Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi – velikonoční recepty

Naposledy aktualizováno 17. 4. 2025 autorem lucie

Velikonoční mazanec neodmyslitelně patří k velikonočním svátkům, ale proč ho nepřipravit v trochu exotičtějším hávu? Vzhledem k současnému pistáciovému šílenství kolem dubajské čokolády jsme se rozhodli vytvořit naši vlastní „dubajskou“ verzi – jednoduchý mazanec s lahodnými datlemi a pistáciemi. Výsledek je naprosto perfektní a stojí za vyzkoušení, ať už chcete oslavit Velikonoce nebo si jen dopřát výjimečnou sladkou pochoutku!

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi
Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi

Z čeho je pistáciový mazanec

Náš luxusní mazanec si zachovává základní strukturu klasického kynutého těsta, ale přidává exotický nádech Blízkého východu. Základem je kvalitní hladká mouka s vysokým obsahem lepku, která dodá těstu správnou strukturu a vláčnost. Místo tradičních rozinek zde najdete šťavnaté datle, které přidávají přirozenou sladkost a vlhkost.

Pistácie hrají v tomto receptu dvojí roli – část je přidána přímo do těsta, kde dodávají jemnou oříškovou chuť, a část slouží jako ozdoba na povrchu, kde nejen krásně vypadají, ale také přidávají příjemnou křupavost. Tajnou ingrediencí je pistáciový krém, který těstu dodává intenzivnější pistáciovou chuť a jemně nazelenalou barvu.

Pro dokonalé dochucení jsme přidali trochu kardamomu, který je ideálním společníkem pistácií a datlí, a citronovou kůru, která za mě v mazanci nesmí chybět. Výsledkem je mazanec, který je vláčný, aromatický a plný exotických chutí, ale stále respektuje tradici tohoto oblíbeného velikonočního pečiva.

Skladem 239 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu. Vyloupané pistácie jsou ideální nejen k mlsání, ale i k přípravě pistáciového másla, mléka či na ozdobení dortů a raw kuliček. Nabízíme je i v 1000 g balení.
Skladem 349 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné příměsi. Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Skladem 349 Kč
Medjool je speciální odrůda čerstvých datlí s peckou. Oproti klasickým datlím jsou mnohem větší a šťavnatější. Tak neváhejte ochutnat.

Co když se těsto příliš lepí

Příprava kynutého těsta může být někdy záludná, zvláště pokud připravujete mazanec poprvé. Jedním z nejčastějších problémů je příliš lepivé těsto, se kterým se těžko pracuje. Pokud se vám těsto lepí na ruce nebo na pracovní plochu, je to signál, že potřebuje více mouky.

V takovém případě postupně přidávejte hladkou mouku po malých dávkách (asi po 1 lžíci) a těsto dále hněťte. Po každém přidání mouku důkladně zapracujte a zkontrolujte konzistenci těsta. Cílem je dosáhnout hladkého a pružného těsta, které se nelepí na stěny mísy ani na vaše ruce, ale zároveň zůstává vláčné.

100 Kč sleva na první objednávku

Dejte si však pozor, abyste nepřidali příliš mnoho mouky – to by vedlo k suchému a tuhému mazanci. Ideální těsto by mělo být měkké, ale dostatečně pevné, aby drželo tvar. Také pamatujte, že těsto s datlemi bude vždy o něco vlhčí než klasické těsto na mazanec, protože datle uvolňují během kynutí a pečení vlhkost, takže i když máte v receptu nějaké poměry, je třeba to upravit dle kvality datlí.

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi
Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi

Jak na zdravější velikonoční mazanec

Pokud chcete připravit zdravější verzi našeho pistáciového mazance, existuje několik možností, jak snížit obsah cukru a zvýšit nutriční hodnoty:

  1. Cukr v kvásku je nezbytný – droždí potřebuje cukr jako potravu, aby správně pracovalo, ale můžete jeho množství snížit na minimum (asi 1 lžíci) a zbytek sladkosti dodat zdravějšími alternativami.
  2. Čekankový sirup jako náhrada cukru – jedná se o 100% přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem inulinu, který prospívá střevní mikroflóře. Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií než běžná sladidla a má příjemnou, lehce karamelovou chuť, která se skvěle hodí do mazance. Můžete jím nahradit část cukru v receptu – 1 lžíce sirupu odpovídá 1 lžíci cukru.
  3. Celozrnná mouka – nahraďte část hladké mouky celozrnnou (asi 1/3), která obsahuje více vlákniny a živin. Počítejte s tím, že těsto bude o něco hutnější.
  4. Méně másla, více zdrayých tuků – větší část másla můžete nahradit pistáciovým máslem nebo kvalitním rostlinným olejem, který obsahuje zdravější tuky.
  5. Přidejte semínka – do těsta můžete přidat lžíci chia semínek nebo drcených lněných semínek pro zvýšení obsahu omega-3 mastných kyselin a vlákniny.

Pamatujte, že každá změna v receptu může ovlivnit výslednou chuť a texturu mazance, proto experimentujte postupně a podle vlastní chuti.

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi

Jak na opravdový dubajský mazanec

Samozřejmě, nic jako „pravý dubajský mazanec“ ve skutečnosti neexistuje – jde o naši kreativní interpretaci spojující českou tradici s blízkovýchodními chutěmi. Pokud však chcete tuto exotickou variaci dovést k dokonalosti a udělat z ní skutečně luxusní záležitost, můžete vyzkoušet následující vylepšení:

Rozpusťte kvalitní belgickou čokoládu Callebaut (ideálně bílou nebo mléčnou) a krásně do ní namočte plátky upečeného a vychladlého mazance. Tato špičková čokoláda je oblíbená mezi profesionálními cukráři pro svou výjimečnou kvalitu a dokonalou chuť. Po zaschnutí vznikne na mazanci tenká, křupavá čokoládová vrstva, která dokonale doplní chuť pistácií a datlí.

Pro ještě autentičtější blízkovýchodní nádech můžete na čokoládu nasypat nadrcené pistácie, jedlé růžové lístky nebo trochu mleté kávy s kardamomem. Nebo si ke krajíci mazance jednoduše připravte šálek pravé arabské kávy ochucené kardamomem – to je kombinace, která vás skutečně přenese do ulic Dubaje!

Skladem 199 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda Callebaut ve formě praktických peciček je synonymem kvality. Její bohatá kakaová a hořkosladká chuť vynikne nejen při mlsání, ale i v receptech na dezerty, dorty nebo slané pokrmy s čokoládovým nádechem.
Skladem 199 Kč
Nejoblíbenější belgická mléčná čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Ochutnejte a nechte pomalu rozpustit na jazyku. Takto si nejlépe vychutnáte její jemnou, mléčnou chuť s karamelovými tóny.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda se často označuje jako původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!

Historie mazance – tradičního velikonočního pečiva

Tradice pečení velikonočního mazance je v našich zemích hluboce zakořeněná a nejstarší dochované recepty pocházejí dokonce už z 16. století. Kořeny tohoto sladkého kynutého pečiva však sahají ještě dále do historie – podobné bochánky se pekly v mnoha evropských zemích již před přijetím křesťanství jako oslava bohyně jara.

Po rozšíření křesťanství tento zvyk přetrval a sladké bochánky sypané mandlemi či rozinkami rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem. Mazanec má také symbolickou souvislost s křesťanskými hostiemi – tenkými oplátkami představujícími tělo Kristovo při poslední večeři.

Proč se dělá na mazanec křížek?

Dodnes se zachoval zvyk udělat před pečením nožem do těsta kříž. Tento symbol připomíná, že jde o Boží dar, a zároveň má praktický důvod – skrz kříž během pečení uniká přebytečná pára, a mazanec tak nepraská.

Samotné slovo „mazanec“ má také zajímavý původ. Toto tradiční pečivo hospodyňky pekly na Bílou sobotu, aby jej o Velikonoční neděli mohly vzít s sebou do kostela k posvěcení – kněz mu dal svaté pomazání. Odtud následně vzniklo označení „pomazanec“ nebo zkráceně „mazanec“.

S čím podávat pistáciový mazanec

Náš pistáciový mazanec s datlemi je chuťově výrazný sám o sobě, ale správné podávání může tento zážitek ještě umocnit. Zde je několik tipů, jak si tuto dobrotu vychutnat:

  1. Klasicky s máslem – tenká vrstva kvalitního másla na plátku mazance je jednoduše nepřekonatelná kombinace. Máslo nechte předem změknout při pokojové teplotě, aby se dobře roztíralo.
  2. S ricottou a medem – namažte plátek mazance vrstvou ricotty a zakápněte kvalitním medem. Tato kombinace dokonale doplňuje pistáciovou a datlovou chuť.
  3. S čerstvým ovocem – k mazanci podávejte čerstvé jahody, maliny nebo plátky manga.
  4. S šálkem kávy – pistáciový mazanec je dokonalým společníkem ke kvalitní kávě, zvláště připravené s kardamomem po arabsku.
  5. Se sklenkou dezertního vína – pro slavnostní příležitost zkuste mazanec podávat se sklenkou sladkého dezertního vína, jako je portské nebo Sauternes.

