Recept na rostlinné mléko: pistáciové mléko s neodolatelnou chutí

Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína

Pokud máte rádi rostlinná mléka, zrovna lahodné pistáciové mléko si ve vaší domácnosti určitě najde své místo. Vedle mléka z mandlí a mléka z kešu patří mezi naše nejoblíbenější. Výroba pistáciového mléka je jednoduchá a jeho chuť se podobá pistáciové zmrzlině.

Mléko z pistácií je plné antioxidantů a vlákniny a neobsahuje laktózu, je proto vhodnou variantou mléka pro vegetariány, vegany, paleo stravu i všechny s intolerancí laktózy.

Pistáciové mléko, stejně jako to arašídové, v obchodech nekoupíte. Mezi vyznavači zdravé výživy se stává oblíbeným pozvolna a vzhledem k ceně pistácií se obchodů jen tak nedostane. Jaká to je škoda! A tak jediný způsob, jak pistáciové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.

Proč vyrábět mléko z pistácií?

Největším tahákem pistáciového mléka je pochopitelně jeho chuť. Koho neláká nápoj, který chutná jako pistácie a ještě k tomu je zdravý? ?Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak není váš nákup tak finančně náročný.

Pistácie je potřeba nejprve namočit. Pistácie vám půjdou do rostlinného mléka lépe mixovat.
Pistácie je potřeba nejprve namočit. Pistácie vám půjdou do rostlinného mléka lépe mixovat.

Pistácie jsou především bohaté na:

  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • antioxidanty
  • Vitamíny B, E a C
  • fytosteroly (snižují hladinu cholesterolu).

Tip: Už jste zkoušeli zařadit pistácie k obědu? Zkuste recept na cuketové špagety s pestem z pistácií.

100 Kč sleva na první objednávku

Proč zařadit do jídelníčku rostlinné mléko z pistácií?

Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše tělo.

Kvalitní pistácie najdete na našem eshopu.

Z jakých pistácií mléko vyrábět

Vyhněte se veškerým pistáciím, které jsou zpracované. Na mléko se nehodí pražené ani solené pistácie a nejlépe uděláte, když si koupíte naturální pistácie vyloupané. Na výrobu jedné dávky mléka potřebujete celý hrnek pistácií a pokud byste použili solené, mléko by se v podstatě nedalo pít.

Ingredience na mléko z pistácií - bude vám stačit pouze pistácie, sůl, skořice a javorový sirup.
Ingredience na mléko z pistácií – bude vám stačit pouze pistácie, sůl, skořice a javorový sirup.
Skladem 729 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu. Vyloupané pistácie jsou ideální nejen k mlsání, ale i k přípravě pistáciového másla, mléka či na ozdobení dortů a raw kuliček. Nabízíme je i v 1000 g balení.
Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Použitím nepražených pistácií navíc nepřicházíte o cenné živiny a tuky, které se teplem znehodnocují. Díky tomu je pistáciové mléko opravdu nadupané látkami prospěšnými pro tělo.

Tip: Podívejte se na článek: Pistácie – vše, co o nich potřebujete vědět.

Jak vyrobit perfektní pistáciové mléko

Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze pistácie a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.

Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.

Krok č.1: Nejprve vložte pistácie do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň šest hodin.

Krok č.2: Pistácie propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.

Hotové pistáciové mléko vyzkoušejte ke kávě či k vaší snídani. Rostlinné mléko.
Hotové pistáciové mléko vyzkoušejte ke kávě či k vaší snídani.

Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.

Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží ?

TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.

Jak si vychutnat domácí pistáciové mléko?

Pistáciové mléko chutná bohatě, je krémové a mírně nasládlé. Lze ho použít hlavně k snídaním, například do kaší, do jogurtu nebo jen tak ke kávě.

Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.

FAQ – Nejčastější dotazy

Co jsou pistácie?

Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. V článku se dozvíte vše, co potřebujete o pistáciích vědět a prozradíme vám, jak si vypěstovat doma své vlastní.

Je pistáciové mléko zdravé?

Ano. Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy.

Patří pistácie k afrodiziakálním potravinám?

Ano, údajně zvyšují vitalitu u mužů a podle studií, kdy muži jedli po dobu 3 týdnů 100 g pistácií, se zvýšila jejich erektilní funkce o 50 %.

Obsahují pistácie méně kalorií než jiné oříšky?

Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto jsou pistácie vhodné i při redukčních dietách.

Odkud se dovážejí pistácie?

Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí je například USA nebo Turecko.

Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.

Jaký je denní příjem pistácií?

Doporučený denní příjem je 1 hrst ořechů.

Jaký druh pistácie vybrat na rostlinné mléko?

Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.

Na ořechové mléko se vám ale nejlépe hodí naturální nesolená pistáciová jádra vyloupaná.

Co dalšího mohu uvařit či upéct z pistácií?

Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, první recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho pořídit u nás

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

Recept na pistáciové mléko

Recept: Pistáciové mléko

Pistáciové mléko patří k těm, které si v obchodě jen tak nekoupíte. Je sice na suroviny dražší (pistácie patří k nejluxusnějším oříškům), ale jednou za čas si snad člověk může dopřát něco lepšího.
4.45 z 9 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Rostlinné mléko
Kuchyně Veganská, Zdravá výživa
Dávka 1 láhev

Ingredience
  

Extra přísady

Postup
 

  • Pistácie namočte do vody alespoň na 6 hodin, a poté propláchněte.
  • Vložte pistácie s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  • Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
  • Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Klíčové slovo mléko z pistácií, pistáciové mléko
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujalo vás pistáciové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3