Naposledy aktualizováno 5. 1. 2024 autorem Anežka
Máte doma příliš mnoho vlašáků a nevíte, co byste z nich upekli nebo uvařili? Zkuste si vyrobit máslo z vlašských ořechů, který je výborné do ovesné i rýžové kaše, na chia pudink nebo mugcake, ale i třeba na vafle nebo palačinky.
Jak na nejlepší máslo z vlašských ořechů
Vlašáky je nutné si nejdříve opražit, to můžete udělat na pánvi, nebo je dát do trouby cca na 10 minut a péct je na 180 stupňů. A poté už stačí jen rozmixovat kvalitním mixérem do krémového máslíčka.
Čím dochutit máslo z vlašských ořechů
Zatímco arašídové, mandlové či pistáciové máslo vám bude chutnat jen tak, máslo z vlašských ořechů může být trpké. Doporučuji proto přidat pro zjemnění kokosový olej a dochutit například čekankovým nebo javorovým sirupem. Pokud milujete skořici jako my, určitě ji také přidejte. Obecně platí, že máslo z vlašských ořechů je tak dobré, jak jsou dobré vaše vlašáky.
Jak dlouho vydrží domácí máslo z vlašských ořechů
V ledničce vám vydrží klidně 2-3 týdny.
Máslo z vlašských ořechů je zdravé
Máslo z vlašských ořechů je zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Má vysoký podíl nasycených mastných kyselin a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.
Máslo z vlašáků je výborné na palačinky i na pečení
Domácí krém z vlašských ořechů můžete konzumovat jen tak, ale je vynikající i na palačinkách nebo vaflích. Můžete ho ale přidat i do pečení, například do banánového chlebíčku nebo bábovky. Je vynikající i jen tak s ovocem, můžete si ho namazat například na kolečka banánu či jablíčka a vytvoříte tak chutnou a zdravou svačinu pro sebe či pro děti.
Další recepty z vlašských ořechů:
- Fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy
- Recept na jednoduchý jablečný koláč s vlašskými ořechy
- Jednoduchý recept na zdravý jáhelník
- Jednoduchý recept na nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
- Recept na zdravého mrkvového beránka s vlašskými ořechy
- Plněné vánoční ořechy: Recept na zdravé cukroví
- Vláčný perník s ořechy na plech
Recept: Jednoduché máslo z vlašských ořechů
Ingredience
- 500 g vlašských ořechů
- ½ lžička soli
- 1 lžička skořice
- 2-3 lžíce javorového či čekankového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup
- Vlašáky opražíme na pánvi nebo v troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut.
- Necháme vychladnout a poté rozmixujeme na jemný prášek.
- Osolíme, přidáme skořici, javorový či čekankový sirup a kokosový olej.
- Rozmixujeme na krémovou konzistenci.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?