Naposledy aktualizováno 17. 2. 2025 autorem Tereza Vlčková
Představte si malinový dort, který je tak jednoduchý, že ho zvládnete připravit prakticky jen s mixérem, a přesto vypadá jako od profesionálního cukráře. Náš valentýnský malinový raw dort je přesně takový – nepečený, veganský, bez laktózy a navíc bezlepkový.
Raw dort, který je fakt jednoduchý
Možná si říkáte, že raw dorty jsou složité a drahé. Ale tento recept vás přesvědčí o opaku. Základem je zdravý korpus z datlí a ořechů, na kterém se jako samet rozprostírá krémová náplň s vůní malin a kokosu. A nejlepší na tom všem? Zvládnete ho připravit za 20 minut (tedy nepočítáme-li čekání, než nám krásně ztuhne v lednici).
Nepotřebujete troubu, složité postupy ani hodiny přípravy. Stačí kvalitní mixér a pár základních surovin. Výsledkem je dort, který nejen skvěle vypadá, ale můžete ho jíst zcela bez výčitek.

Kde se vzal Valentýn
Svatý Valentýn byl prý pěkný rebel – tajně oddával zamilované páry v době, kdy to bylo zakázané. A jak to tak bývá, když něco zakážete, lidi to chtějí o to víc. Valentýn se proto stal symbolem vzdoru a romantické lásky.
Dnes je to sice trochu komerční svátek (a mnozí Češi by vám řekli, že je to „americká hovadina“), ale ruku na srdce – není fajn mít záminku udělat někomu radost? A co teprve, když tu radost můžete vytvořit vlastníma rukama!
TIP: Milujete sladké? Vyzkoušejte naše pohankové palačinky!

Jasně, můžete koupit krabici čokolád z benzínky (všichni jsme tam někdy byli, no tak…), ale co takhle překvapit někoho dortem, který je nejen nádherný, ale taky zdravý? To je jako říct „miluji tě a chci, abys tu se mnou byl/a co nejdéle.“ Navíc, když prozradíte, že jste ho dělali sami, body navíc zaručeny!
Čím ozdobit Valentýnský raw dort
Hele, tady je ta chvíle, kdy můžete opravdu zazářit! Maliny jsou klasika, která nikdy nezklame – jsou jako malá červená srdíčka, která přímo křičí „Valentýn!“. Ale co takhle trochu experimentovat?
Jednou jsem na dort naskládala malinové srdce a kolem něj nasypala jedlé květy. Manžel se nejdřív tvářil podezřívavě („To se jako jí?“), ale pak mu spadla čelist – nejen že to vypadalo jako z luxusní cukrárny, ale chutnalo to božsky!

Jak skladovat nepečený malinový dort
Tohle je důležité, protože nikdo nechce na Valentýna servírovat dort, který vypadá jako po návštěvě horké sauny. Náš raw dort je trochu jako Sněhurka – potřebuje chlad, aby si zachoval svou krásu.
V lednici vydrží až 5 dní (jako by ho někdo tak dlouho nechal být!), ale nejlepší je den dva po přípravě, kdy se všechny chutě krásně propojí. V mrazáku může vydržet i měsíc, ale upřímně – který zamilovaný pár by tak dlouho odolával?

Jaké ovoce použít na valentýnský dort
My jsme sice použili mražené maliny (jsou jako pojistka – máte je vždycky po ruce a hlavně, vynikající čerstvé maliny sežene možná tak Maruška z 12 měsíčků), ale tohle je vaše chvíle kreativity! Představte si to jako takový kulinářský dopis lásky – co má váš protějšek nejraději?
- Borůvky udělají dort tajemně fialový (a jsou plné antioxidantů – říkám tomu „krása zevnitř“)
- Jahody jsou klasika (a kdo by odolal jahodám?)
- Mix lesního ovoce pro ty, kdo se nedokážou rozhodnout (jako já při výběru filmu na večer)

Jak zdravě osladit dort
Tady přichází moje oblíbená část – čím černější banány, tím sladší dort! Je to jako kouzlo – ty flekaté banány, které už nikdo nechce, jsou pro náš dort poklad. Ale pokud potřebujete dort ještě trochu dosladit, máte několik možností:
- Javorový sirup – asi má nejoblíbenější volba, bude to tím, že jsem rok strávila v Kanadě.
- Čekankový sirup – tohle je můj tajný tip! Je zdravější, protože má nízký glykemický index (to znamená, že vás nezasáhne cukrový crash uprostřed romantického večera).
Chcete další tipy na veganské dezerty? Přečtěte si náš článek.
Často kladené otázky
Můžu dort připravit den předem?
Jasně, a dokonce by to bylo lepší! Dort potřebuje čas, aby se všechny chutě propojily.
Co když nemám dost silný mixér?
Namočte kešu ořechy přes noc – budou měkké jako máslo a i slabší mixér je zvládne.
Lze dort udělat bez ořechů?
Technicky ano, ale bylo by to jako Romeo bez Julie. Můžete zkusit tofu na krém a více ovesných vloček na korpus, ale počítejte s tím, že chuť bude jiná.
Je dort vhodný pro děti?
Absolutně! Neobsahuje žádný přidaný cukr ani jiné „podezřelé“ ingredience. Pozor ale, pokud byste ho chtěli pro miminka a batolata, je třeba ořechy i vločky rozmixovat na prach než k nim přidáte datle.
Jak poznám, že má krém správnou konzistenci?
Musí být dokonale krémový. Bez kousků.

Nepečený malinový dort (raw, vegan, bez lepku i bez laktózy)
Ingredience
Korpus
- 1/2 hrnku datlové pasty nebo 5-6 datlí medjool či 10-15 malých datlí
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek oblíbených ořechů
- 4 lžíce kokosového oleje
Krém
- 2 hrnky kešu ořechů
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- špetka skořice
- hrnek mražených malin
- 1 přezrálý banán
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu volitelné
Postup
- Ovesné vločky, datle a ořechy rozmixujeme na lepivou směs.
- Směs rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a dáme na 2 hodiny ztuhnout do mrazáku.
- Namočené kešu (bez vody) + všechny zbylé ingredience na náplň dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na ztuhlý základ a vložíme do lednice (pro urychlení tuhnutí můžeme vložit do mrazáku).
- Po ztuhnutí můžeme ozdobit ovocem a podávat.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?