Recept: Zdravé vláčné banánové brownies s mangem

Naposledy aktualizováno 13. 11. 2024 autorem Pavlína

Hledali jsme zdravější variantu brownies, ve kterém nebude tolik cukru a přesto bude krásně slaďoučké. Tak jsme dali dohromady oblíbený banánový chlebík spolu s čokoládovým brownies a máme tak dokonalý moučník plný lahodné čokolády a banánů. A abychom mu dodali ještě větší nádech exotiky, přidali jsme sušené mango, se kterým má ten správný šmrnc. Taky jste už dostali chuť na dezert? Pojďte si ho s námi upéct.

Co je banánové brownies

Brownies je oblíbený populární moučník plný čokolády. Pochází z USA, ale oblíbili si ho lidé po celém světě. Pravé čokoládové brownies se dělá z velkého množství hořké čokolády, cukru, másla, kakaa a vajec. My jsme chtěli udělat o něco zdravější verzi, tak jsme část cukru nahradili přezrálými banány a k nim přidali slaďoučké mango a pekanové ořechy. 

TIP: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit.

Jak využít přezrálé banány a proč

Vláknina, draslík a přírodní cukr. To obsahují banány, které jsou tak skvělým zdrojem energie. Čím více je banán zralý, tím více je v něm zdravých cukrů a antioxidantů. A protože přezrálé banány většinou mají hnědou slupku a doma je už nikdo nechce jíst, jsou skvělou ingrediencí do moučníků, a to nejen do čokoládového brownies, ale také třeba do banánového chlebíku, bábovky, muffinů nebo klidně zmrzliny. Hezky je osladí a zároveň dodají vláčnou konzistenci.

TIP: Co dalšího upéct z banánů? Podívejte se na nejlepší rychlé recepty z přezrálých banánů.

Vyzkoušejte také sušený banán

Pokud máte rádi banány a banánové moučníky, bude vám chutnat také sušený banán. S tím si můžete dezert třeba ozdobit, ale sušené banány se skvěle hodí třeba na cesty. Dlouho vydrží, křupou, jsou lehké a dají vám rychlou energii, přičemž si stále zachovávají vysoký obsah draslíku, vlákniny a vitamínů B6 a C.

TIP: U nás najdete sušený banán v podobě křupavých chipsů, obalený v jogurtu či čokoládě nebo mrazem sušený banán.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak upéct vláčné banánové brownies s mangem

Pokud jste už pekli pravé čokoládové brownies, bude pro vás tento recept hračka. Základem je kvalitní čokoláda a hladké těsto. Připravte si všechny ingredience a pusťte se do toho.

Jak upéct banánové brownies

Ochutnejte: Mangový sirup bez přidaného cukru

Jakou čokoládu použít na brownies

Protože jakékoliv brownies je plné čokolády, je velmi důležité, jakou čokoládu použijete. Nejvíce se na banánové brownies hodí hořká čokoláda, která má alespoň 50 % kakaa. My jsme si oblíbili belgickou hořkou čokoládu bez cukru, která chutná božsky, dobře se rozpouští a hlavně není tak sladká. Když použijete například mléčnou čokoládu nebo jinou sladkou čokoládu, tento cukr navíc naruší výslednou chuť a brownies bude zkrátka přeslazené.

TIP: Jste vegani a nevíte, kterou čokoládu použít? U nás najdete přímo veganskou hořkou čokoládu bez cukru, se kterou bude banánové brownies výborné.

Jak připravit těsto na banánové brownies

Jakmile máte připravené ingredience, přes sítko prosejte mouku a kakao, aby bylo těsto hezky vláčné a bez hrudek. Poté rozmačkejte banány a vyšlehejte je spolu s vejci a cukrem do krémové pěny (do ní se pak přidá rozpuštěná čokoláda s máslem). Protože pak čokoláda rychle chladne a je těžší s těstem pracovat, je lepší si předem připravit a nakrájet ořechy a sušené ovoce

My jsme použili pekanové ořechy a sušené mango (můžete použít sladké i nesířené přírodní), ale můžete si tam přidat to, co máte rádi. Skvěle se tam hodí také kešu, vlašáky a rozinky.

TIP: Pro všechny milovníky čokolády máme taky skvělý recept na vláčné čokoládové cupcakes s malinami.

Nedostupné 589 Kč
Belgická hořká čokoláda bez cukru, plná chuti s jemnou hořkostí.
Skladem 199 Kč
Chuťově naprostá dokonalost! Dlouho jsme hledali to správné mango, které by nebylo vysušené a zároveň neobsahovalo přidaný rafinovaný cukr a škodlivé konzervanty. A nakonec jsme ho našli! Tyto sušené mango plátky z Thajska jsou pěkně šťavnaté a slaďoučké, zároveň ale neobsahují žádný rafinovaný cukr a síru jako konzervant! Dopřejte si sušené mango plátky jako šťavnatou svačinku během celého dne. Zároveň nemusíte mít žádné výčitky!
Nedostupné 189 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.

Jak rozpustit čokoládu s máslem na brownies

Pro dokončení těsta na banánové brownies budete potřebovat rozpustit čokoládu i máslo, proto je lepší tyto ingredience rozpustit spolu, aby se hezky spojily. K tomu využijte vodní lázeň, díky které se čokoláda s máslem nebude připalovat. Stačí v hrnci ohřát vodu na přibližně 45 °C a nad hrnec položit misku s čokoládou a máslem. Pak stačí jen míchat, dokud se vše hezky nerozpustí. 

Naše belgická čokoláda se krásně rovnoměrně rozpouští, protože je ve formě čokoládových peciček. Pokud budete rozpouštět tabulkovou čokoládu, nalámejte ji na malé kousky.

TIP: Jaká je nejlepší čokoláda do fontány?

Jak na dokonalé vláčné těsto

Rozpuštěnou čokoládu s máslem pomalu a za stálého míchání přidejte do vyšlehané pěny s banány. Jakmile se obě části spojí, můžete začít po malých dávkách přidávat připravenou mouku s kakaem. Vzniklé těsto je vhodné rozmixovat, aby byly všechny ingredience dobře promíchané. Pak už stačí těsto vylít na připravený vymazaný plech nebo pečící papír.

TIP: Pokud milujete sušené mango jako my, vyzkoušejte náš recept na kuskus se sušeným mangem.

Sušené mango do banánového brownies

Jak se peče banánové brownies

Banánové brownies s mangem a pekanovými ořechy pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25 až 30 minut. Po 25 minutách dezert zkontrolujte a případně nechte ještě dopéct. Pokud nevíte, jak poznat, zda už je banánové brownies hotové, zkuste do něj píchnout špejlí. Na tu by se nemělo těsto lepit a jak uvidíte drobečky, je hotovo. Na rozdíl od pravého čokoládového brownies je tohle více vláčné a mokré díky banánům, takže nahoře není tak křupavá a popraskaná krusta.

Mohlo by vám také chutnat: Pendrek sekaný REVOLVERY MIX s ovocnou náplní

Čím ozdobit banánové brownies

My jsme banánové brownies s mangem ozdobili opět pekanovými ořechy, aby se tak ještě více umocnila jejich chuť.

Zdobit ale můžete čímkoliv, co vám bude chutnat. Klidně můžete udělat čokoládovou polevu (opět směs hořké čokolády s máslem) a posypat ji třeba lyofilizovanými banány, jahodami nebo jiným sušeným ovocem. Pokud budete zdobit čokoládovou polevou a čerstvými banány, počítejte s tím, že brzy zhnědnou, takže v tomto případě je lepší dezert hned sníst.

TIP: Milujete čokoládu? Máme 6 nejlepších receptů na brownies plné čokolády!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jakou čokoládu použít do banánového brownies?

Protože čokoláda je hlavní surovina tohoto dezertu, použijte kvalitní hořkou čokoládu s obsahem alespoň 50 % kakaa. V našem receptu jsme použili belgickou hořkou čokoládu bez cukru, protože banány brownies krásně osladí a další cukr navíc už by mohl být na škodu.

Jak dlouho se peče banánové brownies?

Banánové brownies se peče 25 až 30 minut v předehřáté troubě vyhřáté na 200 stupňů  °C. Na rozdíl od pravého čokoládového brownies je tohle více vláčné a mokré díky banánům, takže nahoře není tak křupavá a popraskaná krusta. Že je hotové poznáte tak, že do něj píchnete špejlí, na kterou by se nemělo lepit těsto a když uvidíte drobečky těsta, znamená to, že je hotové.

Jak skladovat banánové brownies?

Pokud ho hned nesníte, stačí, když ho přikryjete utěrkou nebo ho schováte do krabičky či dózy. Vydrží vám až 5 dnů a můžete ho i zmrazit na horší časy.

Recept na banánové brownies

Recept: Vláčné banánové brownies s mangem

Připravte si s námi dokonale vláčné banánové brownies s exotickým mangem. Spotřebujete do nich přezrálé banány, které brownies skvěle osladí.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 50 minutes
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Na jemno rozmačkejte banány vidličkou, přidejte do nich vejce a cukr. Směs vyšlehejte do nadýchané krémové pěny.
  • Prosejte mouku a kakao přes síto, aby tam nebyly žádné hrudky.
  • V hrnci zahřejte vodu zhruba na  45 stupňů °C a připravte si tak vodní lázeň. Nad hrnec dejte misku s kousky másla a čokolády a míchejte, dokud se obě suroviny nerozpustí.
  • Rozpuštěnou čokoládu s máslem pomalu přidávejte do banánové pěny za neustálého míchání.
  • Postupně přidejte mouku s kakaem, kokosový olej a těsto rozmixujte.
  • Nakonec přidejte nakrájené sušené mango a pekanové ořechy.
  • Těsto vylijte na plech s pečícím papírem a pečte na 200 °C po dobu 25 až 30 minut.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

2 Comments

  1. Dobrý den, v receptu je uveden kokosový olej. V postupu ale už uveden není..má se přidat do rozpuštěné čokolady s máslem?
    Díky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




7 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin7