Recept: Nejlepší zdravý cizrnový salát se sezónní zeleninou

Naposledy aktualizováno 19. 9. 2024 autorem lucie

Chcete nějak zpracovat sezónní zeleninu? Zkuste si připravit tento recept, podle nás to je nejlepší zdravý cizrnový salát, protože v něm jednoduše spotřebujete sezónní zeleninu. My si ho rádi připravujeme s rajčaty, avokádem a okurkou, ale můžete si udělat cizrnový salát i se sušenými rajčaty, balkánským sýrem či s tuňákem.

Proč si připravovat salát zrovna z cizrny?

Cizrna (Cicer arietinum) je luštěnina bohatá na bílkoviny, vlákninu a další důležité živiny, díky čemuž je považována za zdravou potravinu. Obsahuje přibližně 19 gramů bílkovin na 100 gramů, což z ní činí vynikající zdroj rostlinných bílkovin, zejména pro vegany a vegetariány.

Kromě bílkovin je také bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Trochu čísel: Na 100 gramů poskytuje přibližně 17 gramů vlákniny.

Nejlepší cizrnový salát
Nejlepší cizrnový salát

Jste na nízkosacharidové dietě? Tak to vás potěšíme, tento salát je vhodný i pro vás. Cizrna má relativně nízký glykemický index a i když obsahuje sacharidy, jsou to převážně složité sacharidy, které tělo tráví pomalu. Cizrna je vhodná i pro osoby, které sledují svůj příjem sacharidů, přestože není striktně low-carb potravinou.

A nebudete po cizrně nafouklí? Stravitelnost cizrny se zvyšuje, pokud je před konzumací dobře uvařená a namočená.

Jak na to, aby cizrna nenadýmala?

Cizrna z plechovky má tendenci nafukovat méně než cizrna vařená doma (ale většinou je to proto, že lidé cizrnu doma neuvaří správně).

100 Kč sleva na první objednávku

Konzervovaná cizrna je již předvařená, takže tam nic nepokazíte. Samozřejmě i proces konzervace může pomoci snížit obsah některých složek, jako jsou oligosacharidy, které často způsobují plynatost.

Také je často důkladněji propláchnutá, což dále odstraňuje některé látky, které mohou dráždit trávicí trakt.

Pokud ale cizrnu namočíte přes noc a budete ji vařit v dostatečném množství vody, nemusíte se nadýmání bát. Těm, co mají s nadýmáním problém, doporučujeme cizrnu z konzervy i doma vařenou oloupat.

Nejlepší cizrnový salát
Nejlepší cizrnový salát

Je lepší používat cizrnu z plechovky nebo si ji uvařit?

Obecně je lepší si cizrnu uvařit, protože v cizrně z konzervy je poměrně vysoký obsah soli a konzervačních látek a často také dalšího koření. A to nemluvíme ani o tom, že doma uvařená cizrna je zkrátka chutnější.

Navíc si uchovává více živin, protože proces vaření a namáčení pomáhá snížit obsah antinutričních látek, které mohou omezovat vstřebávání minerálů. Vaření cizrny doma je také ekonomičtější a šetrnější k životnímu prostředí, protože eliminuje spotřebu plechovek. I když příprava cizrny trvá déle, stojí to za to.

Nejlepší cizrnový salát
Nejlepší cizrnový salát

Ozdobte cizrnový salát sezamovými semínky

Sezamová semínka na salát nedáváme jen pro jejich jemnou oříškovou chuť, ale hlavně proto, že jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, zejména omega-6 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce.

Sezamová semínka jsou také bohatá na minerály, jako je vápník, hořčík, železo a zinek, které hrají klíčovou roli při posilování kostí, imunitního systému a celkového metabolismu.

Obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk volnými radikály. Přidáním sezamových semínek do salátu si tedy můžete obohatit jídelníček o důležité živiny a zároveň dodat jídlu příjemnou chuť a křupavost.

Skladem 39 Kč
Růžová Himalájská sůl je unikátní svým vyváženým obsahem přírodních minerálních látek.
Nedostupné 99 Kč
TOP produkt mezi olivovými oleji!Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 32 Kč
„Zrníčka sezamu jsou v naší kuchyní nepostradatelné! I když jsou to semínka, mají jemnou oříškovou chuť. Ta se ještě víc zvýrazní, když semínka upražíme. V Asii se sezam odjakživa používá i jako nejčastější „koření“. Zkuste s nimi posypat Vaše oblíbené domácí pečivo, vytvořit si domácí sezamové máslo nebo vynikající sezamovou pastu tahini – skvěle se s ní ochutí jakékoliv jídlo!“

Ideální zálivka na cizrnový salát

Na náš zdravý cizrnový salát používáme zálivku, která se hodí k různým druhům zeleniny – ať už přidáte rajčata, okurky, papriku nebo něco jiného, co máte zrovna doma nebo na zahrádce.

Základem je extra panenský olivový olej, který je zdrojem zdravých tuků. Rádi používáme červený vinný ocet pro jeho velmi příjemnou kyselost, je osvěžující, a zároveň vyzdvihuje přirozené chutě zeleniny.

I když by stačily tyto dvě ingredience spolu se solí a pepřem, zvykli jsme si přidávat i dijonskou hořcici a trochu sušeného česneku, aby zálivka měla říz.

Tipy na další saláty

Často kladené otázky

Jakou zeleninu použít na cizrnový salát?

My máme rádi avokádo, rajčata a okurku, ale vynikající je i se sušenými rajčaty, paprikou nebo můžete přidat blanšírovanou brokolici či upečenou cuketu, dýni nebo sladké brambory (batáty).

Nejlepší cizrnový salát

Nejlepší zdravý cizrnový salát

Chcete nějak zpracovat sezónní zeleninu? Zkuste si připravit tento recept, podle nás to je nejlepší zdravý cizrnový salát, protože v něm jednoduše spotřebujete sezónní zeleninu.
Doba přípravy 15 minutes
Chod Salát
Kuchyně Česká, středomořská

Ingredience
  

Salát

  • 1 plechovka cizrny či 400 g uvařené cizrny
  • 1 plechovka kukuřice 170 g, malá plechovka
  • 1 avokádo
  • 2-3 větší rajčata
  • 1/2 okurky
  • 3 PL sezamových semínek

Zálivka

  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 PL červeného vinného octa
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1/4 ČL dijonské hořčice lze vynechat
  • 1/4 ČL soli či dle chuti
  • špetka mletého pepře

Postup
 

  • Nakrájíme zeleninu a smícháme s cizrnou a kukuřicí.
  • Smícháme ingredience na zálivku.
  • Zálivku smícháme se zeleninou cizrnou a kukuřicí.
  • Posypeme sezamovými semínky.
Klíčové slovo cizrnový salát, recept z cizrny, rychlý salát, salát
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin