Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
Pokud máte rádi rostlinná mléka, zrovna lahodné pistáciové mléko si ve vaší domácnosti určitě najde své místo. Vedle mléka z mandlí a mléka z kešu patří mezi naše nejoblíbenější. Výroba pistáciového mléka je jednoduchá a jeho chuť se podobá pistáciové zmrzlině.
Mléko z pistácií je plné antioxidantů a vlákniny a neobsahuje laktózu, je proto vhodnou variantou mléka pro vegetariány, vegany, paleo stravu i všechny s intolerancí laktózy.
Pistáciové mléko, stejně jako to arašídové, v obchodech nekoupíte. Mezi vyznavači zdravé výživy se stává oblíbeným pozvolna a vzhledem k ceně pistácií se obchodů jen tak nedostane. Jaká to je škoda! A tak jediný způsob, jak pistáciové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.
Proč vyrábět mléko z pistácií?
Největším tahákem pistáciového mléka je pochopitelně jeho chuť. Koho neláká nápoj, který chutná jako pistácie a ještě k tomu je zdravý? ?Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak není váš nákup tak finančně náročný.
Pistácie jsou především bohaté na:
- hořčík
- vápník
- železo
- antioxidanty
- Vitamíny B, E a C
- fytosteroly (snižují hladinu cholesterolu).
Tip: Už jste zkoušeli zařadit pistácie k obědu? Zkuste recept na cuketové špagety s pestem z pistácií.
Proč zařadit do jídelníčku rostlinné mléko z pistácií?
Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše tělo.
Kvalitní pistácie najdete na našem eshopu.
Z jakých pistácií mléko vyrábět
Vyhněte se veškerým pistáciím, které jsou zpracované. Na mléko se nehodí pražené ani solené pistácie a nejlépe uděláte, když si koupíte naturální pistácie vyloupané. Na výrobu jedné dávky mléka potřebujete celý hrnek pistácií a pokud byste použili solené, mléko by se v podstatě nedalo pít.
Použitím nepražených pistácií navíc nepřicházíte o cenné živiny a tuky, které se teplem znehodnocují. Díky tomu je pistáciové mléko opravdu nadupané látkami prospěšnými pro tělo.
Tip: Podívejte se na článek: Pistácie – vše, co o nich potřebujete vědět.
Jak vyrobit perfektní pistáciové mléko
Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze pistácie a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.
Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.
Krok č.1: Nejprve vložte pistácie do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň šest hodin.
Krok č.2: Pistácie propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.
Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.
Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží ?
TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.
Jak si vychutnat domácí pistáciové mléko?
Pistáciové mléko chutná bohatě, je krémové a mírně nasládlé. Lze ho použít hlavně k snídaním, například do kaší, do jogurtu nebo jen tak ke kávě.
Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.
FAQ – Nejčastější dotazy
Co jsou pistácie?
Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. V článku se dozvíte vše, co potřebujete o pistáciích vědět a prozradíme vám, jak si vypěstovat doma své vlastní.
Je pistáciové mléko zdravé?
Ano. Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy.
Patří pistácie k afrodiziakálním potravinám?
Ano, údajně zvyšují vitalitu u mužů a podle studií, kdy muži jedli po dobu 3 týdnů 100 g pistácií, se zvýšila jejich erektilní funkce o 50 %.
Obsahují pistácie méně kalorií než jiné oříšky?
Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto jsou pistácie vhodné i při redukčních dietách.
Odkud se dovážejí pistácie?
Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí je například USA nebo Turecko.
Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.
Jaký je denní příjem pistácií?
Doporučený denní příjem je 1 hrst ořechů.
Jaký druh pistácie vybrat na rostlinné mléko?
Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.
Na ořechové mléko se vám ale nejlépe hodí naturální nesolená pistáciová jádra vyloupaná.
Co dalšího mohu uvařit či upéct z pistácií?
Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, první recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho pořídit u nás.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Pistáciový zdravý nepečený dort (raw)
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám
- Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
- Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
- Recept ořechové máslo: jemné domácí pistáciové máslo
Recept: Pistáciové mléko
Ingredience
- 1 hrnek loupaných nesolených pistácií
- 4 hrnky vody
Extra přísady
- 1-2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka skořice
- špetka soli
Postup
- Pistácie namočte do vody alespoň na 6 hodin, a poté propláchněte.
- Vložte pistácie s ostatními ingrediencemi do mixéru.
- Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
- Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Zaujalo vás pistáciové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?