Naposledy aktualizováno 21. 11. 2024 autorem Pavlína
Lidé se quinoy trochu bojí, což je obrovská chyba, protože třeba taková kaše z quinoy je naprosto dokonalá. Quinoa je skvělá na sladko i na slano. Pokud chcete jít do quinoa kaše, nejlepší je si jí udělat na dva dny, jeden den si ji dát teplou a druhý den za studená, kdy chutná podobně jako třeba rýžový pudink, ale je mnohem zdravější a chutnější. My jsme si pro vás připravili recept na snídaňovou quinoa kaši s kokosovým mlékem, která voní po skořici a vanilce. Doufáme, že vám quinoa na sladko bude chutnat!
Jakou quinou použít na kaši?
Nejčastější chyba mezi začátečníky s quinou je špatný výběr quinoy při vaření. Je v tom totiž obrovský rozdíl. Na kaši se hodí pouze bílá quinoa, která je nejměkčí a má nejjemnější oříškovou chuť. Červená quinoa je mnohem tvrdší a černá je nejtvrdší a nejvýraznější ze všech. Bílá quinoa se také vaří nejkratší domu, je hotová zhruba za 15 minut, na kaši doporučujeme spíše vařit 18 minut.
Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)
Jaké mléko použít na kaši z quinoy?
Samotná quinoa má poměrně oříškovou chuť, kterou my osobně neradi přebíjíme například kravským mlékem, a proto používáme na quinoa kaši hlavně veganské alternativy mlék.
Nejlepší je quinoa kaše ale z hustého kokosového mléka, které je určeno na vaření. My máme nejraději značku Real Thai, která v Česku podle nás nemá konkurenci.
Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé recepty z quinoy (na slano i na sladko)
Quinoa na sladko: Čím ji osladit?
I když třeba nehubnete, doporučujeme sladit javorovým sirupem než klasicky cukrem. Proč? Javorový sirup má specifickou chuť, která skvěle doplňuje kokos a skořici. Pokud nemáte doma javorový sirup, můžete samozřejmě použít sirup datlový, cukr nebo med. Jestliže si hlídáte glykemický index potravin, zvolte čekankový sirup, který ve zdravosti nemá konkurenci mezi sirupy.
TIP: Spěcháte ráno a nemáte čas snídat? Nevadí, pro takové případy máme vynikající jahodové či banánové müsli s belgickou mléčnou čokoládou.
TIP: Přidejte 100% borůvkový sirup.
Jaké koření použít do kaše z quinoy?
Pokud se stejně jako my nespokojíte pouze s kokosovou chutí, určitě sáhněte po skořici a vanilce. Můžete samozřejmě použít i vanilkový cukr místo javorového sirupu, ale my nejraději používáme domácí vanilkový extrakt (recept najdete tady). Gurmáni tam dají vanilku z vanilkového lusku.
Už jste trochu zběhlejší ve vaření a máte rádi exotické chutě? Pak můžete experimentovat, přidejte trochu kardamonu nebo perníkového koření a zázvor. Vaší představivosti se meze nekladou.
TIP: Dejte si ke snídani osvěžující domácí limonádu s našimi vynikajícími sirupy! Třeba rakytníkový, zázvorový nebo malinový sirup nabízí nejen osvěžení, ale také vitamíny a antioxidanty pro podporu imunity.
Co si dát na quinoa kaši?
U nás doma frčí arašídové máslo. Pokud se vaří kaše (a to klidně jen ovesná), patří na ní arašídové máslo a nějaké ovoce. Vynikající jsou banány, borůvky, jahody a maliny. My jsme si zamilovali i marakuju (mučenka jedlá).
Když nemáte doma čerstvé ovoce, sáhněte po křupavém lyofilizovaném ovoci, za nás jsou nejlepší maliny, ananas ale vynikající je i mrazem sušený banán.
TIP: Mohla by vám u nás chutnat lékořice sekané ŠPALÍČKY s ovocnou náplní nebo lékořice barevné DRAŽÉ či lékořici sekané REVOLVERY s ovocnou náplní.
Často kladené otázky
Je kaše z quinoy vhodná pro děti?
Ano, quinoa patří mezi univerzální potraviny, které jsou ale velmi nutričně vyvážené a je vhodná i pro kojence.
Jak dlouho se vaří kaše z quinoy?
Quinoa kaše se vaří 15-20 minut na středním plameni.
Co dělat, aby quinoa kaše nebyla hořká?
Je třeba namočit quinou na 5 minut do studené vody před vařením. Můžete ji nechat namočenou i přes noc.
Je quinoa kaše zdravější než ovesná kaše?
Ano, quinoa kaše obsahuje více proteinů a má nižší glykemický index.
Je quinoa kaše bezlepková?
Ano, quinoa kaše je přirozeně bezlepková, je tedy vhodná pro lidi s celiakií.
Můžu na quinoa kaši použít kravské mléko?
Ano, můžete použít jakékoliv mléko, máme ale vyzkoušené, že nejlépe chutná s kokosovým mlékem.
Quinoa na sladko: Dokonalá snídaňová kaše z quinoy
Ingredience
- 100 g quinoy
- 300 ml kokosového mléka na vaření (značka Real Thai je nejlepší)
- 1 PL chia semínek
- 3 PL javorového sirupu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
- 50 g libovolného čerstvého ovoce na podávání
- 1 PL arašídového másla na podávání
Postup
- Quinou zbavíme hořkosti: Namočíme ve studené vodě alespoň 5 minut.
- Poté quinou propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme skořicí, špetkou soli, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.
- Vaříme 15-20 minut na středním plameni, dle potřeby přidáváme vodu, pokud se příliš rychle odpařuje.
- Podáváme s ovocem a arašídovým máslem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?