Naposledy aktualizováno 1. 12. 2024 autorem marketa
Pistácie jsou jedním z nejoblíbenějších oříšků v ČR i ve světě. Nejraději je máme pražené a tak akorát osolené, v rozevřené slupce pro jednoduché vyloupnutí. Víte ale, kde pistácie rostou, jaké obsahují prospěšné látky a co vše z nich lze vyrobit?
Co jsou pistácie
Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. V článku se dozvíte vše, co potřebujete o pistáciích vědět a prozradíme vám, jak si vypěstovat doma své vlastní.
Pistácie a zdraví
Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, kterých obsahuje zhruba 48 %, bílkovin 20 %, sacharidů 27 % a vlákniny zhruba 10 %. Dále obsahují vitamín B komplex, A, E, vápník, fosfor, draslík, měď a železo.
Pistácie obsahují i fytosteroly a karotenoidy. Nic vám to neříká? Fytosteroly si tělo neumí vyrobit samo, ale je odkázáno na zdroj z potravin. Svou strukturou se podobají cholesterolu a nebude to náhoda, jelikož přispívají ke snížení špatného cholesterolu a vysokého tlaku, a naopak posilují dobrý cholesterol.
Díky karotenoidům řadíme pistácie k potravinám s antioxidačním účinkem. Znamená to, že nás chrání před volnými radikály, které mohou napadat naše tělo. Karotenoidy je vhodné konzumovat v potravinách, které obsahují tuk, protože se lépe vstřebávají do těla, což pistácie splňují na sto procent.
Tip: Na našem blogu najdete množství receptů s pistáciovými oříšky, které zvládne připravit opravdu každý. ?
Pistácie v těhotenství
Skořápka oříšku je světlé barvy, plody jsou na povrchu světle zelené pokryté fialovohnědou slupkou. Ale pozor, pokud jsou pistácie hodně tmavé, může jít o napadení plísní. Na to by si měly dát pozor především těhotné ženy.
Jinak se nemusíte bát konzumovat pistácie v těhotenství, naopak obsahují tělu prospěšné látky, které mohou příznivě ovlivnit vás i miminko. Ovšem všeho s mírou. Doporučená denní dávka je hrst pistácií denně, a raději vybírejte ty nesolené, které jsou v těhotenství vhodnější.
Pistácie obsahují méně kalorií
Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto jsou pistácie vhodné i při redukčních dietách.
Věděli jste, že se pistácie řadí k afrodiziakálním potravinám? Údajně zvyšují vitalitu u mužů a podle studií, kdy muži jedli po dobu 3 týdnů 100 g pistácií, se zvýšila jejich erektilní funkce o 50 %.
Pochutnejte si na íránských nebo amerických pistáciích
Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí je například USA nebo Turecko.
Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.
Pistácie ve skořápce dělíme na:
- Přirozené otevřené – pistácie se nechá dostatečně dlouho dozrát, skořápka pukne/otevře sama od sebe, až když je pistáciové jádro uvnitř dostatečně dozrálé. Tato jádra bývají také větší.
- mechanicky otevírané – pistácie se sklidí předčasně, kdy mají ještě zavřenou skořápku. Pomocí speciálního zpracování se skořápky otevřou mechanicky/strojově/uměle (používá se metoda zahřátí, aby skořápky pukly). Problém je v tom, že jádro uvnitř není dostatečně dozrálé a je tedy menší než u těch přírodních.
TIP: Pistácie najdete také v mixu Pro nejlepšího tatínka na světě.
Mechanicky otevírané budou o něco levnější. Jejich skořápka se otevírá pomocí mechanické síly tlaku mechanického stroje. Pokud vám můžeme doporučit, vždy volte raději pistácie otevírané přirozeně. Vždy je lepší nechat prostě vše na přírodě. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak nákup kvalitních pistácií není tak finančně náročný.
Tip: Upečte si pistáciový nepečený dort (raw dort). Je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť.
Jaký druh pistácie vybrat
Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.
A víte, podle čeho se určuje velikost pistácie? Podle velikosti skořápky. Pistácie mají i svá jména, protože existují různé druhy podle tvaru a velikosti. Pojďme si představit dva z nich.
Druh Kalleh Ghouchi má větší pistáciové jádro baculatějšího tvaru, díky němuž se těmto pistáciím přezdívá pistácie Jumbo. Pistácie s podlouhlou a užší skořápkou se nazývají Akbari.
Pistácie jsou takový záludný oříšek, jelikož jsou ukryté před světem ve skořápce a nelze je dochutit stejným způsobem jako ostatní ořechy. Jak ochucení pistácií tedy probíhá?
