Naposledy aktualizováno 29. 7. 2024 autorem Pavlína
Lidé se quinoy trochu bojí, což je obrovská chyba, protože třeba taková kaše z quinoy je naprosto dokonalá. Quinoa je skvělá na sladko i na slano. Pokud chcete jít do quinoa kaše, nejlepší je si jí udělat na dva dny, jeden den si ji dát teplou a druhý den za studená, kdy chutná podobně jako třeba rýžový pudink, ale je mnohem zdravější a chutnější. My jsme si pro vás připravili recept na snídaňovou quinoa kaši s kokosovým mlékem, která voní po skořici a vanilce. Doufáme, že vám quinoa na sladko bude chutnat!
Jakou quinou použít na kaši?
Nejčastější chyba mezi začátečníky s quinou je špatný výběr quinoy při vaření. Je v tom totiž obrovský rozdíl. Na kaši se hodí pouze bílá quinoa, která je nejměkčí a má nejjemnější oříškovou chuť. Červená quinoa je mnohem tvrdší a černá je nejtvrdší a nejvýraznější ze všech. Bílá quinoa se také vaří nejkratší domu, je hotová zhruba za 15 minut, na kaši doporučujeme spíše vařit 18 minut.
Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)
Jaké mléko použít na kaši z quinoy?
Samotná quinoa má poměrně oříškovou chuť, kterou my osobně neradi přebíjíme například kravským mlékem, a proto používáme na quinoa kaši hlavně veganské alternativy mlék.
Nejlepší je quinoa kaše ale z hustého kokosového mléka, které je určeno na vaření. My máme nejraději značku Real Thai, která v Česku podle nás nemá konkurenci.
Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé recepty z quinoy (na slano i na sladko)
Quinoa na sladko: Čím ji osladit?
I když třeba nehubnete, doporučujeme sladit javorovým sirupem než klasicky cukrem. Proč? Javorový sirup má specifickou chuť, která skvěle doplňuje kokos a skořici. Pokud nemáte doma javorový sirup, můžete samozřejmě použít sirup datlový, cukr nebo med. Jestliže si hlídáte glykemický index potravin, zvolte čekankový sirup, který ve zdravosti nemá konkurenci mezi sirupy.
Přečtěte si: Jak nahradit cukr v kuchyni?
TIP: Přidejte 100% borůvkový sirup.
Jaké koření použít do kaše z quinoy?
Pokud se stejně jako my nespokojíte pouze s kokosovou chutí, určitě sáhněte po skořici a vanilce. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr místo javorového sirupu, ale my nejraději používáme domácí vanilkový extrakt (recept najdete tady). Gurmáni tam dají vanilku z vanilkového lusku.
Už jste trochu zběhlejší ve vaření a máte rádi exotické chutě? Pak můžete experimentovat, přidejte trochu kardamonu nebo perníkového koření a zázvor. Vaší představivosti se meze nekladou.
TIP: Dejte si ke snídani osvěžující domácí limonádu s našimi vynikajícími sirupy! Třeba rakytníkový, zázvorový nebo malinový sirup nabízí nejen osvěžení, ale také vitamíny a antioxidanty pro podporu imunity.
Co si dát na quinoa kaši?
U nás doma frčí arašídové máslo. Pokud se vaří kaše (a to klidně jen ovesná), patří na ní arašídové máslo a nějaké ovoce. Vynikající jsou banány, borůvky, jahody a maliny. My jsme si zamilovali i marakuju (mučenka jedlá).
Když nemáte doma čerstvé ovoce, sáhněte po křupavém lyofilizovaném ovoci, za nás jsou nejlepší maliny, ananas ale vynikající je i mrazem sušený banán.
TIP: Mohla by vám u nás chutnat lékořice sekané ŠPALÍČKY s ovocnou náplní nebo lékořice barevné DRAŽÉ či lékořici sekané REVOLVERY s ovocnou náplní.
Často kladené otázky
Je kaše z quinoy vhodná pro děti?
Ano, quinoa patří mezi univerzální potraviny, které jsou ale velmi nutričně vyvážené a je vhodná i pro kojence.
Jak dlouho se vaří kaše z quinoy?
Quinoa kaše se vaří 15-20 minut na středním plameni.
Co dělat, aby quinoa kaše nebyla hořká?
Je třeba namočit quinou na 5 minut do studené vody před vařením. Můžete ji nechat namočenou i přes noc.
Je quinoa kaše zdravější než ovesná kaše?
Ano, quinoa kaše obsahuje více proteinů a má nižší glykemický index.
Je quinoa kaše bezlepková?
Ano, quinoa kaše je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro lidi s celiakií.
Můžu na quinoa kaši použít kravské mléko?
Ano, můžete použít jakékoliv mléko, máme ale vyzkoušené, že nejlépe chutná s kokosovým mlékem.
Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
Ingredience
- 100 g quinoy
- 300 ml kokosového mléka na vaření (značka Real Thai je nejlepší)
- 1 PL chia semínek
- 3 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
- 50 g libovolného čerstvého ovoce na podávání
- 1 PL arašídového másla na podávání
Postup
- Quinou zbavíme hořkosti: Namočíme ve studené vodě alespoň 5 minut.
- Poté quinou propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme skořicí, špetkou soli, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
- Vaříme 15-20 minut na středním plameni, dle potřeby přidáváme vodu, pokud se příliš rychle odpařuje.
- Podáváme s ovocem a arašídovým máslem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?