Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Pohanka je často opomíjená potravina, která je přitom plná cenných živin a navíc je přirozeně bezlepková. Spousta lidí se ji však vyhýbá, protože neví, jak ji chutně připravit. Pokud i vy tápete, jak si pohanku uvařit, vyzkoušejte náš recept na nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem.

Rizoto z pohanky nebo rýže?

Obě obiloviny jsou po staletí základem v různých kulturách a mají spoustu zdravotních výhod. Pohanka i rýže mají vysoký obsah sacharidů, minimum tuků a podobný obsah kalorií. 

Pohanka však oproti rýži obsahuje více vlákniny, má větší podíl bílkovin, vitamínů a minerálů. Proto je pohanka skvělou potravinou, kterou můžete do svého jídelníčku zařadit. Obzvlášť pokud sportujete, jste vegetarián, vegan nebo se snažíte zhubnout.

TIP: Co takhle zkusit také kuskus rizoto na italský způsob?

Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem
Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Zdravotní přínosy pohanky

Pohanka je tedy oproti rýži nutričně hodnotnější a má také spoustu výhod pro naše zdraví. Proč je pohanka zdravá?

  • Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávení.
  • Obsah bílkovin včetně všech esenciálních aminokyselin z ní dělá komplexní zdroj bílkovin.
  • Pohanka je přirozeně bezlepková, takže je skvělou alternativou pro lidi s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.
  • Obsahuje rutin, bioflavonoid, který pomáhá zlepšit krevní oběh, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a dodává pružnost cévám.
  • Obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle.
  • Obsah zinku posiluje obranyschopnost sliznic, které oceníte zejména ve chřipkovém období.
  • Důležitým prvkem je také cholin, který regeneruje jaterní buňky pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.

TIP: Jak uvařit pohanku?

Jak na pohankové rizoto s kuřecím masem 

Pohankové rizoto s kuřecím masem se hodí na zdravý oběd nebo večeři. Je výživné, skvěle chutná a snadno si ho upravíte tak, jak ho máte rádi. Navíc tento recept můžete zařadit do svého jídelníčku jako zdravou alternativu ke klasickému rizotu nebo když vám doma zrovna dojde rýže.

100 Kč sleva na první objednávku

Jakou zeleninu použít do rizota

Zeleninu můžete použít tu, kterou máte zrovna po ruce. Výborným základem je mrkev. Červená paprika a hrášek, to je osvědčená klasika. Dále se hodí i rajče, cuketa nebo pórek a kukuřice. Můžete však použít i různé mražené směsi, které můžete mít neustále doma. Když pak nebudete vědět, co uvařit, bude pohankové rizoto záchrana.

Čím nahradit maso

Pokud byste chtěli pohankové rizoto odlehčit a dát si spíše bezmasou variantu, můžete maso nahradit třeba žampióny nebo sušenými hříbky. Sáhnout můžete třeba i po tofu, které je k dostání v mnoha ochucených variantách. Maso vám taky skvěle nahradí tempeh nebo sójové nudličky. Nebo si udělejte jen zeleninovou variantu rizota a posypte si jej výborným sýrem. 

Jak připravit pohanku

Jako první je nejlepší si pohanku dobře propláchnout a namočit (pohanka má svou typickou vůni, která mnoha lidem vadí, ale díky propláchnutí to bude lepší). Než pohanka lehce nabobtná a natáhne si potřebnou vodu, přichystejte si maso se zeleninou.

TIP: Asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou

Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem
Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Jak uvařit rizoto z pohanky

Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky a orestujte na jemně nakrájené cibulce spolu s ghí, dokud se nezatáhne. Přidejte trochu červené papriky, kmínu, pepře a soli. Maso ještě chvíli restujte do zlatova. K restovanému masu přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, hrášek a zeleninovou směs. Vše ještě chvíli orestujte a následně podlijte zeleninovým vývarem

Poté přidejte namočenou a odkapanou pohanku, koření a nechte vše společně dusit do změknutí. Na závěr přisypte nesolené arašídy.

