Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína
Nepečené dezerty představují skvělou alternativu k tradičním pečeným moučníkům. Jsou rychlé, jednoduché a ve většině případů nevyžadují žádné speciální kuchařské dovednosti. Díky tomu, že nemusíte zapínat troubu, se nepečené dezerty hodí nejen do horkých letních dnů, ale také vždy, když nestíháte a potřebujete návštěvu něčím pohostit. Pojďte se s námi podívat na 7 nejlepších nepečených receptů.
Proč jsou nepečené dezerty tak oblíbené?
Oblíbenost nepečených dezertů by se dala vysvětlit takto: za málo energie hodně dobroty. Stačí vám pár základních surovin, nějaká ta mísa, lednice a za pár minut vykouzlíte luxusní sladkost.
I přesto, že se troubě vyhnete obloukem, dokážete připravit širokou škálu variant a příchutí. Lehký ovocný nepečený dezert nebo naopak pěkně čokoládový, který příjemně zasytí, nebude podle správného receptu žádný problém.
Asi jste podle našich slov pochopili, že recepty na nepečené dezerty jsou naprosto ideální pro začátečníky. Při pečení se může leccos pokazit, což může dotyčného akorát odradit od dalších pokusů. U nepečených dezertů je riziko neúspěchu mnohem menší, v podstatě minimální. Stačí smíchat ingredience a nechat je ztuhnout v lednici. Samozřejmě jsme teď postup hodně zjednodušili, ale o tom celé nepečení vlastně je.
Nejpopulárnější druhy nepečených dezertů
Protože se setkáte nepřeberným množstvím receptů, je dobré vědět, jaké jsou ty nejoblíbenější, u nichž máte jistotu, že všem zachutnají. Mezi takové ty top recepty na nepečené moučníky obecně patří:
- Nepečené dezerty z piškotů – Piškoty stačí většinou namočit do kávy, džusu nebo likéru a vrstvit s krémem nebo ovocem. Oblíbeným příkladem je tiramisu. V této klasice se kombinují piškoty namočené v kávě s několika vrstvami mascarpone, které se posype kakaem.
- Nepečené dezerty ze sušenek – Sušenky tvoří v dezertech skvělý křupavý základ. Obvykle je rozdrtíte, smícháte s rozpuštěným máslem a máte základ třeba pro cheesecake. Náš oblíbený je nepečený cheesecake s jahodami.
- Nepečené dezerty z tvarohu – Tvaroh je lehký a výživný. Obsahuje bílkoviny a vápník, takže s jeho pomocí vytvoříte nepečený dezert, který je nejen chutný, ale i zdravý. Nejčastěji ho kombinujeme s ovocem.
- Nepečené dezerty z ovoce – Přirozenou sladkost a svěžest najdete jedině v ovoci. Právě recepty na nepečené dezerty z ovoce máme nejradši, protože opravdu jen stačí ovoce plácnout na talíř a dozdobit čímkoliv dle vaší libosti.
7 tipů na rychlé nepečené dezerty
I když máme raw dorty moc rádi a jsou oproti těm klasickým výrazně rychlejší, v porovnání s ostatními nepečenými dezerty bývají nejzdlouhavější. V tomto článku se chceme zaměřit jen na super rychlé recepty, abychom vám dokázali, že moučník zvládnete skutečně připravit v řádu několika minut.
1) Luxusní banán v čokoládě
Že snadný a rychlý dezert, který chutná každému, neexistuje? Tak to neznáte náš banán v čokoládě s mraženými malinami a arašídovým máslem. I něco tak prostého udělá hodně parády. Aby byl výsledek co nejlepší, použijte kvalitní belgickou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Můžete sáhnout po hořké, mléčné nebo jejich kombinaci. Zdravější variantu dezertu připravíte s veganskou čokoládou. K banánu se za nás nejvíce hodí arašídové máslo, ale možná vás chutě zavedou k jiným máslíčkům. Maliny pak sladkou chuť dezertu dorovnají trochou kyselosti.
2) Chia pudink
Vegani a lidé s intolerancí laktózy moc dobře ví, že jsou chia semínka skvělým zdrojem vápníku. Málokdo z nich ale už ví, že si mohou udělat výborný nepečený dezert – chia pudink. Chia pudink vás na dlouhou dobu zasytí a tělu dodá rychle potřebné vitamíny a minerály. Navíc si na něm pochutnají i děti. Jen si dejte pozor na správný poměr mléka a semínek. Pudink v létě ozdobte mraženým ovocem, v zimě zase rozvařeným.
3) Flapjack
Na domácí müsli tyčinky s čokoládou potřebujete jen pár základních surovin. Počítejte s tím, že nejvíce času vám zabere čekání, než tyčinky ztuhnou v lednici, ale pokud byste chtěli celý proces urychlit, hoďte je do mrazáku. Naše flapjack jsou bezlepkové, a pokud použijete veganskou čokoládu, bude tento nepečený dezert také veganský. Mísí se v něm ovesné vločky, mandlová mouka, arašídové máslo, javorový sirup a vanilkový extrakt. Navrch lijeme čokoládovou polevu z pravé belgické čokolády. Tyčinky si ale můžete přizpůsobit podle své chuti a právě v tom je jejich kouzlo.
4) Čokoládové košíčky
Mezi oblíbené recepty na nepečené dezerty patří také čokoládové košíčky. Zatím jsme je dělali ve dvou variantách. V té první, bezlepkové tvoří základ ovesné vločky a kokosový olej. Potřebovat na ně budete formičky na muffiny a čtvrt hodinky vašeho času. Nachystat je můžete i bez cukru a vegansky. Vše se odvíjí od čokolády, po které sáhnete.
5) Domácí Reese’s
Pokud si chcete dopřát čokoládové košíčky s maximem čokolády, pusťte se do Reese’s. Příprava Reese’s může na první pohled vypadat složitě, ale složitá není. Kromě toho, že je náš recept neuvěřitelně jednoduchý, je i zdravější než kupované alternativy, v nichž může být spousta přísad, o které naše tělo nestojí. Na domácí Reese’s budete potřebovat jen pár ingrediencí, ledničku a formičky na muffiny nebo papírové košíčky.
6) Raw čokoládové kuličky
Do nejlepších receptů na zdravé a rychlé nepečené dezerty musíme rozhodně zařadit raw čokoládové kuličky bez cukru, laktózy a lepku. Mlsat je můžete bez výčitek ke kávě nebo je klidně připravit ke stromečku na Vánoce. Kuličky jsou plné slunečnicových semínek, datlí a kvalitního kakaa. Jako obal bude perfektní kokos, kakaový prášek, mleté oříšky, chia semínka a různé druhy sušeného ovoce, třeba lyofilizované jahody nebo maliny.
TIP: Sušené datle, kterými plníme raw kuličky, jsou skvělé přírodní sladidlo. Vyzkoušejte datle Medjool, které patří k nejsladším a nejšťavnatějším odrůdám.
7) Banánová zmrzlina bez cukru
Černé přezrálé banány nepatří do koše, ale do zmrzliny. Domácí zmrzlinu zvládnete udělat bez zmrzlinovače a jenom ze dvou ingrediencí – jednodušší recept na nepečený dezert snad už neexistuje. Kromě alespoň čtyř přezrálých banánů budete potřebovat arašídové máslo a mrazák. Opravdu není třeba přidávat žádný cukr, protože díky banánům je zmrzlina sladká až až.
Jak nepečené dezerty skladovat?
Nepečené dezerty uchovávejte v lednici, aby si udržely svou konzistenci a čerstvost. Většina z nich vám vydrží v lednici několik dní. Většinu nepečených dezertů můžete i zamrazit.
Často kladené dotazy
Jak dlouho vydrží nepečené dezerty v lednici?
Většina nepečených dezertů vydrží v lednici 3-5 dní. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě, aby si udržely čerstvost a neztratily svou konzistenci.
Můžu nepečené dezerty zamrazit?
Ano, některé nepečené dezerty můžete zamrazit. Hlavně je pečlivě zabalte. Mezi nejlepší rychlé nepečené dezerty do mrazáku patří banánová zmrzlina, která vám vydrží opravdu dlouho.
Jaké jsou nejoblíbenější nepečené dezerty pro děti?
Dětem často udělá radost to nejjednodušší. Pro děti volíme nepečené dezerty s ovocem, a to konkrétně v podobě banánu v čokoládě nebo banánové zmrzliny. kromě toho, že jsou výborné, jsou zdravé i veganské.
Jak dlouho trvá příprava nepečených dezertů?
Recepty na nepečené dezerty vám obvykle zaberou přibližně 30 minut. Příprava je totiž naprosto jednoduchá a většinou stačí ingredience jen smíchat. Následně je dáte ztuhnout do ledničky či mrazáku na několik minut či hodin, ale u toho už být nemusíte.
Jsou nepečené dezerty vhodné pro vegany?
Ano, spoustu receptů na nepečené dezerty si můžete přizpůsobit tak, aby byly vhodné pro vegany. Mezi oblíbené veganské nepečené dezerty patří například chia pudink, flapjack nebo banánová zmrzlina.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?