Pistácie se naloží do solného nebo kořeněného roztoku asi na 24 hodin, až potom se nasucho opraží v pražícím bubnu. Ostatní ořechy se vůbec nenakládají, ale rovnou se praží. Tímto způsobem se sůl dostane až do úplných zákoutí skrytého pistáciového jádra.
Tip: Patříte mezi milovníky ořechových másel? Zkuste 10 nejlepších domácích receptů.
Pistácie ve světové kuchyni
Ještě, než si řekneme, kde pistácie nejčastěji používáme my v České republice, pojďme si přiblížit kuchyně jiných zemí světa, které zakomponovaly pistácie do svých oblíbených, ale i národních jídel.
Turecko
Mezi nejznámější orientální tureckou sladkost patří určitě Baklava. Skládá se z listového těsta, ořechů, sirupu nebo medu. Ořechy jsou sekané, a nejčastěji se používají právě pistácie. Baklava je oblíbená jako zákusek k čaji.
Indie
Tato země využívá pistácie jako základní přísadu indických pudinků, pilafů, sušenek a kořeněného pistáciového fondánu, který se jmenuje pista barfi.
Itálie
Pistácie jsou běžným doplňkem italských těstovin, buď nasekané a přimíchané k těstovinám, nebo mleté a připravené jako pistáciová omáčka.
Írán
Nejen, že jsou pistácie běžnou přísadou, která se mísí s íránskými kuřecími a rýžovými pokrmy, ale také se podávají jako tradiční perské občerstvení, pečené s citronovou šťávou a šafránem a promíchané s mořskou solí.
TIP: Připravte si ten nejlepší pistáciový cheesecake.
Připravte si domácí pistáciové máslo i mléko
Pistácie nejčastěji používáme do pečení a k ozdobení dezertů. Jedná se také o velmi oblíbené zobání k televizi nebo vínu. Kde všude pistácie použít a co z nich můžete vykouzlit?
Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, první recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho pořídit u nás.
Další možností, kde pistácie použít je pistáciové mléko, které si jen tak v obchodech nekoupíte, proto si ho můžete vyrobit prozatím jen doma. Zaručujeme že si opravdu pochutnáte. ?
Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.
Vypěstujte si pistácie doma!
Pistácie jsou nenáročná rostlinka, ale chce to trochu trpělivosti, protože plodit začne zhruba po 3-4 letech. Za to vám ale vydrží opravdu dlouho, uvádí se, že se dožívá i 200 let. Nemusíte se bát ani zimy, protože rostlinka je mrazuvzdorná, a poradí si s teplotami do – 20°C.
Můžete si zakoupit i hotovou rostlinku, ale pistácie se dají vypěstovat i jinak. Kupte si balíček nesolených a nepražených pistácií. Pár z nich namočte do vody a nechejte je nabobtnat. Následně je položte na mokrý ubrousek a nechte vyklíčit, což může trvat zhruba 5 dnů. Hlídejte, aby byl ubrousek stále vlhký. Jakmile pistácie vyklíčí, přesaďte je do propustného substrátu a zalévejte. Rostlinka začne růst a bude vám krásně zdobit zahradu.
Pistáciové slupky nemusí být pouze odpad
Pokud jste milovník pistácií, určitě vám po večerním pochutnávání zbyde miska skořápek, kterou většinou vyhodíte do koše, je to tak? Slupky ovšem nemusí být jen přebytečný odpad od pistácií, ale můžete si z nich vyrobit prakticky cokoli.
Tvrdá slupka, která chrání jádro je perfektní pro výrobu ručně dělaných dekorací nebo dárků pro vaše blízké. Kupte vždy nesolené pistácie ve skořápce. Pokud jste milovník pistácií solených, tak po konzumaci skořápky nejprve umyjte a vysušte. Až poté s nimi pracujte.
Pistáciové sukulenty
Vytvořit si můžete tyto krásné sukulenty, které vypadají skoro jako živé a ozdobit si s nimi můžete svůj dům nebo je darovat jako malou radost mamince či kamarádce.
Skořápky si nejprve natřete zelenou barvou a nechte uschnout. Vezměte si starý šálek či hrníček, nebo taky malý květináč. Z kartonu si vystřihněte kolečko, které bude mít průměr jako hrníček. Na karton lepte skořápky, a následně kartonové kolečko i se zaschlými skořápky vložíte navrch do hrníčku. Bude to vypadat, že pistáciový sukulent vyrostl přímo z šálku kávy.
Zaujaly vás pistácie? Přečtěte si články o dalších druzích ořechů:
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?