Mazanec je nejlepší čerstvý, ale vydrží několik dní. Doporučujeme ho krájet až po úplném vychladnutí, aby si zachoval svou vláčnost a krásnou strukturu.

mazanec z tvarohu
mazanec z tvarohu

Jak skladovat pistáciový mazanec – jak dlouho vydrží?

Správné skladování je základ. Zde jsou naše doporučení:

  1. Úplné vychladnutí – než mazanec zabalíte nebo uložíte, nechte ho zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Zabalení teplého pečiva by vedlo ke kondenzaci vlhkosti a rychlejšímu plesnivění.
  2. Vzduchutěsný obal – zabalte mazanec do potravinářské fólie nebo ho uložte do vzduchutěsné nádoby. Tím zabráníte vysychání a zachováte jeho vláčnost.
  3. Skladování při pokojové teplotě – čerstvý mazanec vydrží při pokojové teplotě 2-3 dny, pokud je správně zabalený. Ideální je tmavé, suché místo mimo přímé sluneční světlo.
  4. Chlazení v lednici – pokud chcete mazanec uchovat déle, můžete ho uložit do lednice, kde vydrží až 5-7 dní. Před servírováním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se zvýraznila jeho chuť.
  5. Zmrazení – mazanec lze také zmrazit, a to až na 3 měsíce. Před zmrazením ho nakrájejte na porce, zabalte do potravinářské fólie a vložte do mrazicího sáčku. Rozmrazujte při pokojové teplotě nebo v mikrovlnné troubě na nízký výkon.
  6. Co když ztvrdne?  Pokud mazanec trochu ztvrdne, můžete ho osvěžit krátkým ohřátím v troubě na 100 °C po dobu 5-10 minut nebo ho na pár sekund vložit do mikrovlnné trouby.

Další velikonoční recepty

Často kladené otázky

Lze mazanec připravit bez droždí?

Ne, tradiční mazanec vyžaduje droždí pro správné nakynutí. Můžete však experimentovat s kváskem jako alternativou, ale počítejte s tím, že proces bude delší a výsledek může mít mírně odlišnou chuť.

Jak poznám, že je mazanec upečený?

Mazanec je upečený, když má zlatohnědou barvu. Můžete také vyzkoušet zapíchnout do středu špejli – pokud ji vytáhnete čistou, bez přilepených kousků těsta, je mazanec hotový.

Proč se do mazance dělá kříž?

Kříž má symbolický význam v křesťanské tradici, ale má i praktickou funkci – pomáhá těstu rovnoměrně se roztahovat během pečení a zabraňuje nechtěnému praskání.

Mohu vynechat pistáciový krém?

Ano, můžete ho vynechat, ale mazanec pak bude mít méně výraznou pistáciovou chuť. Můžete ho nahradit větším množstvím másla.

Pistáciový mazanec

Luxusní a jednoduchý pistáciový mazanec s datlemi – velikonoční recepty

Jednoduchý a nadýchaný velikonoční mazanec s pistáciemi a datlemi. Zkuste trochu něco jiného, než každé Velikonoce. Nebudete litovat!
Course Dezert
Cuisine Česká, dubajská
Dávka 0

Ingredience
  

  • 500 g hladké mouky množství dle vlhkosti datlí
  • 200 ml mléka
  • 200 g nakrájených vypeckovaných datlí
  • 80 g másla
  • 20 g pistáciového krému
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g nasekaných pistácií část do těsta a část na ozdobu
  • 20 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
  • 5 g soli
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 1/2 ČL mletého kardamomu

Postup
 

  • Všechny ingredience včas vyndejte na linku, aby získaly pokojovou teplotu. Poté se pustíme do přípravy kynutého těsta.
  • Do velké mísy dejte mouku, nadrobené droždí a zalijte vlažným mlékem. Poté přidejte pistáciový krém, máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, datle, pistácie, vejce a koření. Uhněťte dohladka ručně nebo v robotu. Těsto by se nemělo lepit na stěny mísy.
  • Takto připravené těsto zakryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo 1-2 hodiny kynout. Že je mazanec správně nakynutý poznáte tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
  • Vytvarujte těsto do bochánku, nechte 20 minut dokynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte pistáciemi. Nezapomeňte nahoře do těsta vyříznout tradiční křížek.
  • Mazanec pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 až 50 minut do zlatohněda.
Keyword mazanec, velikonoční mazanec
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin