Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Pokud milujete indické recepty, ale neodvážili jste se je doma vyrábět, naprosto vám rozumím. Tento recept na indické kari ale zvládne doma každý a je tak dokonalý, že ho budete chtít vařit každý týden.
Indická korma je nejpopulárnější indické jídlo
Korma je indický název pro techniku dušení masa nebo zeleniny se spoustou koření, kde hlavní roli hraje koriandr, římský kmín a garam masala. Korma patří k méně pálivým indickým jídlům a nejčastěji se připravuje z kokosového mléka. Díky tomu ji můžete připravit zcela vegansky.
Indické kari – jak na něj
V indických receptech je nejdůležitější mít správné koření – a že ho není málo. Pokud vám můžeme poradit, připravte si ho zvlášť do mističky jako první, abyste na žádné nezapomněli.
Na indické kari budete potřebovat mletou skořici, hřebíček, kardamon, kurkumu, koriandr, římský kmín, chilli, garam masalu a muškátový oříšek. Zároveň do receptu tradičně patří čerstvá chilli paprička, česnek, cibule a zázvor.
Co dělá jemnou chuť indické kormy
Pro zjemnění chuti se používá kokosové mléko a mandlové či kešu máslo. Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.
Zdroj bílkovin v indické kormě
Do indické kormy se skvěle hodí cizrna neboli římský hrách, který je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny.
Můžete použít cizrnu jak v suchém stavu i z konzervy. Pokud vás cizrna nafukuje, určitě ji po uvaření oloupejte. Uvařenou cizrnu stačí mnout rukama a slupka se sama začne oddělovat. Do indické kormy se přidává i bobkový list, který pomáhá ulevit tělu od přílišné sytosti a je dobrou pojistkou proti plynatosti.
Květák můžete upéct či uvařit
Tradičně se zelenina vaří přímo v kormě, ale pokud budete používat multifunkční hrnec nebo papiňák, upečte si květák zvlášť v troubě nebo ho zvlášť uvařte. Při vaření v tlakovém hrnci by se mohl snadno převařit a byl by příliš měkký a to nechceme.
Kari si připravte den předem
Pokud nemáte papiňák (tlakový či multifunkční hrnec), doporučujeme si připravit kari omáčku den předem, aby se pořádně rozležela.
Pozor na výběr chilli papričky
Do kari patří málo pálivá chilli paprička, proto ji vždy ochutnejte, než ji dáte do kormy celou. Obzvlášť pokud budete používat při výrobě kormy tlakový hrnec, chilli se snadno rozleží a při použití většího množství pálivější papričky se snadno může stát korma nepoživatelnou.
Co podávat k indickému kari?
K indickému curry můžete podávat rýži, květákovou rýži, pokud jste na low-carb dietě nebo indické placky.
Další recepty z kešu ořechů:
- Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
- Domácí kešu máslo: Recept z pražených ořechů
- Máslo z kešu s kokosem
- Jednoduchá veganská cizrna na paprice
- Dýňová omáčka na těstoviny (veganská)
Recept: Dokonalá veganská korma (indické kari)
Ingredience
Koření
- 1/2 lžička mleté skořice
- 2 kusy bobkového listu
- 1/8 lžička mlétého hřebíčku
- 1/4 lžička mletého kardamomu
- 1/4 lžička mletého pepře
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžička mletého koriandru
- 1½ lžička mletého kmínu
- 1 lžička gram masala
- špetka muškátového oříšku
- chilli dle chuti
Kari omáčka (ideální je vyrobená den předem)
- 2 lžíce kokosového oleje / ghee (pokud nejste vegani)
- 1 kus velké cibule, nakrájená nadrobno
- 6 stroužků česneku nasekaných nadrobno
- 1 kus málo pálivé chilli papričky, nakrájená najemno
- 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
- sůl dle chuti
- 400 g oloupaných rajčat z konzervy
- 400 ml kokosového mléka z plechovky
- 2 lžíce mandlového či kešu másla (zředěného ½ šálku vody)
- 1 lžička cukru
- 300 g květáků, rozděleného na růžičky,
- 1 plechovka cizrny (či 2 šálky vařené cizrny),
- šťáva z limetky
S čím podávat
- nasekaný čerstvý koriandr
- 2 šálky basmati či květákové rýže nebo indické placky
Postup
- Nejprve si orestujeme na oleji cibulku dosklovata.
- Přidáme česnek, čerstvou chilli papričku a zázvor, restujeme společně 2-3minutky na mírném plamenu.
- Přidáme koření kromě bobkového listu a restujeme další 2 minuty.
- Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme rajčata z plechovky a mandlové či kešu máslo rozmíchané ve vodě. Dosolíme dle chuti a vaříme 15 minut.
- Rajčata rozmačkáme a přidáme cizrnu, bobkový list a květák. Vaříme 15-20minut, než květák změkne.
- Vyndáme bobkový list.
- Dochutíme případně solí, šťávou z limetky a cukrem.
- Podáváme s rýží či indickou plackou. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?