Recept na jednoduchý a lahodný banana bread s čokoládou

Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína

Máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi? Potom vyzkoušejte tento lahodný banana bread s kousky čokolády, těsto připravíte za pár minut, a pak už jen čekáte, až se upeče. Náš banana bread běžně nesladíme, pokud máte totiž téměř černé banány, není to třeba, takže je vhodný i pro ty, kteří jsou na dietě a snaží se zhubnout. Cukr si do něj ale samozřejmě můžete přidat, pokud to máte rádi sladké.

Banana Bread s čokoládou
Recept na Banana bread s čokoládou

Kde se vzal banana bread?

Pro Čechy to není nejtradičnější dezert, i když posledních deset let je čím dál populárnější – kdo by se tomu divil, je to rychlovka, zpracujete černající banány a ještě je celkem zdravý.

Banana bread, neboli banánový chléb, se k nám dostal z USA, kde se začal objevovat v amerických kuchařkách už v 30. letech 20. století, ale jeho kořeny jsou hlubší a souvisí s několika historickými událostmi v kulinářství.

Banana Bread s čokoládou
Banana bread s čokoládou

Už na konci na konci 19. a začátku 20. století byly banány dostupné po celé USA díky vylepšeným metodám přepravy a skladování, což umožnilo jejich dovoz z Latinské Ameriky. S rostoucí popularitou banánů tak začali lidé doma i profesionální kuchaři s nimi experimentovat při pečení i vaření.

Jak už jsme zmínili, banana bread se stal populární během Velké hospodářské krize v 30. letech 20. století. Proč? Protože v době krize se snaží lidé neplýtvat potravinami a tak hledali způsoby, jak využít přezrálé banány, které by jinak byly vyhozeny.

Banana bread se tak postupně dostával do kuchařek a jeho popularita čím dál více rostla. Dnes už si můžete dát banana bread téměř v každé kavárně v USA i Kanadě a i v Česku se objevuje čím dál častěji.

100 Kč sleva na první objednávku

Z čeho se vyrábí tradiční banana bread?

Banana bread se vyrábí z přezrálých banánů, mouky, mléka, vajíček a kypřícího prášku. To je naprostý základ. Tím, že jsou banány přezrálé, není nutné do těsta dávat cukr, i když ve většině tradičních receptů ho najdete.

Nedostupné 529 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!

Tipy a triky, jak rychle vyrobit těsto na banana bread

Pokud nestíháte, je třeba si to usnadnit. K ruce si vezměte ponorný mixér nebo blender a rozmixujte banán, mléko, olej a vejce. Do této směsi potom vmíchejte cukr (pokud ho tam chcete dávat), špetku soli, koření, mouku a kypřící prášek. Nakonec do mixu vmíchejte čokopecičky a drcené pekanové ořechy. Díky tomuto postupu máte těsto na banana bread do tří minut hotové.

Jak na těsto bez mixéru? Pěkně postaru. Vezměte si vidličku a rozmačkejte přezrálé banány na kaši. Potom k této kaši přidejte vejce, vše rozmíchejte. Vmíchejte rozpuštěný kokosový olej a kokosové mléko. Potom začněte přidávat další ingredience jako je vanilkový extrakt, kypřící prášek, koření, cukr a nakonec vmíchejte mouku, čokopecičky a drcené ořechy.

Tip: Připravte si banana bread v low carb verzi

Jakou čokoládu dát do banana breadu?

Nejlepší jsou termostabilní čokopecičky, pokud chcete aby vám zůstaly kousky čokolády v banana breadu, nebo rozpustné čoko pecky, když chcete, aby se rozpustila. Můžete si vybrat, zda do banana breadu dáte hořkou i mléčnou čokoládu, či její kombinaci. 

Pokud ale chcete top kvalitu, určitě investujte do kvalitní belgická čokolády. Za nás je nejlepší čokoláda Callebaut, která je po celém světě známá svou prémiovou kvalitou.

TIP: Pro milovníky čokolády máme recept na nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem, který musíte vyzkoušet.

Skladem 459 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Má bohatou kakaovou, hořko-sladkou chuť. Využijte na mlsání, ale i jako kvalitní ingredienci při vaření a pečení.
Nedostupné 395 Kč
Malé čokopecičky z pravé belgické hořké čokolády jsou vynikající nejen na mlsání jako takové, ale také se skvěle hodí na vaření a pečení. Zkuste je přidat do svých oblíbených sušenek, bábovek, zamíchejte je do těsta nebo s nimi ozdobte své oblíbené dorty a dezerty.
Skladem 459 Kč
Nejoblíbenější belgická mléčná čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Ochutnejte a nechte pomalu rozpustit na jazyku. Takto si nejlépe vychutnáte její jemnou, mléčnou chuť s karamelovými tóny.

Jaké ořechy se nejvíce hodí do banana breadu?

To je samozřejmě na vaší preferenci, my máme nejraději pekanové ořechy, které jsou poměrně výrazné, připomínají nám USA a Kanadu a skvěle doplní chuť čokolády, banánů a kokosového mléka.

Tip: Přečtěte si náš článek s recepty z přezrálých banánů.

Co takhle sušený banán

Čerstvé banány jsou skvělou ingrediencí do mnoha receptů, ale takový sušený banán je skvělou alternativou třeba na ozdobu dezertů nebo na cesty. Krásně křupe, je lehký, dodá vám energii a navíc si i tak uchovává vysoký obsah draslíku, vlákniny a vitamínů B6 a C. 


TIP: U nás najdete sušený banán v podobě křupavých chipsů, obalený v jogurtu či čokoládě nebo mrazem sušený banán.

Často kladené otázky

Jaké použít mléko na banana bread?

Nejlepší je použít kokosové mléko z plechovky, my máme na pečení nejraději značku Real Thai.

Jakou použít mouku na banana bread?

Můžete použít hladkou i polohrubou mouku. Na banana bread nejraději používáme hladkou špaldovou mouku.

Jak skladovat banana bread?

Banana bread se skladuje stejně jako třeba bábovka, tedy mimo ledničku, ideálně pod utěrkou.

Jak dlouho vydrží banana bread?

Banana bread zkonzumujte do 5 dnů.

Můžu banana bread zamrazit?

Ano, v mrazáku vydrží i jeden rok. Poté už ho nekonzumujte.

Na kolik stupňů se peče banana bread?

Banana bread se peče na 175°C.

Jak dlouho se peče banana bread?

Banana Bread se peče cca 50 minut nebo do zlatova.

banana bread

Recept na jednoduchý a lahodný banana bread s čokoládou

Vyzkoušejte tento naprosto jednoduchý a rychlý recept na banana bread s čokoládou. Můžete ho připravit i zcela bez cukru. Skvělý recept přivezený z USA.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celková doba 1 hour
Chod Dezert
Kuchyně Americká

Ingredience
  

  • 3-4 přezrálé banány případně další na ozdobu
  • 1/3 šálku 80 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 1/3 šálku třtinového cukru volitelné, lze vynechat
  • 1/4 šálku 60 ml kokosového mléka z plechovky Real Thai
  • 2 vejce
  • 1 ČL vanilkové extraktu
  • 1 ČL skořice
  • 2 šálky 280 g celozrnné mouky
  • Hrst drcených pekanových ořechů
  • Hrst čokopeciček hořká či mléčná čokoláda
  • 3/4 ČL kypřící prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Rozmixujte mokré ingredience a vmíchejte do nich cukr, koření, kypřící prášek a mouku.
  • Do těsta vmíchejte čokopecičky a drcené ořechy dle vaší preference.
  • Těsto vlijte do připravené olejem vymazané formy. Banana bread lze dozdobit ořechy nebo dalšími banány.
  • Pečte, dokud banana bread nezhnědne, přibližně 50 minut.
  • Před vyklopením nechte 10 minut vychladnout.
Klíčové slovo banana bread, banánový chlebík
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




8 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin8