Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Naposledy aktualizováno 29. 7. 2024 autorem Pavlína

Lidé se quinoy trochu bojí, což je obrovská chyba, protože třeba taková kaše z quinoy je naprosto dokonalá. Quinoa je skvělá na sladko i na slano. Pokud chcete jít do quinoa kaše, nejlepší je si jí udělat na dva dny, jeden den si ji dát teplou a druhý den za studená, kdy chutná podobně jako třeba rýžový pudink, ale je mnohem zdravější a chutnější. My jsme si pro vás připravili recept na snídaňovou quinoa kaši s kokosovým mlékem, která voní po skořici a vanilce. Doufáme, že vám quinoa na sladko bude chutnat!

Jakou quinou použít na kaši?

Nejčastější chyba mezi začátečníky s quinou je špatný výběr quinoy při vaření. Je v tom totiž obrovský rozdíl. Na kaši se hodí pouze bílá quinoa, která je nejměkčí a má nejjemnější oříškovou chuť. Červená quinoa je mnohem tvrdší a černá je nejtvrdší a nejvýraznější ze všech. Bílá quinoa se také vaří nejkratší domu, je hotová zhruba za 15 minut, na kaši doporučujeme spíše vařit 18 minut.

Na kaši z quinoy jsme dali ovoce a arašídové máslo
Na kaši z quinoy jsme dali ovoce a arašídové máslo

Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)

Jaké mléko použít na kaši z quinoy?

Samotná quinoa má poměrně oříškovou chuť, kterou my osobně neradi přebíjíme například kravským mlékem, a proto používáme na quinoa kaši hlavně veganské alternativy mlék.

Nejlepší je quinoa kaše ale z hustého kokosového mléka, které je určeno na vaření. My máme nejraději značku Real Thai, která v Česku podle nás nemá konkurenci.

Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 
Skladem 39 Kč
Quinoa – matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé recepty z quinoy (na slano i na sladko)

100 Kč sleva na první objednávku

Quinoa na sladko: Čím ji osladit?

I když třeba nehubnete, doporučujeme sladit javorovým sirupem než klasicky cukrem. Proč? Javorový sirup má specifickou chuť, která skvěle doplňuje kokos a skořici. Pokud nemáte doma javorový sirup, můžete samozřejmě použít sirup datlový, cukr nebo med. Jestliže si hlídáte glykemický index potravin, zvolte čekankový sirup, který ve zdravosti nemá konkurenci mezi sirupy.

Přečtěte si: Jak nahradit cukr v kuchyni?

Na quinoa kaši se používá bílá quinoa
Na quinoa kaši se používá bílá quinoa

TIP: Přidejte 100% borůvkový sirup.

Jaké koření použít do kaše z quinoy?

Pokud se stejně jako my nespokojíte pouze s kokosovou chutí, určitě sáhněte po skořici a vanilce. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr místo javorového sirupu, ale my nejraději používáme domácí vanilkový extrakt (recept najdete tady). Gurmáni tam dají vanilku z vanilkového lusku.

Už jste trochu zběhlejší ve vaření a máte rádi exotické chutě? Pak můžete experimentovat, přidejte trochu kardamonu nebo perníkového koření a zázvor. Vaší představivosti se meze nekladou.

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

TIP: Dejte si ke snídani osvěžující domácí limonádu s našimi vynikajícími sirupy! Třeba rakytníkový, zázvorový nebo malinový sirup nabízí nejen osvěžení, ale také vitamíny a antioxidanty pro podporu imunity.

Co si dát na quinoa kaši?

U nás doma frčí arašídové máslo. Pokud se vaří kaše (a to klidně jen ovesná), patří na ní arašídové máslo a nějaké ovoce. Vynikající jsou banány, borůvky, jahody a maliny. My jsme si zamilovali i marakuju (mučenka jedlá).

Když nemáte doma čerstvé ovoce, sáhněte po křupavém lyofilizovaném ovoci, za nás jsou nejlepší maliny, ananas ale vynikající je i mrazem sušený banán.

TIP: Mohla by vám u nás chutnat lékořice sekané ŠPALÍČKY s ovocnou náplní nebo lékořice barevné DRAŽÉ či lékořici sekané REVOLVERY s ovocnou náplní.

Často kladené otázky

Je kaše z quinoy vhodná pro děti?

Ano, quinoa patří mezi univerzální potraviny, které jsou ale velmi nutričně vyvážené a je vhodná i pro kojence.

Jak dlouho se vaří kaše z quinoy?

Quinoa kaše se vaří 15-20 minut na středním plameni.

Co dělat, aby quinoa kaše nebyla hořká?

Je třeba namočit quinou na 5 minut do studené vody před vařením. Můžete ji nechat namočenou i přes noc.

Je quinoa kaše zdravější než ovesná kaše?

Ano, quinoa kaše obsahuje více proteinů a má nižší glykemický index.

Je quinoa kaše bezlepková?

Ano, quinoa kaše je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro lidi s celiakií.

Můžu na quinoa kaši použít kravské mléko?

Ano, můžete použít jakékoliv mléko, máme ale vyzkoušené, že nejlépe chutná s kokosovým mlékem. 

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy

Jak se připravuje quinoa na sladko? Například v podobě snídaňové kaše. Naše quinoa kaše je plná vitamínů, minerálů a superpotravin. Nasytí a chutná skvěle.

Ingredience
  

Postup
 

  • Quinou zbavíme hořkosti: Namočíme ve studené vodě alespoň 5 minut.
  • Poté quinou propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme skořicí, špetkou soli, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
  • Vaříme 15-20 minut na středním plameni, dle potřeby přidáváme vodu, pokud se příliš rychle odpařuje.
  • Podáváme s ovocem a arašídovým máslem.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6