Recept: Kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce

Kuskus s kuřecím masem je klasika, když nemáte moc času vařit. Navíc je tento pokrm lehký, dobře stravitelný a zároveň vás i zasytí. Můžete si do něj přidat to, co máte rádi, a upravit si ho podle sebe. My jsme tentokrát připravili kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce, která je jemná, rychlá a chutná naprosto božsky.

Kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce

Proč jíst kuskus

Kuskus se skvěle hodí do každého zdravého jídelníčku. Je bohatý na komplexní sacharidy, které jsou skvělý zdroj energie, obsahuje také vlákninu pro zdravé trávení a navíc udržuje dlouhodobý pocit sytosti, takže nebudete mít hned hlad. Díky nízkému obsahu tuku a relativně nízkému glykemickému indexu je kuskus vhodný pro ty, kteří sledují svou hmotnost nebo hladinu cukru v krvi. 

Kromě toho se kuskus hodí pro sladkou i slanou kuchyni a můžete si z něho udělat třeba kuskus rizoto nebo si dát třeba kuskus se sušeným mangem.

Jaké má kuřecí maso nutriční hodnoty

Pokud cvičíte, hlídáte si jídelníček nebo třeba držíte dietu, nejspíše víte, že kuřecí maso je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty. Obsahuje relativně nízký obsah tuku (hlavně pokud si ho dáte bez kůže). Kromě pořádné dávky bílkovin poskytuje také důležité vitamíny a minerály, jako je vitamin B6, B3, fosfor a selen. 100 g kuřecího masa (syrová kuřecí prsa) obsahuje 106 kcal (442 kJ), 17,8 g bílkovin a 2,1 g tuků a 0 g sacharidů.

TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto (s masem i bez)

Rychlá smetanová omáčka s kuřecím masem

I když u nás většinou najdete recepty bez masa, tentokrát jsme udělali výjimku. Naše rychlá smetanová omáčka s kuřecím masem se totiž ke kuskusu skvěle hodí a patří mezi naše oblíbené kuskus recepty. Dáváme do ní spoustu cibuli, česnek a voňavé bylinky, aby měla tu správnou chuť. Skvěle chutná i s rýží nebo s pečenými bramborami, ale kuskus má přece jen tu výhodu, že ho máte za pár minut hotový.

TIP: 10 tipů na nejlepší, jednoduché a rychlé veganské recepty

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 79 Kč
Kuskus patří k oblíbeným a super rychlým jídlům. Vyrábí se z pšeničné krupice a hodí se nejen jako příloha, ale také jako základ rizota, salátů nebo třeba snídaňové kaše. Kuskus je skvělým zdrojem energie a zároveň vás na dlouho zasytí. Stačí ho zalít horkou vodou a za pár minut je hotový.
Skladem 99 Kč
Tymián je aromatická bylina s intenzivní, nasládlou chutí i vůní. Jedná se o koření ze sušených větviček, listů a květů tymiánu. Jeho výrazná chuť vynikne nejen při přípravě tradičních masových pokrmů, omáček, nádivek, paštik, sýrů nebo bylinkových másel. Tymián se navíc v kombinaci s oreganem a bazalkou velmi často používá na pizzu nebo těstoviny.
Skladem 219 Kč
Přepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tedy hodí místo olejů na smažení. My jej rádi používáme především do tradičních indických a thajských pokrmů.

Jak připravit nejlepší kuskus s kuřecím masem

Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Základ, který tvoří kuskus s kuřecím masem, jsou nepochybně dobře udělané kuřecí kousky na smažené cibulce. Ty děláme z kuřecích prsou, které krájíme na malé kostičky nebo nudličky. Poté následuje příprava smetanové omáčky a kuskusu.

Jak osmažit cibulku

Smažená cibulka je něco, bez čeho se žádná kuchyně neobejde. Začněte tím, si nadrobno nakrájejte cibuli a na pánvi rozehřejete olej. Pak přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji pomalu smažte na středním plameni, dokud nezačne měnit barvu na zlatavou. To obvykle trvá asi 8 až 10 minut. Pozor na to, aby se cibule nepřipálila, jinak bude omáčka hořká. 

Poté přidejte kuřecí kousky, sůl, pepř a smažte maso, dokud nebude také dozlatova osmažené. Maso obvykle pustí trochu vody a v tu chvíli přidejte prolisovaný česnek a čerstvý nebo sušený tymián (pokud ho přidáte hned spolu s masem, zhořkne).

Kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce.

Jak se dělá smetanová omáčka ke kuřecímu masu

Smetanová omáčka ke kuřecímu masu je připravena snadno. Jakmile máte opečenou cibulku spolu s kuřecími kousky, zalijte vše smetanou. Na mírném plameni chvíli vařte a za pár minut máte hotovo.

TIP: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

Jak udělat nejlepší kuskus

Stačí, když kuskus připravíte podle návodu na obalu. Aby byl kuskus ještě lepší, opečte ho na pánvi s kouskem másla nebo ghí. Pro rychlejší variantu nasypejte kuskus do misky spolu se solí a přidejte k němu kousek másla nebo ghí a zalijte kuskus vroucí vodou v poměru 1:2. 

S čím podávat kuskus s kuřecím masem

Kuskus s kuřecím masem a smetanovou omáčkou můžete podávat klidně jen tak. My jsme k němu přidali ještě na másle opečené fazolové lusky, někdy přidáváme i vařenou brokolici nebo jinou zeleninu. 

TIP: Recept na těstoviny s liškovou omáčkou (vegan, bez laktózy)

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak připravit kuskus s kuřecím masem?

Kuskus připravte podle návodu. Na pánvi osmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte k ní kuřecí kousky se solí a pepřem. Jakmile budou kousky masa opečené, přidejte bylinky a zalijte smetanou. Pár minut vařte na mírném ohni a můžete podávat spolu s kuskusem, na másle opečenými fazolovými lusky nebo uvařenou brokolicí.

Co jíst s kuskusem?

Kuskus je skvělý v tom, že se hodí ke všemu, a to jak pro slanou, tak i pro sladkou kuchyni. Můžete si k němu připravit kousky masa s omáčkou, udělat z něho kuskus rizoto, marocký kuskus nebo si ho dát s čerstvou zeleninou.

Jakou omáčku připravit ke kuskusu?

Ke kuskusu se hodí cokoliv, protože jeho samotná chuť není tolik výrazná. My jsme si oblíbili smetanovou omáčku s bylinkami a kuřecím masem. Na másle opečeme cibulku, přidáme kuřecí maso a jakmile je hotové, přidáme bylinky a zalijeme smetanou. 

Kuskus s kuřecím masem

Kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce

Vyzkoušejte náš jednoduchý a rychlý recept na kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce. Je to lehké, dobře vás zasytí a rozhodně si na něm pochutnáte.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Dávka 2 porce

Ingredience
  

  • 200 g kuskusu
  • 250 g kuřecích prsou nakrájené na kostičky
  • 200 ml  smetany na vaření
  • 1 žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL slunečnicového oleje
  • 1 ČL ghí na dochucení kuskusu
  • sůl
  • pepř
  • tymián čerstvý nebo sušený

Postup
 

  • Nakrájejte cibuli nadrobno a na středním plameni ji osmažte do zlatova na oleji.
  • Poté přidejte kuřecí kousky, sůl a pepř.
  • Kousky masa osmažte také do zlatova a přidejte prolisovaný česnek, tymián a orestujte.
  • Poté přidejte smetanu a vařte pár minut.
  • Připravte kuskus podle návodu a orestujte s kouskem másle nebo ghí na pánvi.
  • Můžete podávat samotné nebo s fazolovými lusky nebo vařenou zeleninou.
Klíčové slovo kuskus s kuřecím masem
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1