TIP: Zdravé low-carb květákové rizoto s dýní a nivou

Skladem 42 Kč
Pohanka světlá lámanka je oblíbená surovina v každé kuchyni s jemnou, oříškovou chutí, která najde široké využití v kuchyni. Oproti tmavé pohance, která se praží, má světlá pohanka jemnější chuť a je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Můžete ji použít jako přílohu k masu a zelenině, přidat do polévek nebo z ní připravit pohankovou kaši, kterou lze obohatit o ovoce, ořechy a med.
Skladem 159 Kč
Sladká mletá paprika se vyznačuje výrazně kořeněnou a nasládlou chutí, příjemným aroma a sytě červenou barvou. Jedná se o mletou papriku tzv. maďarského typu, která je sladší než ostatní druhy paprik.
Skladem 219 Kč
Znáte přepuštěné máslo – Ghí? Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou Ghí je především jeho vysoký kouřový bod – přibližne 250°C. Výborně se tal hodí místo olejů na smažení.

S čím podávat pohankové rizoto

Pohankové rizoto můžete podávat posypané různými druhy semínek, oříšků nebo sýrů. Pokud máte rádi kyselou chuť, tak kyselá okurka nikdy nezklame, stejně jako červená řepa. Čerstvé bylinky nejen rizoto ozvláštní, ale dodají mu i šmrnc.

Co uvařit z pohanky

Rádi byste zařadili pohanku do svého jídelníčku a nevíte, co dalšího z ní uvařit? My pohanku máme rádi a děláme i na sladko i na slano. Máme pro vás tak naše ověřené recepty:

Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Recept: Nejlepší pohankové rizoto s kuřecím masem

Jednoduché pohankové rizoto s kuřecím masem a zeleninou. Je rychlé na přípravu, zdravé a uvařit ho zvládne každý.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 30 minutes
Course Hlavní chod
Cuisine Česká
Dávka 5 porcí

Ingredients
  

  • 1 hrnek pohanky (250 g)
  • 2-3 kuřecí prsa (350 g)
  • 3 mrkve (150 g)
  • 100 g hrášku
  • 100 g zeleninové směsi
  • 1 cibule
  • nesolené arašídy na posypání podle chuti
  • olivový olej nebo ghí
  • 1 ČL sladké papriky
  • 1 ČL kmínu
  • 2 ČL provensálských bylinek
  • sůl a pepř podle chuti
  • zeleninový vývar

Instructions
 

  • Propláchněte a namočte pohanku.
  • Na olivovém oleji nebo ghí osmažte najemno nakrájenou cibulku dozlatova a přidejte maso nakrájené na nudličky.
  • Jakmile se maso zatáhne, přidejte papriku, kmín, pepř, sůl a dále restujte maso dozlatova.
  • K orestovanému masu přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, hrášek a zeleninovou směs.
  • Vše spolu chvíli restujte a následně podlijte zeleninovým vývarem, přidejte bylinky a pohanku.
  • Směs nechte vařit pod pokličkou, dokud pohanka se zeleninou nezměkne.
  • Na konec přisypte nesolené arašídy.
Keyword pohankové rizoto, rizoto z pohanky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak udělat pohankové rizoto?

Pohankové rizoto je velmi jednoduché. Uvařte si pohanku a na cibulce osmažte směs vaší oblíbené zeleniny. Přidejte koření a vše spolu promíchejte. K zeleninové směsi můžete přidat orestované kousky masa nebo hříbky či tofu. Hotové rizoto můžete posypat sýrem a bylinkami.

Jaká zelenina se dává do rizota z pohanky?

Do rizota z pohanky můžete přidat zeleninu podle chuti. Výborná je v rizotu mrkev, hrášek a paprika, ale také pórek.

Co uvařit z pohanky?

Pohanku můžete připravit na spoustu způsobů. Naslano i nasladko. Připravit si můžete sladkou pohankovou kaši, pohankové palačinky, zapečenou pohanku, pomazánku nebo třeba sekanou. Kromě toho můžete pohanku přidat do polévek pro zahuštění.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin