Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína

Kdo by si dokázal představit Vánoce bez vánočky? My tedy rozhodně ne. Vánočka je základ vánočního stolu. Jak už to ale bývá, někdy se nám nevyvede podle představ a je buď tvrdá jako kámen, nebo zase syrová. Aby pro vás pečení vánočky nebyl žádný stres, sestavili jsme pro vás ten nejlepší recept na luxusní nadýchanou jednoduchou vánočku, jejíž inspirací nám byla generacemi ozkoušená vánočka od babičky.

Odkud pochází vánočka?

V české literatuře se můžete dočíst, že kořeny vánočky sahají do 15. století. Vznikla na našem území a údajně vycházela z rakouské housky. Zpočátku se jí říkalo calta, protože pečení měli na starost specializovaní pekaři zvaní caltáři.

Vždy byla vánočka považována za symbol hojnosti, blahobytu, a to se jí drží dodnes. Pojí se také s rodinnou pohodou a štěstím. Příprava vánočky není odlišná jen na úrovni rodin, ale také regionů. V průběhu let vznikly její nejrůznější variace. Narazíte tedy i na vánočky s jiným druhem ovoce, kořením nebo na zdravější alternativy.

Low-carb vánočku jsme dělali před dvěma roky, recept najdete TADY.

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Jaký je rozdíl mezi vánočkou a mazancem?

Hlavní rozdíl je v tom, že vánočka se připravuje na Vánoce a mazanec zase na Velikonoce. Křesťané pečou mazanec na Bílou sobotu, aby byl připraven v neděli na snídani. Dříve totiž chodily ženy s mazancem do kostela pro svaté pomazání, a teprve poté mohl být nakrojen. Označuje konec půstu a nový život (Zmrtvýchvstání Ježíše Krista).

Z hlediska pečení není mezi vánočkou a mazancem takový rozdíl. Většina dělá mazanec ze stejného těsta jako na vánočku. Mazanec ale může obsahovat více rozinek, jiný druh kandovaného ovoce nebo třeba oříšky.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy

Jak upéct nejlepší vánočku?

Snad každý si každý rok přejeme, aby se nám povedla ta nejvláčnější vánočka, která nejenže bude skvěle chutnat, ale bude i skvěle vypadat. Musíme se vám musíme pochlubit, že nám už se jedna taková povedla a vy jste právě dneska našli ten nejlepší recept na vánočku pro začátečníky i kuchyňské matadory.

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Nejlepší recept na nejvláčnější vánočku, která nejenže bude skvěle chutnat, ale bude i skvěle vypadat.

Z jaké mouky se peče vánočka?

My děláme vánočku z polohrubé mouky. Při výběru mouky musíte myslet hlavně na to, aby obsahovala dost lepku. Když budete péct vánočku s moukou, která právě dostatečné množství lepku nemá, těsto vám spadne.

Nevybírejte mouku ani tak podle značky jako spíše jejího označení. Nejvíce lepku obsahuje pšeničná mouka. Pokud sáhnete po polohrubé mouce T400, které se říká také výběrová, zaděláte si na opravdu božskou vánočku, protože přesně tenhle typ se hodí na kynutá těsta.

Správný výběr mouky vám potvrdí malý test. Smíchejte malé množství mouky s vodou a vypracujte těsto (bude trošku tužší). Jakmile ho prohnětete a properete pod tekoucí studenou vodou, zbyde vám v sítku lepek. A jak správně usuzujete, čím víc ho budete mít, tím lepší vánočku upečete.

Jestli usoudíte, že je vámi vybraná mouka tím nejlepším adeptem na vánočku, nasypte ji do mísy a smíchejte se solí. Následuje příprava kvásku.

TIP: Vyzkoušejte si na Vánoce upéct také vláčný biskupský chlebíček nebo nadýchané babiččiny zázvorky.

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Kvásek na vánočku si raději připravujeme zvlášť.

Jak se dělá kvásek na vánočku?

Kvásek na vánočku můžete dělat dvěma způsoby. Buď do mouky vyhloubíte důlek, nalijete do něj polovinu předepsaného množství vlažného mléka, přidáte trošku cukru, rozdrobíte droždí a necháte kvásek vzejít. Doporučujeme ale zvolit druhý způsob tedy připravit kvásek zvlášť.

Do mističky bokem si rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte trochu vlažného mléka. Nechte kvásek kynout. Jakmile vykyne, vložte ho do mísy s moukou. Hlavní výhodou této přípravy kvásku je, že nezkazíte přípravu těsta. Protože, když vám kvásek nevzejde, dává vám signál, že se do těsta nehodí. Zvlášť udělaný a správně vykynutý kvásek v těstě lépe pracuje.

Málem bychom zapomněli zdůraznit to, že na přípravu kvásku na vánočku je nejlepší tradiční droždí. V obchodech se můžete setkat ještě s francouzským droždím, tomu se ale vyhněte. Sice kvásek rychle vzejde, ale potom se kynutí jakoby zastaví. V případě našeho receptu na domácí vánočku je třeba, aby těsto neustále pracovalo.

Mohlo by vás také zajímat: Recept na nejlepší zdravé bezlepkové vanilkové rohlíčky bez cukru

Co se dává do vánočky?

Do mísy s moukou, solí a kváskem přidejte mléko, třtinový cukr (nebo cukr krystal), vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, rozehřáté máslo a pak dle vaší volby rozinky, jiné kandované ovoce či sekané ořechy. Pořadí těchto ingrediencí si dobře zapamatujte, odvíjí se od něj váš úspěch.

Skladem 59 Kč
Rozinky Sultánky je speciální drobná odrůda rozinek z Turecka, která má široké využití! Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou bohaté na železo a vlákninu.

?TIP: Vyzkoušejte naše nejoblíbenější sušené mango, sušené meruňky nebo sušené datle.

Jde nám hlavně o tuk, který by měl přijít na řadu jako poslední, když si odmyslíme rozinky a další vychytávky. Pokud byste tuk nalili na těsto před ostatními přísadami, nasákl by se do mouky, čímž by zabránil jejímu bobtnání.

Vláčná vánočka se neobejde bez důkladně vypracovaného těsta. Pokud máte možnost vložte těsto do hnětače a nechte ho tam klidně 10 minut. Při hnětení těsto vyprodukuje hodně lepku, který může právě za to, že upečete nadýchanou vánočku. Jakmile těsto získá hladkou strukturu, dává vám signál, že je připraveno v klidu kynout.

Jak dlouho nechat kynout vánočku?

Vypracované těsto přikryjte utěrkou, aby neoschlo. V tomto stavu ho nechte kynout přibližně půl hodiny. Můžete si ho nechat v kuchyni, kde je teplo. Nebo vložit do peřin. Dostatečné vykynutí si zkontrolujete tak, že těsta píchnete prstem. Pokud se rychle vrátí do původního tvaru jako paměťová pěna u matrace, není ještě vykynuté dost. Ve správně vykynutém těstě zůstává důlek déle a jen tak se ho nezbaví.

Jak se plete vánočka?

Vykynuté těsto můžete vložit do speciální formy nebo se pustit do pletení. Jednoduchá vánočka do formy se od té pletené výrazně neliší, jen vám usnadní práci. Jelikož ale pletená vánočka symbolizuje pouto rodiny, odhodlali jsme se vánočku uplést, a to rovnou z 9 pramenů, aby bylo pouto opravdu silné. Množství copů je jen na vás, určitě můžete udělat vánočku z 6 nebo 8.

Vyndejte vykynuté těsto z mísy a rozdělte ho na osm stejných dílů. Nejdříve budete plést vánočku ze 4. Čtyři díly vyválejte do přibližně 30cm pramenů. Srovnejte si je hezky vedle sebe. První pramen zleva přehoďte přes druhý a třetí pramen zleva přes čtvrtý. Teď vás zajímají dva prameny uprostřed. Pravý pramen neboli třetí pramen zleva přehoďte přes druhý neboli druhý pramen zleva. Celý postup opakujte do doby, než se dostanete na konec. Prameny moc neutahujte, dejte jim trochu prostoru. Na konci a tedy i na začátku, zkuste všechny prameny stlačit k sobě, aby uzavřely oválný tvar. Vánočku ze 4 odložte na připravený plech.

Vezměte si další 3 kusy těsta, vyválejte 30cm prameny a začněte je splétat do copánku. První pramen zleva přehoďte přes druhý a pak třetí pramen zleva přehoďte přes druhý. Jinými slovy krajní pramen musíte vždy přehodit přes ten uprostřed. Vždy jeden zleva a jeden zprava. Konec i začátek opět uzavřete a odložte stranou.

Teď vám na stole zbyl jeden díl těsta, který je potřeba rozdělit na půl. Vyválejte dva prameny a začněte je splétat do sebe. Vždy přehodíte pramen vlevo přes ten napravo. Tentokrát ale spletené prameny nezakončujte. Od začátku i konce nechte tak 4 cm volné. Jakmile budete mít hotovo, díly postupně poskládáte na sebe.

Do vánočky ze 4 pramenů jemně prohlubte hřbetem ruky střed a potřete ji bílkem. Přiložte na ni vánočku ze 3, znovu rukou naznačte střed a přetřete bílkem. Stejný postup vás čeká i se zbylou částí vánočky. Jen navíc přetáhnete volné 4cm konce pramenů po okraji vánočky dospod. Přetřete bílkem a necháte ještě chvíli kynout. Potření můžete několikrát zopakovat, aby vánočka neoschla.

Přečtěte si také, jak upéct zdravé medové perníčky.

Jak dlouho a na kolik stupňů se peče vánočka?

Podruhé vykynutou vánočku poznáte podle toho, že i po upletení zvětšila svůj objem ještě jednou tolik. Vánočku posypte mandlemi a plech vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Nechte péct vánočku při stejné teplotě asi hodinu. Před vytažením do ní píchněte špejlí, abyste měli jistotu, že je opravdu dopečená. Potom ji vytáhněte, nechte vychladnout a vrhněte se na tu nejvláčnější vánočku s chutí.

Zkuste i náš recept na zdravou vánočku
Zkuste i náš recept na zdravou vánočku

Tip na závěr: S čím podávat vánočku

Ujíždíte na vánočce s máslem nebo marmeládou? Co takhle s ořechovým máslíčkem? My jsme sáhli po mandlovém krému, který nám krásně ladil s mandlovými plátky. Nebáli bychom se ale ani arašídového másla, pistáciového krému nebo slaného karamelu, díky nimž bude vaše vánočka opravdu luxusní.

Mohlo by vás také zajímat: Nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou

Často kladené dotazy

Jaký cukr se dává do vánočky?

Do našeho nejlepšího recept na domácí vánočku padl cukr krystal a vanilkový cukr.

Kolik droždí na vánočku?

Na vánočku z 9 pramenů stačí jedna kostička čerstvého droždí, což je asi 42 g.

Kolik se dává rozinek do vánočky?

Záleží, jak moc máte rozinky rádi. My jsme do vánočky dali 50 g rozinek.

Kde nechat vánočku kynout?

Vánočku můžete nechat kynout v kuchyni, kde je teplo. Pokud jste zvyklí dávat kynuté těsto do peřin, můžete tam dát i vánočku.

Čím se potírá vánočka před pečením?

Po upletení vánočku potřete bílkem. Protože byste ji měli nechat na plechu ještě chvíli kynout, je třeba ji potřít bílkem několikrát.

Jak poznám, že je vánočka hotová?

Hotová vánočka má oranžovo-hnědou barvu. Před vytažením z trouby do ní píchněte špejlí. Pod se na špejli nic nelepí, vánočka je hotová a můžete ji vytáhnout z trouby.

Proč vánočka při pečení praskne?

Důvodem prasknutí vánočky bývá špatně vypracované těsto. Těsto v hnětači by mělo být přibližně deset minut, aby získalo hladkou strukturu, dobře kynulo a vy upekli tu nejvláčnější vánočku.

Jak dlouho vydrží vánočka?

Když budete vánočku skladovat někde v chladu, kde je maximálně 12 °C vydrží vám týden. My vám ale garantujeme, že naše nadýchaná vánočka podle receptu od babičky dlouho nevydrží, protože se hned sní.

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Pojďte si s námi připravit luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku, kterou zvládne i úplný začátečník. Upekli jsme ji podle toho nejlepšího receptu od babičky, takže máte zaručeno, že bude nejen dobře vypadat, ale hlavně chutnat.
5 z 1 hlasu
Doba přípravy 50 minutes
Doba vaření 1 hour
Chod Dezert, Snídaně
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 500 g polohrubé mouky T400
  • 1 špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový cukr nebo cukr krystal
  • 1 lžíce citronové kúry
  • 150 g másla
  • rozinky
  • plátky mandlí
  • bílky na potření

Postup
 

  • V míse si rozdrobte droždí, přidejte dvě lžíce cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom přidejte trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
  • Do jiné mísy nasypte mouku a přidejte špetku soli.
  • Vzešlý kvásek vložte do mísy s moukou. Přidejte mléko, třtinový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky a nakonec rozpuštěné máslo.
  • Dle chuti přidejte rozinky či jiný druh kandovaného ovoce nebo sekané oříšky.
  • Vypracujte těsto hnětením. Hněte alespoň 10 minut. Můžete použít robot s hnětacím nástavcem.
  • Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů, vyválejte 30 cm dlouhé prameny a začněte vánočku plést. Nejprve pleťte ze čtyř pramenů, poté ze tří. Poslední díl těsta rozdělte na půl a spleťte dva prameny do sebe.
  • Upletené tři časti vánočky pokládejte na sebe od největší po nejmenší. Potřete bílkem a posypte mandlovými lupínky.
  • Vánočku dejte na plech, zakryjte a nechte ještě kynout, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  • Vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte na stejnou teplotu přibližně jednu hodinu, dokud vánočka nezíská hnědo–oranžovou barvu. Dopečení můžete zkontrolovat pomocí špejle.
  • Nechte vychladnout a podávejte.
Klíčové slovo nadýchaná vánočka, recept od babičky, vánočka, vánočka z 9
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

2 Comments

  1. Pane bože mouka T400 ? V rodině jsem považována za přebornici na kynuté těsto a troufám si říct, že vánočky umím opravdu dobré. A to musím přiznat, že o mouce T400 jsem v životě neslyšela. Prostě jdu a koupím MOUKU. Nějakou – takovou, jakou v obchodě mají.
    Naše babičky určitě z T400 taky nepekly a vzpomínáme na jejich buchty dodnes.
    Pak se nedivte, že se mladé kuchařky kynutého těsta bojí, když se z jeho pečení dělá taková věda ??

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




101 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin101