Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem

Naposledy aktualizováno 2. 1. 2024 autorem Lukáš Konečný

Pokud milujete ořechové koláče, měli byste vyzkoušet tento lahodný, máslový a voňavý pekanový koláč s javorovým sirupem, který jsme si přivezli do Česka z Kanady. Běžně ho najdete v kavárnách a obchodech po celé Severní Americe a není se čemu divit. Tento hrnkový ořechový moučník je zkrátka úžasný a ještě ke všemu velmi jednoduchý.

Nejlepší hrnkový ořechový moučník _ Pekanový koláč s javorovým sirupem
Pekanový koláč se připravuje velmi jednoduše a je naprosto dokonalý

Na co si dát pozor při pečení pekanového koláče s javorovým sirupem

Jelikož je tento koláč jen z pár ingrediencí, je extrémně důležité, aby byly kvalitní. Pořiďte si kvalitní pekanové či vlašské ořechy a javorový sirup (my máme rádi tento). Používejte na přípravu ořechového moučníku zásadně kvalitní extrakt z pravé vanilky a pořádnou skořici.

Skladem 189 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.
Skladem 229 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 199 Kč
Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává skořice pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma. Používá se velmi často na sladké pokrmy, do čajů a horkých nápojů (jako je punč nebo svařené víno) nebo k dochucení povidel a marmelád.

Tip: Kvalitní pravou vanilku i javorový sirup koupíte na e-shopu Ochutnej ořech.

Pekanový koláč se připravuje velmi jednoduše a je naprosto dokonalý
Pekanové ořechy lze v koláči vyměnit za vlašské ořechy.

Můžu na ořechový moučník použít jiné ořechy než pekanové?

Tento recept je tradičně z pekanových ořechů, ale v našich podmínkách jsou dostupnější vlašské ořechy, které jsou sice méně voňavé, ale do tohoto receptu se stále hodí.

Pokud nemáte pekanové ořechy nebo jich nemáte dost, můžete použít mix pekanových ořechů a vlašských ořechů či pouze vlašské ořechy. Doporučujeme ale alespoň jednou tento recept vyzkoušet z pekanových ořechů.

Tip: Pekany i vlašské ořechy nakoupíte levně a kvalitně a e-shopu Ochutnej ořech.

100 Kč sleva na první objednávku

Jaké těsto použít na pekanový koláč

Na pekanový koláč můžete použít jakékoliv klasické koláčové těsto. My jsme zvolili pro tento recept na ořechový moučník těsto z másla, mouky a vody. Můžete ho dle potřeby i dosladit. Stačí cca 2 polévkové lžíce cukru. Těsto ale lze připravit i z oleje, pokud volíte těsto z oleje, vždy bych trochu dosladila.

Jak připravit máslové těsto na ořechový koláč


Nejprve smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké míse. Navrch přidejte nakrájené máslo. Můžete použít robot nebo začněte rukama vypracovávat těsto a postupně přidávejte studenou vodu, aby se všechno dobře propojilo. Přidávejte vodu tak dlouho, dokud nemáte hladké těsto, které je trochu lepivé ale ne příliš vlhké.

Jak vyválet těsto na pekanový koláč

Položte těsto na mírně pomoučněný pracovní povrch. Těsto vypracujte do koule, kterou pak rozplácněte rukama do placky, zabalte ji do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut, nejlépe však 2 hodiny.

Poté těsto vyndejte z ledničky, odstraňte fólii a můžete začít válet. Začínejte vždy od středu placky a postupujte směrem ven. Mezi válením těsto otáčejte rukama. Pokud začne praskat, těsto opatrně vyhlaďte.

Potom opatrně přemístěte těsto do koláčové formy a dejte do ledničky na 10 minut. Poté si už můžete připravit ořechovou náplň.

Nejlepší hrnkový ořechový moučník _ Pekanový koláč s javorovým sirupem (3)

Z čeho je ořechová náplň na ořechový moučník

  • Pekanové ořechy: Základem jsou kvalitní pekanové ořechy, které dodají ořechovému koláči specifickou chuť. Pokud je chcete nahradit, můžete použít vlašské ořechy, které mají k pekanovým ořechům nejblíže.
  • Vejce: Vejce drží náplň pohromadě.
  • Javorový sirup: Javorový sirup dodá koláči vůni a poměrně intenzivní sladkou chuť.
  • Máslo: Máslo je naprosto zásadní, bez něho nebude mít ořechová náplň tu správnou konzistenci. Navíc zjemní intenzivní chuť javorového sirupu.
  • Sůl: Bez soli to není ono. Stačí jen trošička, chutě se zvýrazní a ořechová náplň je díky této špetce dokonalá.
  • Vanilkový extrakt: Kvalitní vanilkový extrakt z pravé vanilky provoní vaší kuchyni a dodá koláči tu správnou chuť.
  • Skořice: Skořice je taková tajná ingredience, která zas tak často v pekanových koláčích nebývá, ale věřte mi, je to právě to, co ořechový moučník posune o level výše.

TIP: Recept na domácí vanilkový extrakt

Jak vyrobit ořechovou náplň do pekanového koláče

Výroba ořechové náplně do pekanového koláče je naprosto jednoduchá a extrémně rychlá. Nejprve si v mističce rozpusťte máslo a dejte stranou. Potom si nasekejte pekanové ořechy nahrubo a nezapomeňte si některé půlky nechat stranou na ozdobu navrch. Pak už jen smíchejte vejce, nasekané ořechy, javorový sirup, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a skořici. Nalijete na koláčové těsto, dozdobte půlkami a můžete koláč péct.

Jak na zdravý pekanový koláč?

Pokud sháníte zdravější verzi, podívejte se na náš recept na zdravý pekanový koláč.

Jak na krásné zlaté okraje u koláče

Pokud si potrpíte jako my na krásné okraje, pomažte je před pečením vajíčkem. Budou dokonalé!

pekanový koláč

Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem

Pekanový koláč je jednoduchý a rychlý ořechový moučník, který si zamiluje každý kdo má rád ořechy.
5 z 2 hlasů

Ingredience
  

Těsto na koláč

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky a dle potřeby i více
  • 2 ČL moučkového cukru volitelné
  • 1 ČL soli
  • 1 hrnek másla nakrájeného na kostičky 230g; 16 lžic
  • 1/2 hrnku ledové vody a dle potřeby i více

Ořechová náplň z pekanů

Postup
 

Těsto na koláč

  • Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte nakrájené máslo a vypracovávejte těsto rukama, postupně přidávejte studenou vodu, dokud není těsto hladké a mírně lepivé.
  • Těsto vypracujte do koule, rozplácněte na placku, zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut, ideálně však 2 hodiny.
  • Těsto vyndejte z lednici, odstraňte fólii a na mírně pomoučněném povrchu jej vyválejte od středu směrem ven, případně těsto otáčejte a vyhlazujte praskliny.
  • Těsto opatrně přemístěte do koláčové formy a umístěte zpět do lednici na 10 minut.
  • Nyní můžete začít připravovat ořechovou náplň.

Ořechová náplň

  • Předehřejte troubu na 175 °C
  • V mističce rozpusťte máslo a dejte stranou.
  • Nasekejte pekanové ořechy nahrubo, některé půlky si můžete nechat na ozdobu.
  • Smíchejte vejce, nasekané ořechy, javorový sirup, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a skořici.
  • Směs nalijte na koláčové těsto a ozdobte půlkami pekanových ořechů. Okraje koláče můžete potřít vajíčkem, aby byly zlatější.
  • Pečte 50-60 minut.
  • Před podáváním nechte zcela vychladnout.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6