý povrch. V míse si vyšlehejte bílek s prosetým moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Po vyšlehání byste měli získat hustší konzistenci polevy, tak aby lehce táhla a dobře se vám s ní zdobilo.

Klasická poleva na perníčky ke zdobení z cukru.
Klasická poleva na perníčky ke zdobení z cukru.

Zdobí se buďto zdobičkami přímo na perníčky, nebo tak jak zdobily naše maminky a babičky a to sáčkem, ve kterém si udělaly dírku. Pokud chcete mít polevu barevnou, můžete přidat do polevy potravinové barvy. Prodávají se také již hotové cukrové barevné polevy v tubách, které jsou ideální, když plánujete zdobit perníčky s dětmi. 

Tip: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Poleva na perníčky bez cukru (vegan i paleo)

Pokud chcete vynechat klasický bílý cukr o Vánocích, máme pro vás jeden tip. Zkuste si letos doma připravit zdravější alternativu polevy na perníčky s kokosovým cukrem. Stačit vám budou 3 ingredience ani nepoznáte rozdíl.

Předtím, než se pustíte do zdobení perníčků polevou bez cukru, dejte pozor na to, že poleva rychle tuhne. Do 15 minut bude poleva na perníčky ztuhlá a suchá, proto je potřeba pracovat rychle.

Pokud nechcete, nemusíte zdobit perníčky žádnou polevou. Můžete perníčky ozdobit mandlemi.
Pokud nechcete, nemusíte zdobit perníčky žádnou polevou. Můžete perníčky ozdobit mandlemi.

Na jeden plech perníčků budete potřebovat:

Pozor: Poleva na perníčky z kokosového cukru bude karamelová a bude tmavá, pokud budete chtít světlou doporučujeme použít xylitol.

Postup výrobu domácí veganské polevy na perníčky bez cukru:

  1. Dvě lžíce lněných semínek si povaříte s 1/4 hrnku vody okolo 2 minut.
  2. Po povaření bude potřeba šlem z lněných semínek přecedit a slít.
  3. Následně do přeceděných semínek přidáte kokosový cukr nebo xylitol.
  4. K alternativnímu sladidlu přidejte citrónovou šťávu a celou směs zpracujte.
  5. Směs pořádně utřete a zpracujte, aby poleva byla tuhá. Pokud bude směs stále řídká, přidejte více kokosového cukru.
  6. Následně můžete polevu dát do sáčku na zdobení jako u klasické polevy a můžete perníčky zdobit.
  7. Ozdobené perníčky můžete ještě dozdobit oříšky, sušeným ovocem nebo semínky. A nechte nazdobené perníčky s polevou ztvrdnout.

Mohlo by vás zajímat: Recept na jednoduché kokosky z bílků: Nejlepší sněhové kokosové pusinky

Vánoční kuchařka: 6 vánočních zdravých inspirací na váš stůl

Naleznete zde klasické pokrmy, jako je cukroví, vánočka, ořechové rolády, ale také inovativní recepty, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaši sváteční nabídku. Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování

Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů
Vánoční kuchařka zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů

Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma. Stačí zadat e-mail ZDE.

Inspirujte se na blogu OchutnejOřech

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaké ořechy použít do perníčků než vlašské ořechy?

Můžete do medových perníčků použít mandle.

Jak docílit, aby byly perníčky lesklé na pohled?

Lesklé perníčky docílíte potřením žloutku utřeným s trošičkou vodu po upečení.

Jak udělat polevu na perníčky z cukru?

Cukrovou polevu na perníčky vyrobíte za pomoci vylehaného bílku s moučkovým cukrem a šťávou z citronu.

Jak udělat polevu na perníčky bez cukru?

Můžete zkusit veganskou polevu na perníčky z kokosového cukru, lněných semínek a citrónové šťávy.

Jak dlouho péct perníčky v troubě?

Perníčky se pečou při 170 °C přibližně 7-10 minut. 

Recept na zdravé medové perníčky

Vyzkoušejte osvědčený recept na perníčky, který je rychlý a jednoduchý, rychlý. Těsto na perníčky krásně voní po medu, dobře se s ním pracuje a hotové perníčky hned měkké a jsou vynikající.
4.34 z 12 hlasů
Celková doba 1 hour
Chod Dezert
Kuchyně Zdravá výživa
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  • Z ingrediencí vypracujeme těsto.
  • Dáme do ledničky odpočinout na 10-20 minut a vyválíme.
  • Vykrojíme perníčky a přendáme je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi a sezamem nebo upečeme a zdobíme až po upečení cukrovou polevou.
  • Pečeme 7-10 minut na 170 stupňů.
Klíčové slovo vánoční perníčky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2